Hlavní obsah

Fotbalisté vědí své: Test s Chorvaty bude něco jiného než konfrontace se Španěly

PRAHA

Ve dvou věcech měl kouč fotbalové reprezentace Michal Bílek jasno ještě předtím, než v úterním dopoledni nabral speciál se svým týmem na palubě kurs na chorvatskou Pulu. „Potřebujeme prověřit naši defenzívu. Vyzkoušet, jakým způsobem bránit proti soupeřům kalibru Chorvatska a potom v březnu Španělska. A samozřejmě i uhrát výsledek, jenž zvedne hráčům před pokračováním kvalifikace o EURO sebevědomí,“ pravil, ještě než nasedl v Ruzyni do letadla.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Michal Bílek na tréninku reprezentace

Článek

Nebude rozhodně snadné, aby čeští fotbalisté ve středečním podvečeru na stadiónu Aldo Drosina na břehu Jadranu představy svého kouče zvládli. Už třeba proto, že Chorvati představují soupeře úplně jiného formátu, než s jakým se Bílkův výběr zatím utkával.

„Jestliže v posledním podzimním přípravném zápase prověřili Dánové naše schopnosti v defenzívě, o Chorvatech to bude platit dvojnásob. Vždyť jejich nároďák figuruje ve světovém žebříčku na devátém místě a ani absence Modriče nic nemění na vysokých kvalitách jejich týmu,“ nemusel Bílkovi nikdo připomínat, jak těžký test jeho mužstvo čeká. Přesto doufá, že český mančaft poslední přípravu na kvalifikační bitvu se Španělskem zvládne. Hlavně v defenzívě...

Čech: Na Barcelonu se také všichni chystají

„Je dobré, že si vyzkoušíme styl hry, na který koncem března v Granadě v konfrontaci s mistry světa a Evropy Španěly narazíme, bezvadné, že se na něj připravíme. I když je samozřejmě něco úplně jiného se na konfrontaci nachystat a pak ji zvládnout. Na takovou Barcelonu se všichni soupeři také připravují a vědí, jak na ni hrát, přesto od ní dostanou za dvacet minut tři góly,“ meditoval gólman Petr Čech a varoval před útočnou silou Chorvatů. „Mají rádi míč, strkají si ho po zemi, perfektně a rychle kombinují. Hodně ale bude záležet na tom, v jakém rozpoložení proti nám nastoupí.“

I sebedůvěru mančaft potřebuje

Bílek a jeho výběr s ním ovšem letěli do Chorvatska i proto, aby v přípravě uhráli výsledek, jenž by mužstvu před kvalifikačním duelem se Španěly zvedl sebevědomí. „Potřebujeme ho, což ovšem předpokládá ukázat naši sílu i v ofenzívě,“ opakoval kouč. „Stejně tak si ale potřebujeme prověřit, jak jsou na tom hráči z naší ligy, kteří mají za sebou teprve přípravné období.“

Před odletem do Chorvatska měl kouč reprezentace o sestavě pro středeční duel víceméně jasno, ale tajnosti s ní i tak dělal. „To proto, že v záloze a útoku ještě nejsem stoprocentně rozhodnutý. O složení zadních řad mám však jasno,“ tvrdil a naznačil, že se v obraně vrátí po návratu k osvědčené dvojici Roman Hubník - Sivok.

Sivok by bral lehčího soupeře

Legionář z tureckého Besiktase Istanbul je už totiž po zranění v pořádku a zvládá plnou zátěž. „Paráda, koleno drží, takže třeba minulý týden jsem odehrál tři utkání. Teď se těším na návrat do reprezentace, i když v přípravě bychom mohli mít lehčího soupeře, něž jakým jsou Chorvati,“ nechal se před cestou do Puly slyšet Sivok.

V chorvatské Pule čeká českou reprezentaci dnes vpodvečer trénink, středeční zápas se hraje od 17.45 h za řízení italského sudího Orsata, přímý přenos vysílá ČT4.

Reklama

Související témata: