Hlavní obsah

V září bylo hůř, nevyvádí Šilhavého asistenta z míry ani sedm hráčů, kteří z reprezentace vypadli

zp, dosSport.cz

Trable nemají konce. Problémy, které musí Šilhavého realizační tým řešit před nastávajícím reprezentačním trojbojem na Kypru, v Izraeli a Skotsku, také ne. Už sedm hráčů z národního týmu vypadlo, a to se ještě fotbalisté ani neposadili do letadla s kursem na kyperskou Larnaku. „Alespoň že můžeme pokračovat dál,“ připomněl Šilhavého asistent Jiří Chytrý, že v září bylo reprezentaci daleko hůř.

Fotbalová reprezentace chce navázat na výkon na Slovensku Video: sport.cz, FAČR

 
Článek

I tak uznával, že jde o značné komplikace. „Když po čtyřech nominovaných vypadnou naráz tři další, velká komplikace to samo sebou je. Doba už je ale taková, proto jsme museli být i na tuto alternativu připraveni," připomínal Chytrý poplach, který v národním týmu nastal v pondělí poté, co se vedení mužstva dozvědělo výsledky testů na covid.

Test u jednoho z plzeňských hráčů dopadl pozitivně, takže celé trio Viktorie Kalvach, Kopic a Ondrášek muselo okamžitě reprezentační sraz opustit. Ještě před příjezdem do Prahy totiž byli tito tři hráči v bezprostředním kontaktu.

Reprezentační trojboj
7. října, 18.00 : Kypr – Česká republika (příprava), Larnaka
11. října, 20.45: Izrael – Česká republika (Liga národů), Haifa
14. října, 20.45: Skotsko – Česká republika (Liga národů), Glasgow

„Je vidět, že stoprocentní ochrana prostě možná není, i když jsme se snažili udělat maximum, aby opatření nemusela být tak drastická, jako při minulém srazu," krčil rameny Šilhavého asistent.

Pro reprezentaci potíž o to větší, že už před Ondráškem vypadli z kádru dva zranění útočníci Patrik Schick a Michael Krmenčík, kteří v současném týmu obstarali většinu gólů.

„Jejich góly budou pochopitelně chybět, ale na druhou stranu je to příležitost pro další hráče, aby si řekli o místo v kádru," snažil se Chytrý i na absenci zmíněného tria útočníků najít něco pozitivního.

„Třeba Vydra začal ve svém klubu pravidelně nastupovat a hrát, takže bude mít možnost říct si o užší kádr. Pro Baráka platí totéž. Ukázat se však mohou i oba úplní nováčci. Petráška sledujeme dlouhodobě, chtěli jsme ho povolat už na březnový sraz, ale ten nakonec odpadl. Proto je s námi jako hráč podávající v polské lize nadstandardní výkony a střílející i góly nyní. Libereckého Nguyena rovněž sledujeme a při absenci Ondřeje Koláře a Jířího Pavlenky se dostal do nominace," vykládal Chytrý.

Zda Ngyuen dostane šanci mezi tyčemi už na Kypru, nebo zda bude mít přednost druhý náhradník v bráně Koubek, na to odpovídal Šilhavého asistent v hádance.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Filip Nguyen si předváděnými výkony řekl o nominaci do reprezentace.

„V jednom utkání se postaví mezi tyče netradiční opora v bráně, v druhém bude chytat Vaclík. Pak uvidíme a rozhodneme, kdo bude chytat v třetím zápase."

Stejná odpověď víceméně platí i pro sestavu pro první přípravný duel na Kypru. „Chystáme se dát příležitost hráčům, kteří toho zatím v reprezentaci tolik neodehráli. Pro první dva zápasy - tedy utkání na Kypru a poté nedělní střetnutí v Izraeli - máme o složení mužstva jasno, poté se budeme rozhodovat, kdo nastoupí v třetím zápase ve Skotsku."

Jedno však Chytrý zdůrazňuje. „Výsledkem i hrou chceme navázat na vydařené vystoupení na Slovensku. Pokud nadcházející tři střetnutí odehrajeme v podobné intenzitě a kvalitě, je to předpoklad, abychom byli úspěšní."

Reklama