Hlavní obsah

Kouč jednadvacítky Suchopárek: S výsledkem jsem spokojený, ale pořád je co zlepšovat

Karel FeltSport.czPrávo

Česká fotbalová reprezentace do 21 let suverénně vede kvalifikační skupinu G mistrovství Evropy 2023 s plným počtem dvanácti bodů ze čtyř zápasů a skóre 9:0. Kouč Jan Suchopárek by mohl být spokojený. S výsledky ano, ale ve hře vidí rezervy. Uvědomuje si, že těžší série jeho tým teprve čeká. Už v listopadu budou Lvíčata hrát v Anglii a Slovinsku...

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Trenér fotbalové reprezentace do 21 let Jan Suchopárek.

Článek

Máte v hlavě už nadcházející listopadové zápasy?

Od začátku kvalifikace máme jasný plán a vždycky se připravujeme nejen na nejbližší zápasy, ale rovnou i na nejtěžší soupeře. Doufáme, že cesta neskončí v téhle kvalifikační skupině, ale až na mistrovství Evropy. Tam směřují všechny naše úvahy, představy i práce v tréninku. Snažíme se, aby se mužstvo zlepšovalo. Bez pracovitosti hráčů se tým posouvat nebude, ale musím říct, že v průběhu obou dosavadních srazů spolupráce přinášela ovoce. Hráči jsou pracovití a komunikují. Pořád jsme ovšem na začátku cesty, a přejeme si, aby byla co nejdelší.

Dvanáct bodů po čtyřech zápasech. Předpokládal jste takový vývoj skupiny?

Spíš jsem si to přál, než že bych si to představoval. Každý trenér si přeje, aby jeho tým vyhrál všechna utkání. Základem byla vítězství ve třech domácích duelech. Už na začátku kvalifikace jsem řekl, že když vyhrajeme všechna utkání, máme postup jistý. Jsem realista. Nejtěžší utkání nás čekají v listopadu, a hodně ukážou. V prvním duelu se Slovinskem jsme měli štěstí a zvítězili gólem z předposlední minuty. V dalších jsme už měli víc ze hry a vyhrávali zaslouženě. Ale...

Po každém utkání jste měl i přes vítězství výhrady...

Ano, občas nám to zaskřípalo v obraně, ale vyřešili jsme to. Hlavně máme rezervy ve finální části a zakončení. Gólů jsme měli dát víc, vzhledem k šancím, které jsme měli. Očekávám také více střel ze střední vzdálenosti. Pořád je na čem pracovat. Důležité je, že si to kluci sami uvědomují.

Jsou hráči schopní úspěšně zvládnout zápasy v Anglii a Slovinsku?

Věřím, že ano, předpoklady k tomu mají, stoupá kvalita výkonů jednotlivců i celého mužstva.

O devět gólů se podělili rovnoměrně obránci, záložníci a útočníci, všechny řady po třech. Ale nejsou tři branky na útočníky přeci jenom málo?

Ofenzíva a zakončení není jen o útočnících. Hrajeme na jeden hrot, který to nemá vpředu jednoduché. Ale góly jsou rovnoměrně rozložené. Máme na čem stavět, kluci jdou dobrým směrem. V domácím duelu s Kosovem už bylo znát, že víc, než dřív realizují pokyny, které jim vštěpujeme.

Foto: Pancer Václav, ČTK

Český reprezentant Adam Karabec (10) a Florian Hoxha z Kosova.

V čem vidíte největší posun oproti zářijovému srazu?

Především v celkovém herním projevu. Je vidět i posun v sebevědomí, což je základ k tomu, abyste se dostali na špičkovou úroveň. Kluci pravidelně nastupují v klubech, mají správné návyky a přicházejí do reprezentace velmi dobře připravení. Proti Kosovu šlapali od první do poslední minuty a zvládli udržet tempo po celé utkání, což je velký přínos. Jsou na dobré cestě, aby se prosadili nejen v jednadvacítce, ale i v klubech a pak třeba i v reprezentačním áčku.

Reklama