Hlavní obsah

Češi měli cestu k výhře nad Litvou i do baráže o EURO volnou za 34 vteřin

KAUNAS

Za čtyřiatřicet vteřin nebylo v kvalifikační partii v Kaunasu co řešit. Po faulu na Baroše penalta, Kadlec ji proměnil a český tým měl cestu k výhře 4:1 nad Litvou a vlastně i do baráže o EURO volnou. Protivníka přehrál suverénně a bez sebemenších komplikací a protože v souběžně hraném střetnutí v Alicante Španělé senzaci nepřipustili a Skotsko porazili, bude se Bílkův tým ucházet v listopadové baráži o postup na šampionát. Jméno soupeře se dozví při čtvrtečním losování v polském Krakově.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Čeští fotbalisté oslavují jeden z gólů v Litvě

Článek

Jobova zvěst dopadla na českou lavičku těsně před výkopem. Kapitán reprezentace Tomáš Rosický sice s mužstvem přijel, ale když se zkusil na trávníku rozcvičit, zjistil, že ho bolavá třísla do zápasu nepustí. A to přitom lékaři dělali celý den všechno možné i nemožné, aby ho dali po pondělním tréninku do pořádku a dirigent mužstva mohl ke klíčovému kvalifikačnímu duelu nastoupit.

„V základu nastoupí Kolář, z tribuny se přestěhuje na lavičku Petržela,“ nakázal trenér Michal Bílek, v jehož sestavě se tak v porovnání s pátečním duelem proti Španělsku objevili tři noví hráči.

Češi budou nejspíš nasazení
Předpokládané rozdělení zemí před losem baráže – nasazení: Portugalsko, Chorvatsko, Irsko, Česká republika.
Nenasazení: Bosna a Hercegovina, Turecko, Černá Hora, Estonsko.
Výpočet žebříčku je složitý, jeho oficiální verzi musí potvrdit UEFA.

Začátek jako z pohádky

Ani stresující předehra ovšem nevyvedla jeho svěřence z míry. Hned po čtyřiatřiceti vteřinách totiž vběhl Baroš do šestnáctky, domácí obránci ho zbrzdili jen faulem a Kadlec nekompromisně proměněnou penaltou dostal český tým do důležitého vedení.

Daniel Kolář ve vzduchu po zákroku Litevce Zaliukase foto: Reuters/Ints Kalnins

Lepší začátek si snad ani přát nemohl. Zvláště, když vzápětí přišla na lavičku zpráva z Alicante, že Španělsko šlo stejně rychle do vedení v duelu se Skotskem.

Dvě trefy Rezka postup stvrdily

Litevci sice zkusili po pár minutách také zahrozit, ale Šernasovu příležitost zmařil Čech a od té chvíle už nebylo vlastně co řešit.  Bílkův tým režíroval zápas k obrazu svému, soupeře jasně přehrával a když Rezek přidal po čtvrthodině druhou branku, nebylo už co řešit. Střelu Baroše do tyče totiž legionář z kyperské Famagusty uklidil nekompromisně za záda brankáře Karčemarskase, čímž dodal svému mužstvu potřený klid a naprostou pohodu.

A nic na tom neměnilo, že Stankevičius fauloval Pilaře, doktor Krejčí ho musel v šatně ošetřovat a mužstvo hrálo pomalu deset minut v oslabení. Jakmile se Pilař na trávník vrátil, zařadil Bílkův tým opět na vyšší rychlostní stupeň a druhým Rezkovým gólem těsně před přestávkou suverénní výhru i postup do baráže stvrdil. Zvláště, když Španělé v tu chvíli vedli už dvougólovým rozdílem.

Litevský hráč Marius Stankevičius (vlevo) se snaží zastavit Milana Barošefoto: <a href="http://www.ctk.cz/">ČTK</a>/Radek Petrášek

Hubníkova červená komplikací pro baráž

V provazcích deště skrápějících kaunaský trávník po půli už Bílkův tým průběh střetnutí s přehledem kontroloval, držel míč, kombinoval na jistotu a čekal na svou další chvíli. Baroš ji už po osmi minutách měl, neboť Kolař ho poslal do velké šance, ale střeleckou smůlu neprotrhl.  

Nic se však nedělo, protože bylo dávno rozhodnuto. Zvláště když z Alicante dorazila na lavičku zvěst, že i Španělé vstřelili třetí gól, takže vedoucí českého mužstva Jaroslav Dudl už může chystat itinerář, jak se bude přesouvat do Krakova na čtvrteční losování baráže.  

Čestný gól Litevců z penalty, kterou sudí nařídil po faulu Hubníka na Šernase a postižený hráč ji sám proměnil, už pochopitelně průběh jednoznačně se vyvíjejícího střetnutí nijak ovlivnit nemohl, zato červená pro Hubníka znamená vzhledem k baráži pro trenéra Bílka značnou komplikaci. Jako by nestačilo, že v předchozím střetnutí se Španělskem přišel o Hübschmana.

Do zápasu tak musel naskočit další obránce Pudil a Kadlec se posunul místo Hubníka do stoperské dvojice. Litevci už ani v přesilovce na zvrat neměli. Pouze Skerla donutil Čecha k těžkému zákroku. V závěru pak Pospěch uvolnil Pekharta a Radivičius ho fauloval, takže Češi kopali druhou penaltu. Specialista Kadlec ji pět minut před koncem znovu proměnil a jen podtrhl tolik potřebnou výhru.

<tbody><tr class="highlight"><td><strong>Kvalifikace o EURO 2012 - skupina I </strong></td></tr><tr class="invert"><td><strong>Litva - Česká republika 1:4</strong> (0:3)</td></tr><tr class="highlight"><td><strong>Branky:</strong> 68. Šernas z penalty - 2. a 85. (obě z penalty) Kadlec, 16. a 45. Rezek. <strong>Rozhodčí:</strong> Fernández Borbalán - Cabaňero Martinez, Alonso Fernández (všichni Šp.). <strong>ŽK:</strong> Skerla, Panka, Radavičius (všichni Litva). <strong>ČK</strong>: 67. Hubník (ČR).</td></tr><tr><td><strong>Litva</strong>: Karčemarskas - Stankevičus, Skerla, Žaliukas, Radavičius - Mikoliunas, Ivaškevičius (<span>46. Novikovas)</span>, Pilibiatis (<span>74. Beniušis)</span>, Vičius - Šernas, Poškus (58. Panka). Trenér: Žutautas. </td></tr><tr><td><strong>ČR:</strong> Čech - Gebre Selassie, Hubník, Sivok, Kadlec - Plašil, Jiráček, Kolář - Rezek (82. Pospěch), Pilař (70. Pudil) - Baroš (59. Pekhart). Trenér: Bílek. </td></tr></tbody>

Reklama

Související témata: