Hlavní obsah

Dal bych jim amnestii, reagoval kandidát na předsedu Pelta na návrat fotbalistů

PRAHA

Jedno je mu jasné – ani on by neměl v případě zvolení tu sílu a moc, aby zrušil anomálii provázející český fotbal už po dvě desetiletí, tedy dvoukomorové uspořádání. „Pro každého předsedu by to politická sebevražda,“ přiznal Miroslav Pelta v chatu se čtenáři Sport.cz pár hodin před valnou hromadou České fotbalové asociace, která se sejde už ve čtvrtek v Nymburce.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Miroslav Pelta při on-line rozhovoru se čtenáři Sport.cz.

Článek

Jablonecký boss Miroslav Pelta by takovýto krok v případě zvolení ani udělat nemohl. Už třeba proto, že se v Nymburce stane kandidátem na předsednické křeslo za Moravu. „Získal jsem 37 nominací za Moravu, takže přijmu kandidaturu za moravskou komoru,“ potvrdil při chatu Pelta.

Rezolutně však vyloučil, že by ho do předsednického křesla lákaly peníze, jak o tom začali někteří čtenáři spekulovat. Zvláště teď, kdy fotbalová reprezentace vydělala postupem na EURO přes dvě stě milionů korun. „Funkce předsedy není o penězích, ale samo sebou, že zvyšuje společenskou prestiž. Pro mě osobně by znamenala odměnu za dvacet let tvrdé práce ve fotbale,“ přiznal.

Cinklé jaro si už odpracoval

Při chatu se Pelta pochopitelně nevyhnul ani otázkám na svůj proslulý výrok o cinklém jaru, který zazněl v policejních odposleších známé žižkovské aféry. „V rozhovoru dvou soukromých osob člověk nečeká, že je odposloucháván, ale samozřejmě tento dotaz chápu a beru ho vážně. Myslím ale, že v průběhu let, jež od té doby uplynuly, jsem si tento výrok v českém fotbale už tvrdě odpracoval.“

Pro zvolení udělal Pelta mnohé. Dokonce i televizní přenos barážového zápasu české reprezentace z Černé Hory sponzoroval. „Česká televize měla finanční problém se zajištěním přenosu, a proto jsem se do záležitosti aktivně vložil a rozhodl, že můj klub koupí reklamní plochy a přispěje tak na zakoupení televizních vysílacích práv. Byl to před volbou předsedy můj marketinkový tah vůči divákům a fanouškům, jimž jsem chtěl dokázat, že to s podporou fotbalu myslím vážně,“ potvrdil majitel a šéf fotbalového Jablonce.

Hned vzápětí čelil výtkám severočeských fanoušků, že peníze mohl vynaložit lépe a hlavně ve prospěch svého klubu. „Jsem vlastníkem klubu, a proto si mohu o penězích rozhodovat já,“ reagoval Pelta.

Pro jednou bych skandování omluvil

Pochopitelně že se nemohl vyhnout ani otázkám, jak by v případě zvolení reagoval na polonahé reprezentanty pobíhající v roztrhaném oblečení po ruzyňském letišti, na jejich popěvky, skandování, urážky na adresu internacionála Radka Druláka.

„Hodilo by se chování hráčů kritizovat, ale úterý bylo výjimečným dnem pro český nároďák. Radek Drulák si o reakci hráčů řekl sám, možná trochu podcenil své výroky. Neříkám, že se skandováním hráčů souhlasím, ale vzhledem k euforii a atmosféře, která po zápase s Černou Horou vládla, bych chování hráčů a jejich skandování pro jednou omluvil amnestií,“ prohlásil Pelta.

Bílka by ponechal, Haškla by nelákal

Jedním dechem pak potvrdil, že by v případě zvolení předsedou k žádným změnám na trenérských postech, ani v realizačním týmu reprezentace nesáhl. Ani o angažování Ivana Haška k národnímu mužstvu by neusiloval, byť extrenér a expředseda v Emirátech předčasně skončil.

„Realizační tým pod vedením Michala Bílka zvládl kvalifikaci bravurně a na šampionát postoupil. Proto bych nepřipustil žádné diskuse o změnách. A když budu zvolen, ani k nim nedojde,“ ujistil Pelta.

Ten samo sebou v průběhu hodinového chatu odpovídal na otázky dotýkající se jeho volebního programu a plánů, které má, když bude zvolen, reagoval na dotazy točící se kolem jeho Jablonce, mluvil i o svých konkurentech na čtvrteční mimořádné valné hromadě v Nymburce.

Reklama