Hlavní obsah

Del Bosque to ani pronášet nemusel. Češi vědí, že o výpomoci nemůže být řeč

PRAHA

Celou dobu samý úsměv, ale jakmile přišla řeč na páteční zápas s českou reprezentací a úterní kvalifikační duel se Skotskem, kouč Španělů Vincente Del Bosque zvážněl. „Jsme profesionálové a jako profesionálové se budeme chovat. Chceme vyhrávat, což od nás ostatně soupeři ve skupině očekávají. A samo sebou dokončit kvalifikaci bez ztraceného bodu,“ naznačil trenér mistrů světa a Evropy, že o nějakém podcenění posledních dvou protivníků nemůže být řeč. Natož pak o výpomoci Čechům nebo Skotům.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Španělský trenér Vicente Del Bosque vzkázal Čechům i Skotům: Žádnou výpomoc od nás nečekejte.

Článek
Fotogalerie

Jako by trenér české reprezentace dopředu tušil, s čím jeho starší, zkušenější a úspěchy ověnčený kolega u španělské reprezentace Vincente Del Bosque do Prahy přijel.

Bílek ví své: Jejich opory hrát budou!

„Nemyslím, že by složení jejich mužstva nějak ovlivnilo, že už mají postup a primát ve skupině jistý, nevěřím, že by udělali nějaké zásadní změny v sestavě. Budou hrát určitě v tom nejsilnějším složení, co dají dohromady,“ nedělá si Michal Bílek iluze, že by mistři světa pražský zápas podcenili. Natož, že by nastoupili s druhou garniturou...

„U nich není mezi třiadvaceti hráči rozdílu,“ brání se kouč českého týmu podobným přirovnáním. „Všechny jejich opory budou určitě hrát. Jestliže udělají změny, pak maximálně jednu dvě,“ ví své. „Když třeba hráli v září přípravu proti Chile, udělali také jen dvě změny. Proti nám to bude stejné,“ trvá Bílek na svém.

Trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek ví své...foto: Právo/Jan Handrejch

A to přesto, že Del Bosque si před tréninkem svého celku zameditoval: „Nejraději bych byl, kdybych mohl v posledních dvou kvalifikačních zápasech střídat víc než tři hráče. Jenže bohužel...“

Počty mají reprezentanti zmáknuté

Česká reprezentace tudíž dobře ví, že si body potřebné k cestě do baráže musí uhrát sama. Dnes večer se Španělskem, v úterý v Litvě. Výhodou pro ni je, že má kvalifikační osud ve svých rukou a na jediného konkurenta, jímž je Skotsko, se ohlížet nemusí. Stačí „maličkost“ – získat šest bodů. Anebo alespoň čtyři, protože i ty by postačovaly, kdyby snad ostrované vyhráli nejen v Lichtenštejnsku, ale i ve Španělsku.

„Od minulého reprezentačního srazu víme, že v úterý v Litvě musíme stoprocentně vyhrát. A proti Španělsku se pokusíme překvapit,“ potvrzuje kapitán reprezentace Tomáš Rosický, že postupovou matematiku má mužstvo dokonale zmáknutou. Jenže na cestě k jejímu naplnění a zisku prvnímu ze čtyř potřebných bodů teď stojí Španělsko.

Protivníka mají přečteného, ale...

Trenér i hráči vědí, jak na mistry světa a Evropy, teď půjde jen o to teorii naplnit na hřišti. „Taktika bude podobná jako na jaře v Granadě, jiná proti Španělům ani být nemůže. Oni jsou hrozně silní s míčem, ovládají ho, Iniesta s Xavim posílají útočníkům kolmice a vybízejí je k náběhům,“ má protivníka přečteného trenér Bílek.

„Musíme proto zodpovědně bránit, soustředit se na rychlé protiútoky a standardní situace. A také na střelbu ze střední vzdálenosti. V Granadě ji Plašil zkusil a vyšlo to. To budou rozhodující momenty,“ prozrazuje trenér, jakou partituru svým svěřencům nachystal. „A potom bude důležité proměnit každou šanci, kterou si připravíme. Proti Španělům si jich nikdo nepřipraví celou sérii,“ dodává.

Tomáš Rosický na tréninku národního týmufoto: Právo/Jan Handrejch

I recept na to, jak eliminovat největší sílu protivníka spočívající ve středové řadě, čeští hráči mají. „Musíme k nim k nim včas přistupovat a nedopřávat jim prostor. Přitom je musíme bránit hodně natěsno, aby se nemohli ani otočit, nebo aby nás neobešli. Jakmile mají volnost, posílají kolmice na útočníky, jež mají zvládnuté skvěle,“ radí spoluhráčům kapitán mužstva Tomáš Rosický.

V dnešní letenské noci půjde ovšem o to rady a taktické úkoly naplnit. Zvládneme to, ujišťují hráči. „Motivace v mužstvu proti Španělům je obrovská,“ potvrzuje kapitán Rosický. „Uspět a třeba i porazit mistry světa, to by přece byl pro vás všechny zážitek na celý život,“ hecuje své svěřence trenér Bílek.

Až devadesát letenských minut v dnešním večeru ovšem odpoví, jak se všechna tato předsevzetí povede českému týmu naplnit a vysněné baráži se přiblížit.

Zápas Česká republika - Španělsko začíná ve 20:45, hlavním rozhodčím bude Paolo Tagliavento z Itálie. Utkání vysílá ČT4, on-line reportáž budete moci sledovat na Sport.cz.

Pravděpodobné sestavy:
Česká republika: Čech - Hubník, Sivok, Kadlec, Pudil - Hübschman - Petržela, Rosický, Pilař, Jiráček - Baroš.
Španělsko: Casillas - Ramos, Piqué, Puyol, Arbeloa - Xavi, Xabi Alonso, Busquets - Pedro, Torres, Villa.

Reklama

Související témata: