Hlavní obsah

Hvězda Lvíčat z duelu s Ukrajinci bude trpět na tribuně

Dva zápasy na trávníku stadiónu v dánském Viborgu má na kontě Lukáš Vácha, záložník české fotbalové reprezentace do jednadvaceti let. Do nedělní bitvy s Anglií kvůli dvěma žlutým kartám nenastoupí. A tak bude trpět na tribuně s vírou, že na evropském šampionátu neřekl poslední slovo v nevydařeném duelu se Španělskem. „Nepřipouštím si, že jsem reprezentační dres oblékl ve středu večer naposledy,“ říká dvaadvacetiletý borec Liberce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lukáš Vácha při tréninku fotbalové jedenadvacítky.

Článek

V souboji se Španělskem jste byl podruhé na turnaji napomínán žlutou kartou a do nedělního souboje s Anglií nemůžete nastoupit. Uvědomil jste si hned na hřišti, že zbývající minuty utkání mohou být vaše poslední na turnaji?

Ne, protože já nepochybuji, že kluci zápas proti Anglii zvládnou a postoupíme do semifinále. Půjdu je povzbudit do kabiny a budu jim držet palce, abych měl šanci ještě minimálně jednou dres reprezentace obléknout.

Bylo těžké se druhého karetního trestu vyvarovat?

V utkání si člověk neuvědomuje v náběhu do souboje, že mu hrozí stop v případě žluté karty. Nejsem si jistý, jestli mě rozhodčí musel napomínat. Kdybych protihráče nějak obrátil nebo trefil tvrdě... Hodně faulů jsme udělali, ale mnoho zákroků sudí posoudil zvláštně.

Jak těžký pro vás osobně byl zápase se Španělskem?

Nikdy jsem nehrál proti někomu tak dobrému. Jednoznačně šlo o nejtěžší utkání mojí kariéry. Španělé jsou úplně jinde, než většina týmů, s nimiž jsem se dosud potkal.

Do zápasu jste vstoupili s dvěma útočníky. Vyplatila se odvážná taktika?

Chtěli jsme Španělsko překvapit. Myslím, že zpočátku jsme je vážně trošku trápili. A dokonce bylo vidět, že znervózněli, když relativně dlouho nedali gól. Jenže pak jsme na chvíli ztratili koncentraci, nekoukali jsme při standardní situaci na jejich pohyb a bylo zle. Jakmile rychle rozehrají standardku, je to smrt. A tahle situace byla pro zápas zlomová.

Ale přece zbývalo dost času a s jednogólovým mankem se pořád ještě dalo něco dělat.

Trenér nás v kabině o přestávce povzbuzoval, že nic není ztracené, ale bohužel jsme strašně rychle inkasovali.

Je nereálné proti Španělsku zvrátit stav 0:2?

Po druhém gólu už byl zápas jako hra kočky s myší. Prostě nás přihrávkami vozili sem a tam, jak na kolotoči, což jsme přitom nechtěli dopustit. Nechápu, že nás bylo v záloze o jednoho více a stejně měli balón pořád Španělé.

Přípravě na Španělsko trenéři věnovali hodně času. Překvapil vás něčím protivník nebo šlo prostě jen o skutečný rozdíl ve výkonnosti?

Neměli jsme na ně. Vážně ne. Ukázali, jak se člověk baví fotbalem. Bylo neuvěřitelné, že brankář vezme balón a dává ho na střed obsazenému hráči, který si míč pustí na prsa, sklepne na zem... To si nikdo jiný nedovolí. Jenom Španělé a Brazilci.

Reklama