Hlavní obsah

Jsme připraveni odejít ze hřiště! varuje před osmifinále s Českem kapitán Nizozemska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam/Praha

Kvůli neomezené kapacitě panuje v budapešťské Puskás Aréně snad nejlepší atmosféra na celém fotbalovém EURO, počínání skupinek či jednotlivců, kteří uráželi hráče soupeře, ji však už několikrát pokazilo. A kapitán Nizozemska Gini Wijnaldum před nedělním osmifinálovým soubojem s Českou republikou v maďarské metropoli varuje, že pokud se fanoušci znovu dopustí urážek hráčů, „Oranje“ jsou připraveni odejít ze hřiště. Klidně uprostřed rozehraného duelu.

Foto: Kenzo Tribouillard, ČTK/AP

Kapitán Nizozemska Gini Wijnaldum.

Článek

Hvězdný Portugalec Cristiano Ronaldo si v úvodním zápase základní skupiny F musel vyslechnout homofobní nadávky od některých maďarských fandů, ofenzivní opory Francie Kylian Mbappé a Karim Benzema zase v duelu s Maďary čelily rasistickým urážkám části diváků.

Jistě bude zajímavé sledovat, jak maďarští fanoušci budou reagovat na Nizozemce. Mimo jiné i proto, že jejich kapitán Wijnaldum nastoupí s páskou v duhových barvách na podporu sexuálních menšin.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Gini Wijnaldum je se třemi góly nejlepším střelcem Nizozemska na turanji.

V Maďarsku byl přitom schválen zákon, který mimo jiné zakazuje osvětu ve školách týkající se sexuálních menšin a propagaci homosexuality.

„Není to gesto směřované pouze proti Maďarsku. Páska v duhových barvách znamená podporu rozmanitosti. Každý má právo na lásku, každý má právo být tím, kým chce," míní se třemi góly nejlepší střelec Nizozemců na turnaji.

„UEFA má udělat všechno pro to, aby nás ochránila. Neměla by to nechat na hráčích. Hráči někdy dostanou tresty, že se sami brání a tak by to nemělo být. Pokud uslyšíme urážky, jsme připraveni opustit hřiště, " říká rezolutně Wijnaldum, který po sezoně vymění Liverpool za PSG.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Reklama