Hlavní obsah

Pomoc přišla z Atén. Lvíčata slaví, EURO mají v kapse!

Praha

Napjaté čekání je u konce. Čeští fotbalisté do 21 let si po čtyřech letech znovu zahrají na mistrovství Evropy, na závěrečný turnaj do Maďarska a Slovinska je poslal úterní triumf Řeků nad Skoty (1:0), po němž Lvíčata postupují ze čtvrté kvalifikační skupiny z prvního místa.

Foto: FAČR

Čeští fotbalisté do 21 let vyrazí příští rok na EURO.

Článek

Na šampionát jim paradoxně pomohli Řekové, kteří v pátek na vlastní půdě prohráli s partou trenéra Karla Krejčího 0:2. Češi si v tu chvíli upevnili první příčku v tabulce (21 bodů) a připravit je o ni mohli už pouze aktuálně druzí Skotové, kteří sice zaostávali o tři body, ale do not jim hrála lepší bilance vzájemných utkání.

Jenže ostrovní celek na bývalém stadionu Panathinaikosu Atény padl 0:1, když ve 27. minutě inkasoval po trefě Christopoulose a na odpověď se už nezmohl. Českým oslavám tedy už nic nebrání!

Obrovská euforie a radost u lvíčat. Jak postup na ME prožívají Matěj Chaluš a Michal Sadílek?Video: Sport.cz, FAČR

„Obrovská euforie a radost. Na tenhle zápas jsme čekali už od zvládnutého zápasu v Řecku, nemohli jsme dospat. Sledoval jsem to s Chalym (Chaluš) a Patrikem Žitným. Byly to nervy, naštěstí Řekové zvládli utkání velmi dobře takticky a pomohli nám k postupu," zářil v nahrávce pro média od FAČR obránce Michal Sadílek.

„Jsem nadšenej a asi mi to dojde až později. Dosáhli jsme obrovského úspěchu, jsem pyšnej na všechny lidi, kteří se o postup zasloužili. Splnili jsme si společnej cíl, cítil jsem odpovědnost za celej tým, kterej vytvořil fantastickou partu. Od prvního zápasu jsme šli za snem a dneska se proměnil v realitu," hřálo kouče Krejčího.

Letenky do Maďarska a Slovinska obdrží vítězové devíti skupin a pět nejlepších mužstev z druhých míst. Pokud by Skotové v Řecku zvítězili, odsunuli by Čechy na druhou pozici a ti by poté museli spoléhat na bodové klopýtnutí Belgičanů, Rumunů nebo Švédů. Razítko na postup však dostala Lvíčata už dnes vpodvečer. „Postup z první příčky nikdo nečekal, protože jsme do skupiny šli ze třetího koše. Jsem rád, že se to povedlo a nemusíme se dívat na další soupeře, jestli by nám to vyšlo z druhého místa," líčil brankář Martin Jedlička.

Skotové po nezdaru v Aténách klesli až na třetí příčku. Ve skupině je přeskočili Chorvaté, kteří i díky dvěma zásahům slávistického útočníka Petara Musy doma deklasovali Litvu 7:0.

Evropský šampionát se původně měl hrát obvyklým systémem, kvůli pandemii koronaviru se však formát změnil. Nově se šestnáct účastníků od 24. do 31. března střetne ve čtyřech základních skupinách, z nichž vždy dva nejlepší celky proniknou do osmičlenného play off, které se uskuteční od 31. května do 6. června.

Soupeře se Lvíčata dozví 10. prosince při losu.

Kvalifikace na ME 2021 fotbalistů do 21 let - skupina 4:
Chorvatsko - Litva 7:0 (3:0)
Řecko - Skotsko 1:0 (1:0).
1.ČR1063120:421
2.Chorvatsko1062237:720
3.Skotsko1053216:518
4.Řecko1051410:1116
5.Litva103169:1510
6.San Marino1000100:500

Reklama

Související témata: