Hlavní obsah

Ten gól nám pomohl dostat se do laufu, zalykal se po premiérové trefě Pilař

PRAHA

Euforie panovala v české reprezentace obrovská. Aby ne, když po první barážové partii je vysněné EURO hodně blízko. Dvoubranková výhra – a navíc bez inkasovaného gólu – je před úterní odvetou v černohorské Podgorici víc než slibná a nadějná. Výkon, který Bílkův výběr podal a byl nesporně nejlepší za trenérovy éry, určitě také. „Dobrý zápas. Dvě branky a vzadu nula. Prostě paráda,“ vyhrkl hrdina zápas Václav Pilař, jenž obstaral důležité vedení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Pilař oslavuje gól vstřelený Černé Hoře.

Článek
Fotogalerie

Pro Pilaře šlo o reprezentační gólovou premiéru. A v zápase v jeho kratičké kariéře v národním týmu nejdůležitější. „Pomohl nám, abychom se dostali do laufu. Bylo moc důležité, že jsme přidali ještě druhou branku a hlavně že jsme neinkasovali,“ zalykal se Pilař štěstím.

Trenér Michal Bílek byl pochopitelně také navýsost spokojen, i když se snažil držet na zemi.

„Jsme teprve v poločase, ale baráž máme rozehranou velice dobře. Byla by škoda situace nevyužít a na EURO nepostoupit,“ glosoval nejlepší partii, kterou česká reprezentace pod jeho vedení sehrála.  "Skutečně to byl náš nejkvalitnější výkon. Věděli jsme, že soupeř má ve svém středu vysoké hráče a bylo nám tudíž jasné, že pokud chceme uspět, musíme držet balón při zemi a rychle kombinovat," kvitoval kouč taktiku, kterou zvolil.

Samo sebou chválil kolektivní výkon svého týmu, i když třeba Pilaře a Jiráčka přece jen vyzdvihl. Brankáře Čecha, který svůj tým hlavně v nástupu do druhé půle podržel, rovněž. „Jsme rádi, že chytal. Situace v prvních pěti minutách po půli vyřešil výborně,“ ocenil gólmanův výkon Bílek.

Kvitoval však i hlad po gólech, jenž jeho svěřenci projevili a který vyústil ve druhou branku. "Byl hrozně důležitý. A věřím, že i rozhodující," nechal se slyšet a jedním dechem oceňoval i perfektvní defenzívu svých svěřenců.

"Nejdůležitější bylo, že jsme nenechali hrát klíčové soupeřovy hráče, Černohorce jsme napadli hned v rozehráce, aby právě k Vučiničovi a spol. nešla kloudná přihrávka. S výjimkou zmiňovaných prvních pěti minut po půli jsme protivníka k ničemu nepustili," liboval si trenér Bílek.

Trenér národního týmu Michal Bílek byl po dvougólové výhře spokojen.foto: Právo/Petr Horník

„V Černé Hoře nás ale ještě čeká těžké utkání, protože domácí prostředí dělá pro Černohorce strašně moc. Jsem rád  za výkon, jímž jsme se prezentovali. Vyhráli jsme o dvě branky, sami neinkasovali, v úterý ho však musíme zopakovat,“ dodával Bílek.

Štěstí v neštěstí prožíval Petr Jiráček, jenž měl za bezbrankového stavu dvě vyložené šance, které neproměnil. Gól Pilaře proto pro něho představoval hotové vykoupení

"Super výsledek. A navíc strašně důležité, že jsme nedostali gól," vykřikoval. "Hlavně první šanci jsem měl dát. Sám na penaltě před brankářem, to bylo loženka. Stačilo trefit bránu," kál se. "Teď je ale podstatné, že můžeme jet k odvetě s čistou hlavou," dodával.

Spokojení byli i nejzkušenější členové týmu. "Výhra 2:0 je srovnatelná s tím, jako když jsme v minulé baráži vyhráli venku první zápas 1:0. Čeká nás ještě 90 minut tvrdé práce, ale já věřím, že to stejně jako tehdy s Norskem dotáhneme k postupu," srovnával brankář Petr Čech.

"Byli jsme celý zápas disciplinovaní a to je správná cesta, jak baráž přejít. Odveta bude hektická, bláznivá. Nesmíme si myslet, že už jsme na šampionátu, za to bychom byli tvrdě potrestaní. Musíme jet do Černé Hory s tím, že tam znovu chceme dát gól," nabádal tým jeho kapitán Tomáš Rosický.

Reklama

Související témata: