Hlavní obsah

Krejčí motivoval jednadvacítku útokem na mládežnický hattrick

Trenér fotbalové reprezentace do 21 let Karel Krejčí po postupu na mistrovství Evropy ocenil především skvělou chemii v českém týmu. Velkou roli podle něj hrálo i to, že řada hráčů v čele s kapitánem Matějem Chalušem už za sebou měla úspěšné kvalifikace na šampionáty v kategoriích do 17 a do 19 let.

Foto: FAČR

Čeští fotbalisté do 21 let si zahrají na EURO.

Článek

"Pro mě to byla nahrávka na smeč, protože jsem kluky od začátku kvalifikace motivoval, ať zkompletujou hattrick," řekl Krejčí při dnešní videokonferenci s novináři. "A také jsem jim říkal, že jednadvacítku beru jako bránu do velkého fotbalu, a kdo v ní udělal medaili, tak se pak prosadil v zahraničí nebo v seniorské reprezentaci," dodal.

Spolu s Chalušem si už třetí mistrovství Evropy zahrají brankář Martin Jedlička, obránci Denis Granečný a Libor Holík, záložníci Michal Sadílek a Ondřej Lingr a útočník Ondřej Šašinka. "Hrálo to velkou roli. Na srazy jsme se těšili jak na Vánoce. A tohle Euro je nejvíc, co můžete v mládežnických kategoriích dokázat," přidal Chaluš.

Krejčí přiznal, že na jádro zkušených mládežnických reprezentantů spoléhal a nechtěl do něj příliš zasahovat. "Je to citlivé téma, ale chemie v kabině je strašně důležitá," řekl jednapadesátiletý kouč, kterému navíc z jádra úspěšných sedmnáctek a devatenáctek chyběl záložník Alex Král, jenž už je pevnou součástí reprezentačního áčka.

Jediná porážka

Za seniorský národní tým navíc nastupuje také útočník Adam Hložek, který je ale momentálně zraněný. "O Alexovi se bavit nebudu, to je v áčku hráč základní sestavy. Ale kdyby se Hložan nezranil, tak i když při nominaci má áčko přednost, tak bychom s Jardou (hlavním trenérem národního týmu Šilhavým) našli společnou řeč," řekl Krejčí.

Jednadvacítka na Euro prošla s bilancí šesti výher, tří remíz a jedné porážky z prvního místa, ale na potvrzení postupu musela čtyři dny čekat. Nakonec vyšla hned první ze čtyř možných variant, protože Skotsko prohrálo v Řecku. "Kdybychom nepostoupili, tak by to mrzelo hodně," řekl Krejčí.

"Hned po naší výhře v Řecku jsem přemýšlel nad všemi variantami. Museli jsme čekat a já se obával, že kdyby ani jedna nevyšla, tak budeme nejen obrovsky zklamaní, ale také za kavky roku. Nakonec vyšly všechny a jsme rádi, že jsme postoupili," prohlásil jednapadesátiletý kouč.

Za další důležitý faktor postupu označil i schopnost většiny hráčů nastoupit na více postech. "Práce reprezentačního trenéra je o tom, aby si vyhodnotil kádr, se kterým pracuje. A právě proto jsme vycházeli z defenzivy, protože na to máme vhodné typy," řekl Krejčí.

Foto: Sport.cz

Český brankář Martin Jedlička v Aténách příliš práce neměl.

"Víc nám vyhovovalo hrát na brejky a vždycky jsme naopak měli problém dobývat obranný val. Obrovské plus je také univerzálnost hráčů. Bylo to vidět v Chorvatsku, kde jsme po dvou remízách potřebovali něco změnit, hráče jsme neměli, ale týmu prospělo zařazení Sadílka na beka nebo Ládi Krejčího na stopera," uvedl Krejčí.

"Samozřejmě všichni bychom chtěli hrát jako Barcelona a vyhrávat 4:0, 5:0... Ale když na to nemáte správné hráče, tak výsledky nepřijdou. Naše krizové zápasy, které jsme potřebovali zvládnout, byly o jednom gólu a zlomili jsme je týmovostí a bojovnosti," přidal Krejčí.

Soupeře pro základní skupinu se jednadvacítka dozví 10. prosince a nastoupí proti nim od 24. do 31. března. Osmičlenná vyřazovací část, do které postoupí dva nejlepší celky z každé skupiny, je na programu od 31. května do 6. června. "Věřím, že když nepřijdou komplikace a neomarodí spousta hráčů, tak jsme schopní hrát v březnu o čtvrtfinále," prohlásil Krejčí.

Reklama