Hlavní obsah

Galásek jako mentor a rádce. Pro reprezentaci i pro muže na černou práci Holeše

Praga

Ještě loni byl jen náhradníkem. A ještě náhradníkem z nouze a v narychlo poskládané reprezentační rezervě k tomu. Když totiž nemohla první garnitura po výhře nad Slovensku vzhledem k nastoleným hygienickým opatřením nastoupit k dalšímu dílu Ligy národů v Olomouci proti Skotům a dával se dohromady výběr ochotný a schopný za první reprezentační sled zaskočit, vzpomněl si provizorní kouč David Holoubek po konzultaci s trenérem áčka Jaroslavem Šilhavým i na Tomáše Holeše.

Z náhradníka členem základní sestavy. Tomáš Holeš má za sebou neskutečný rokVideo: Sport.cz

 
Článek

„Tehdy jsem byl rád, že jsem se do narychlo poskládaného výběru dostal a mohl nastoupit. Bral jsem to jako výzvu. Jako zápas, ve kterém mohu zaujmout natolik, aby si na mě trenér vzpomněl při další nominaci. A utkání proti Skotům mi skutečně hodně pomohlo. V klubu i v reprezentaci," přiznává muž na černou práci ve Slavii i v národním mužstvu, že se sám cítí až překvapený a zaskočený, jakým úprkem se jeho fotbalové kariéra během tři čtvrtě roku rozběhla.

„Opravdu neskutečný rok, během něhož jsem se hodně posunul," hlesne osmadvacetiletý záložník, kterého ve snu nenapadlo, že na letošním evropském šampionátu bude od druhého zápasu proti Chorvatům patřit do základní reprezentační jedenáctky.

„Vždyť já byl rád, že jsem se dostal do nominace a byl jsem připravený přijmout jakoukoli roli, kterou mi trenér svěří. Jedno, zda na poslední minuty nebo v základní jedenáctce. Chystal jsem se tak, abych byl připravený nastoupit v jakékoli fázi kteréhokoli utkání. Ale že budu hrát v základu, s tím jsem skutečně nepočítal."

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Belgický útočník Romelu Lukaku (uprostřed) mezi českými fotbalisty Tomášem Holešem (vlevo) a Ondřejem Čelůstkou.

Od utkání s Chorvatskem v něm Tomáš Holeš hraje. Samozřejmě jako záložník, jemuž trenér nakládá povinnosti a úkoly v defenzivě. A Šilhavého asistent Tomáš Galásek, který během aktivní kariéry plnil na hřišti podobnou roli, se přidává jako mentor.

„Individuálně se mi nevěnuje, ale rady od něho dostávám. Třeba kde se na hřišti pohybovat, jak vykrývat prostor, jak mohu pomoci spoluhráčům vpředu tím, že budu víc střílet. On má teď před zápasem s Nizozemci vůbec velké slovo, protože toho o nich ví spoustu a jeho rady se hodí."

A propos střelba.... V posledním zápase ve skupině ve Wembley proti Anglii to s ní bylo nevalné, proto vedení reprezentace vymyslelo při volném čtvrtečním dni pro hráče rozptýlení.

Fotbalisté měli možnost si jít zastřílet z opravdových pistolí...

„Já nešel, s několika kluky jsme zůstali v hotelu. Zakopali jsme si, nacvičovali jsme pár technických kousků s balonem, udělali si pohodový den. Ale věřím, že spoluhráči se rozstříleli a že se to v nedělním osmifinále s Nizozemci projeví."

Nebude to pro český celek vůbec jednoduchá partie, protože Oranje prošli základní skupinou bez prohry, a navíc nastříleli ve třech zápasech nejvíc gólů ze všech účastníků šampionátu.

„Hrají v rozestavení 3-5-2, které nemám příliš v oblibě. Oni ho však mají zvládnuté perfektně, navzájem o sobě ví, takže přesně kombinují a vyráží k smrtícím protiútokům. Navíc mají v mužstvu spoustu skvělých individualit. Jednou z nich je Depay, už několik let fotbalista světové třídy, což teď na mistrovství Evropy dokazuje. Bude představovat i pro nás velkou hrozbu," varuje Holeš před útočným esem soupeře, které v průběhu šampionátu přestoupilo z Lyonu do Barcelony.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Nizozemec Memphis Depay slaví.

Jednu výhodu oproti Nizozemcům by čeští fotbalisté v nedělním podvečeru v Puskas Areně v Budapešti ale přece jen na své straně mít měli – publikum.

„Už si ani nevzpomínám, kdy jsem naposledy hrál před plným stadionem. Snad se Slavií... Teď ve Skotsku a v Anglii už diváci na tribunách byli také a cítil jsem, jak i díky nim mě hra vtáhla. A to nebylo vyprodáno. V neděli by mělo být v Budapešti hodně českých fanoušků a spousta našich rodinných příslušníků mezi nimi. Dostali jsme vstupenky, naši nejbližší budou v hledišti, budeme cítit jejich podporu, což je pro nás ze všeho nejdůležitější," svěřuje se Tomáš Holeš.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Reklama

Související témata: