Hlavní obsah

Kadlecova penalta v duelu se skotskými nekopy zachránila remízu i baráž

GLASGOW

Nemožné neporazit takové fotbalové nekopy, jakými byli v kvalifikační konfrontaci v glasgowském Hampden Parku domácí Skotové, žel česká reprezentace i tohle svedla. Po celý zápas byla sice lepším týmem, měla herně navrch, přesto dvakrát prohrávala. Naštěstí Plašil a v samém závěru Kadlec proměněnou penaltou zachránili alespoň remízu, která dává Bílkovu týmu reálnou naději na baráž v bojích o EURO 2012.

Foto: Scott Heppell, ČTK/AP

Jaroslav Plašil slaví svůj gól ve Skotsku, stíhá ho radující se Milan Baroš.

Článek
Fotogalerie

Odvahu Bílek nakonec projevil. A velikou, protože po dvou letech zkoušení a hledání optimální sestavy i systému zařadil do sestavy plzeňské komety Jiráčka s Petrželou, což mohl být v Hampden Parku tah doslova geniální. Tedy kdyby už po čtyřech minutách Baroš pochopil typickou akci aĺa Plzeň a vyloženou šanci naservírovanou debutujícím Jiráčkem proměnil.

Baroš vyloženou šancí pohrdl

Legionář od Bosporu však bránu překopl, takže Skotové nejhorší chvíli přežili a mohli hrát oni. Mohli, ale nehráli. Ztrémovaní, nepřesní, postrádající sebemenší nápad se nikam nehrnuli, mysleli hlavně na bránění a doufali, že stejně jako v poslední domácí přípravě s Dánskem se narodí jejich chvíle. Z náhody, protože žádný systém jejich hra neměla, možná po soupeřově chybě, protože míč domácím hráčům překážel, takže si pořádně nepřihráli, natož aby se na nějakou akci zmohli. I proto se fotbal plný oboustranných nepřesností a ztracených míčů dál než pár metrů za půlící čáru nedostával.

Pohyblivější a nápaditější český celek počínající si o poznání aktivněji zápas nejenže kontroloval, ale zmohl se i na teč Caldwella, který srazil balón tak nešikovně, že vyprodanému Hampden Parku zatrnulo, a akci Rosického, po níž ovšem pálil Baroš do domácích obránců.

Jenže fotbal je o paradoxech. Až k uzoufání špatní a naprosto neškodní Skotové šli přesto do vedení. A jedna střela na bránu zrozená ještě z náhody jim k tomu pár vteřin před přestávkou stačila.

Baroš svůj hřích neodčinil

Hned na začátku druhé půle mohl Baroš svůj hřích z úvodu zápasu odčinit, jenže po Rosického kolmici netrefil bránu. I tak ale usiloval český tým o vytoužené vyrovnání, znovu přebral aktivitu a před skotskou šestnáctku se tlačil. Rosický nejen rozehrával a hledal spoluhráče, ale i sám střílel, střídající Rezek vběhl na trávník jako utržený ze řetězu, Hubník hrající si na falešné křídlo se pokoušel unikat a centrovat, šance ovšem nepřicházela.  

Přestřelka přinesla remízu

Až jedenáct minut před koncem napálil Rezek balón do Plašila, od jehož prsou putoval míč do sítě. Remíza se skotským nekopy, kteří v závěru už jen bránili, odkopávali míče, polehávali po trávníku a zoufale sbírali čas, byla na dosah.  

Jenže osm minut před koncem ji kapitán Fletcher po zaváhání Rajnocha, jenž minul míč, českému celku znovu sebral. Ale zase jen na chvíli, protože minutu před koncem posoudil nizozemský sudí zákrok na pronikajícího Rezka jako penaltový. Pokutový kop nařídil, Kadlec ho bezpečně proměnil a český celek tak na vytoužený bod a vysněnou baráž dosáhl.

Zvláště, když vzápětí rozhodčí za podobný zákrok na opačné straně penaltu nenařídil, čímž skotské naděje definitivně pohřbil. <table border="0" cellpadding="2" cellspacing="2" class="table_1"><tbody><tr class="invert"><td><strong>Skotsko - Česká republika 2:2</strong> (1:0) </td></tr><tr class="highlight"><td><strong>Branky</strong>: 44. Miller, 82. Fletcher - 78. Plašil, 90. Kadlec z pen. Rozhodčí: Blom - Lobbert, Siebert (všichni Niz.). ŽK: Brown, Miller, Berra - Jiráček, Plašil, Rezek, Baroš, Pekhart. Diváci: 51 457. </td></tr><tr><td><strong>Skotsko</strong>: McGregor - Hutton, Caldwell, Berra, Bardsley (76. Wilson) - Adam (79. Cowie) - Morrison, Fletcher, Brown, Naismith (86. Robson) - Miller. Trenér: Levein. </td></tr><tr><td><strong>ČR</strong>: Laštůvka - Hubník, Rajnoch, Sivok, Kadlec - Petržela (56. Rezek), Hübschman, Plašil, Jiráček (77. Pekhart) - Rosický - Baroš (90. Vacek). Trenér: Bílek.</td></tr></tbody></table>

Reklama

Související témata: