Hlavní obsah

Čekejte peklo na zemi, hrozí Černohorci. Z Turecka jsem na něj zvyklý, reaguje Sivok

PODGORICA

Kál se. Sliboval. Sypal si popel na hlavu, že i on se pod pražskou prohru podepsal, chrlil ze sebe omluvy dvěma tisícovkám fanoušků, kteří byli v prvním barážovém duelu o EURO svědky dvougólové potupy. A ujišťuje je, že v Podgorici uvidí v úterní noci skutečné statečné sokoly. „Za sebe i za hráče slibuji, že ze sebe vydáme všechno a věřím, že se nám s vaší podporou podaří o tři góly vyhrát a postoupit. Připravme společně Čechům peklo na zemi,“ spoléhá kouč Černé Hory Branko Brnovič na fanoušky a bouřlivé prostředí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kapitán českého týmu Tomáš Rosický a brankář Petr Čech před barážovým duelem s Černou Horou, v němž domácí slibují peklo na zemi

Článek

„Řečmi ještě nikdo nikdy žádný zápas nevyhrál,“ odpálil silácké řeči svého kolegy na lavičce Černhorců Branko Brnoviče bezprostředně po pražské konfrontaci kouč české fotbalové reprezentace Michal Bílek, byť i jemu je jasné, jak moc bude důležité se s bouřlivým a nevypočitatelným prostředím vyrovnat.

I já se v Turecku bál, přiznává Sivok

„Nevíme, co nás tam čeká. Černohorci prohrávají, takže budou zkoušet všelicos. Třeba už po příletu,“ připouští legionář od Bosporu Tomáš Sivok, že na Balkáně je možné všechno.

„Z Turecka jsem opravdu zvyklý na mnohé, ale třeba istanbulská derby jsou hodně divoká. Jednou jsme měli hrát s Bursou a fanoušci rozpoutali válku s policií. Zrušili dvě ulice a do toho jsme měli jet. Přiznám, že tehdy jsem se bál.“

Tomáš Sivok na zemi po jednom ze soubojů.foto: Právo/Jan Handrejch

„Bude to úplně jiný zápas než v Praze, hektický a strašně těžký. V Černé Hoře nás čeká malé peklo. Vždyť Angličané vedli v Podgorici už dva nula, a nakonec nevyhráli. Pravdou však je, že dohrávali jen v deseti bez vyloučeného Rooneyho. Proto bude hodně záležet i na rozhodčím. Angličan Atkinson byl v prvním zápase výborný, Černohorcům ty jejich věci nebaštil,“ připouští i kapitán reprezentace Tomáš Rosický, jak moc důležité bude vyrovnat se s prostředím.

Peklem na zemi, o němž kouč Černohorců Branko Brnovič mluvil už v Praze.

Silácké řeči měli od začátku

„Pokud po vás diváci zrovna neházejí kamení, tak mi bouřlivá atmosféra spíš vyhovuje. Černohorcům bude ubíhat čas velmi rychle. Každá minuta jim bude odebírat postup. Toho musíme využít a atmosféru unést. Z fanoušků a prostředí strach nemám, spíš z věcí okolo,“ je si Tomáš Sivok vědom, co všechno může jeho i spoluhráče během hodin chybějících do zápasu potkat.

„Dokážu si třeba představit, co se dělo v Turecku, když reprezentace v pátek prohrála v prvním barážovém střetnutí s Chorvaty 0:3,“ vrací se myšlenkami do země svého momentálního angažmá. „Proto kdo ví, co připravují Černohorci. Pravdou ale je, že silácké výroky měli před prvním zápasem i po něm. A my v poločase vedeme 2:0,“ snaží se zachovávat klid a povznést se nad výroky z tábora Černohorců.

Bude to fér. Jako v Praze, slibuje Jovetič

„Za vítězstvím a postupem půjdeme, ale budeme hrát fér. Tak jako v Praze, kde rovněž panovaly obavy, zda nevyrukujeme proti zraněnému Čechovi. Férovou hru jsme slíbili, slib také dodrželi,“ ujišťuje mladá hvězda oblékající barvy Fiorentiny Stevan Jovetič, že se jeho tým k žádným ranám pod pás neuchýlí.

Stevan Jovetič (vpravo) v dresu italské Fiorentiny. foto: ČTK/AP/Jonathan Moscrop

Až úterní odvetná barážová partie ale samozřejmě ukáže, kolik pravdy bylo v těchto slibech a ujištěních obsaženo. Anebo také nakolik se pohrůžka kouče Brnoviče o pekle na zemi, v němž jeho stateční sokoli Čechy usmaží, promění v Podgorici ve skutečnost...

Na Bílkových svěřencích bude, aby dokázali, že šlo jen a jen o zbožné přání a bezprostřední výlev emocí nenapravitelného optimisty Brnoviče, který se do podobné role tuze rád pasuje.

Reklama

Související témata: