Hlavní obsah

Z kolotoče španělských přihrávek se točí hlava, tvrdí Drahokoupil

PRAHA

Trenér Daniel Drahokoupil sledoval jako pozorovatel přípravného utkání Španělů s Kolumbijci (1:0, jedinou branku vstřelil v 86. minutě Silva). Koncem března mistři světa a Evropy přivítají v Granadě českou reprezentaci v kvalifikačním duelu o EURO 2012.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Španělský fotbalista David Villa v zápase s Kolumbií

Článek

„Bude to hodně, ale opravdu hodně těžké,“ naznačil Drahokoupil pro Právo a Sport.cz po návratu do Prahy velmi diplomaticky, co Bílkův výběr čeká, a to neviděl parodii na organizovanou defenzívu, jakou předvedli Češi proti Chorvatům v Pule.

„Před sedmdesáti tisíci diváků na madridském San Bernabeu začali Španělé v nejsilnější sestavě, velmi sebevědomě a nabídli především to, co je dělá tak silnými. Rychlé přihrávky po zemi na jeden dotek, z nichž se až točí hlava. Jenže oni se právě v tomhle vyžívají a doslova si to užívají. Minimálně kazí a maximálně si vycházející vstříc, takže nevidíte ani v nouzi, že by někdo někomu posílal těžko zpracovatelný balón. Všechno je navíc v pohybu a všichni tenhle herní způsob ovládají. Už to nejsou jen Iniesta nebo Xavi, ale umějí to i další středopolaři Busquets nebo Xabi Alonso. Vzduchem posílají míč jen výjimečně na rozběhnuté krajní záložníky či obránce, když chtějí přenést hru nebo změnit její rytmus. A pochopitelně i jako centry ze stran do šestnáctky,“ potvrdil Drahokoupil starou známou pravdu o tom, v čem je největší síla Španělů.

„Kolumbijci hráli v rozestavení 4-5-1, přičemž hrot vpředu jen běhal mezi stopery, aby je znervózněl a čekal na dlouhý míč do brejku. Ty přišly v první půli asi dva. Kolumbijci totiž především velmi precizně a nesmírně trpělivě bránili. I když v podstatě Španělům míč nevzali, nepustili je na druhou stranu do šance. Domácí měli v první půli prakticky jednu jedinou opravdu velkou příležitost, ale Villa trefil tyč,“ nabídl Drahokoupil svoje postřehy.

„Situace se změnila ve druhé půli, kdy kouč Španělů postupně stáhl pět hráčů základní sestavy, včetně Iniesty i Xaviho. Než se náhradníci pořádně rozkoukali, měli rychlonozí Kolumbijci tři tutovky, ale neproměnili ani jedinou. Svoji hru však vysunuli až téměř k šestnáctce Španělů, kde začali s jejich napadáním a honěním. Z rytmu je ale nevyvedli, protože oni si dokáží pomoci dvěma třemi výměnami míče na jeden dotek. Domácí po příchodu Torrese hráli na dva útočníky a v závěru zápasu, hnáni dopředu poněkud rozladěnými fanoušky, přeci jenom vstřelili gól, o který se postaral Silva,“ dodal Drahokoupil.

A jaký by mohl být na Španěly recept v Granadě? „Znovu zdůrazňuji, bude to nesmírně těžké. Jsou rychlí, techničtí, kreativní a ve svých narážečkách se doslova vyžívají. Je třeba velmi pozorně a trpělivě bránit a čekat na sebemenší chybičku. Těch bude minimum, ale v brejku je třeba ji využít. Pak je šance na solidní výsledek,“ shrnul Drahokoupil.

Reklama

Související témata: