Hlavní obsah

Jarošík a Ujfaluši pomoc odmítli. Trenér Bílek proto vsadil na hráče, kteří baráž vybojovali

PRAHA

Chtěli, aby jim Jarošík s Ujfalušim v nejdůležitějších duelech pomohli, snažili se je před barážovou konfrontací s Černou Horou přemluvit k návratu do reprezentace. Marně. „Pokoušeli jsme se s nimi obnovit vztahy, zkusili jsme je kontaktovat, zda by nám v situaci, v níž se národní mužstvo po vyloučení Hübschmana a Hubníka ocitlo, přece jen nepomohli. Oba ale trvali na svém rozhodnutí, že reprezentace je pro ně uzavřenou záležitostí,“ přiznal manažer Vladimír Šmicer, že snaha o comeback Jarošíka a Ujfalušiho skončila nezdarem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér národního týmu Michal Bílek (vlevo) a manažer Vladimír Šmicer se snahou o návrat Jarošíka a Ujfalušiho nepochodili.

Článek

Trenér Bílek neměl na vybranou. Oba internacionálové návrat do reprezentace odmítli, takže musel vsadit na hráče, kteří zvládli závěr kvalifikace a dostali národní tým do baráže. I Roman Hubník vyloučený v posledním utkání v Litvě se v jedenadvacetičlenném kádru objevil, i když v prvním barážovém střetnutí proti Černé Hoře na pražské Letné nastoupit nesmí.

Nad Hubníkem neváhal, i když hrát nesmí

„Ani tak jsem se nad jeho povoláním nerozpakoval. Trochu horší je, že má problémy s bolavými zády a v posledním bundesligovém utkání za berlínskou Herthu nenastoupil. Do pondělního srazu by však měl být v pořádku,“ věří trenér, že se v dejvickém hotelu Praha sejde se všemi hráči, na něž vsadil.

Zdravotních problémů se totiž před klíčovými zápasy objevilo v mužstvu i na jeho vkus až dost. Vedle zmiňovaného Hubníka nenastoupil o víkendu ani Rajnoch stěžující si na bolavý palec, nehrál ani další legionář působící v Turecku Baroš, jemuž lékaři zjistili trhlinu ve svalu, v pondělním epilogu tuzemské ligy se na hřišti neobjevil ani jablonecký Lafata stěžující si na problémy se stehenním svalem.

Baroš se léčí v Praze

„Baroš přiletěl do Prahy a pravidelně dochází za fyzioterapeutem Pavlem Kolářem. Jeho zranění je nepříjemné, protože trvá delší dobu, než se trhlina ve svalu zacelí, ale v pondělí by snad už mohl začít trénovat,“ doufá trenér Bílek, jemuž se evidentně ulevilo, že zprávy od Bosporu o Barošově otravě se nepotvrdily.

„Prostě jen něco špatného snědl,“ uváděl informaci na správnou míru manažer Vladimír Šmicer.

MIlan Baroš po vystřídání v Litvě.foto: ČTK/Radek Petrášek

Stopery už Bílek vybrané má

Jasně že po odmítnutí Jarošíka a Ujfalušiho představuje před zápasy s Černou Horou pro Bílka největší problém defenzíva. Zvláště, když Hübschman vyloučený v domácím střetnutí proti Španělsku bude chybět v obou barážových střetnutích a Hubník, jenž spatřil červenou v Kaunasu, pak v v prvním duelu na Letné.

„Poradíme si, stoperů máme dost,“ je si jistý Bílek a jmenuje Sivoka, Rajnocha a Kadlece. „Dva z nich vybereme,“ dodává a naznačuje, že svou prioritu už má. Jasně že ji ale dopředu neprozradí.

„A kdyby se přece jen objevily komplikace plynoucí ze zdravotního stavu Hubníka či Rajnocha, jsou mezi náhradníky k dispozici Suchý, Bystroň a Rozehnal. Suchý je přitom samozřejmě první volbou, neboť kvalifikaci s námi začal a ve Spartaku Moskva teď hraje pravidelně,“ přidával trenér, jenž pochopitelně moc a moc touží dovést svůj tým přes barážové úskalí na EURO do Polska a na Ukrajinu.

Černohorci jsou úskalím, baráž zrovna tak

S Černou Horou to ale jeho tým snadné mít nebude. „Hodně bude záležet na prvním zápase, který hrajeme doma,“ uvědomuje si Bílek barážové úskalí.

„Narazíme na velice kvalitního soupeře, jehož tým je poskládaný z fyzicky velice silných hráčů. A ofenzivní síla Černohorců je rovněž veliká... Vždyť Vučinič střílí góly za Juventus a Jovetič z Fiorentiny se přes své mládí také prosazuje v italské lize,“ varoval před kvalitami barážového protivníka.

Jen pro zajímavost - česká reprezentace musela baráž podstoupit v posledních letech dvakrát. Proti Belgii za Chovancovy éry neuspěla a na mistrovství světa do Japonska a Koreji se nedostala, konfrontaci s Norskem však v éře Brücknera zvládla a na šampionátu v Německu hrála.

Nominace na baráž s Černou Horou (11. a 15. listopadu):
JménoKlubPočet startůBranky
Brankáři
Petr ČechChelsea860
Jaroslav DrobnýHamburk50
Jan LaštůvkaDněpropetrovsk10
Obránci
Zdeněk PospěchMohuč292
Jan RajnochAnkaragücü150
Tomáš SivokBesiktas212
Theodor Gebre SelassieLiberec50
Roman HubníkHertha Berlín192
Daniel PudilGenk212
Michal KadlecLeverkusen307
Záložníci
Petr JiráčekPlzeň30
Tomáš RosickýArsenal8320
Daniel KolářPlzeň61
Jaroslav PlašilBordeaux676
Marek MatějovskýSparta151
Jan RezekFamagusta93
Václav PilařPlzeň40
Milan PetrželaPlzeň80
Útočníci
Milan BarošGalatasaray8539
David LafataJablonec142
Tomáš PekhartNorimberk60

Reklama

Související témata: