Hlavní obsah

V sobotu se zapotí proti Skotům, v neděli oslaví Hübschman třicátiny

Měl by být štítem, o něhož se v sobotním odpoledni budou v glasgowském Hampden Parku rozrážet skotské útoky. Při neúčasti Poláka musí prostě Tomáš Hübschman počítat s tím, že mu reprezentační kouč Michal Bílek naloží tolik defenzivních úkolů, co jen unese a zvládne. „Nebylo by marné zopakovat výkon z posledního vzájemného zápasu v Praze a Skoty k ničemu nepustit,“ spekuloval před klíčovým kvalifikačním duelem záložník Šachtaru Doněck, jenž v neděli oslaví třicáté narozeniny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Hübschman (vpravo) v souboji s Mariem Frickem z Lichtenštejnskem

Článek

Poslední dvě konfrontace se Skotskem dopadly pro českou reprezentaci dobře. Výsledkově, ale i herně. Jako by vám silový ostrovní fotbal vyhovoval daleko víc, než třeba pojetí Norů, s nimiž jste se utkali v poslední přípravě.

Zmiňovaná zápasy se Skoty určitě nebyly špatné, jenže každé utkání je jiné. Uvidíme, co přinese sobotní. Nebylo by ale vůbec marné zopakovat pražský kvalifikační duel, Skoty zase nepustit do jediné šance a dát jim alespoň jeden gól.

Jeví se vám to po norské lekci jako reálné? Je vůbec možné hodit za hlavu blamáž, kterou jste v Oslo utrpěli?

Zapomenout se dá na ledacos. Tím spíše na fotbal. Kdybychom měli na každou porážku dlouho vzpomínat, nikdy se nezlepšíme. Podstatnější bude, abychom se z výkonu v Norsku poučili. Nejhorší by bylo chyby z tohoto nepovedeného zápasu znovu zopakovat.

Tomáš Hübschman na srazu fotbalové reprezentacefoto: Právo/Jan Handrejch

O tom jste si povídali v přípravě na sobotní kvalifikační střetnutí? O poučení, které z prohry v Oslo vyplynulo?

Mluvili jsme hlavně o tom, že v Glasgowě musíme podat co nejtýmovější a nejkompaktnější výkon, protože jedině tak máme šanci uspět.

Na vás jako jednom z nejzkušenějších bude, abyste mladým spoluhráčům ukázal cestu, dirigoval je a třeba je na hřišti i ukáznil.

Každý bude mít své úkoly, jež se bude muset na trávníku plnit, takže to nebude o tom, že bych měl ostatní ukáznit. Jsme jeden tým, v němž toho má někdo odkopáno více a jiný méně, ale na tom nezáleží. Podstatné bude, abychom jako tým hráli a náš projev vyzněl dobře. Herně i výsledkově.

Při neúčasti Poláka dostanete zřejmě od trenéra Bílka naloženo defenzivních úkolů víc než obvykle.

Je věcí trenéra, jaké úkoly mně dá a co bude požadovat. Já si z toho hlavu nedělám. I když se hodně mluví o skotském tlaku a o tom, že na nás hned ze začátku vletí, myslím, že budou spíše čekat na brejky jako v minulém utkání s Dánskem, kdy se jim podobná taktika vyplatila

Mluvíte o dobré hře i výsledku, který chcete v sobotu uhrát, ale za jisté konstelace může být i remíza ziskem. Bral byste z Glasgowa bod?

Nepřijeli jsme pro remízu, protože všichni jsme zvyklí hrát na vítězství. Uvidíme ale, jak se bude zápas vyvíjet, protože až podle jeho průběhu budeme moci říci, zda je nakonec i remíza dobrá.

Reklama

Související témata: