Hlavní obsah

Nečekaná bomba! Bílek může po utkání se Slovenskem skončit, připustil Pelta

Praha

Šéf českého fotbalu Miroslav Pelta drží nad trenérem reprezentace Michalem Bílkem ochrannou ruku. Ani on však není spokojen s výkony některých hráčů, které kouč neustále povolává a za ostudu považuje předvedenou hru v několika zápasech. Pozice kouče není neochvějná... „Po zápase se Slovenskem si rozebere sportovně tento rok a především podzim. Trenér Bílek má sice moji důvěru, ale ta je omezená. Můžeme dojít i k závěru, že mužstvo potřebuje nový impulz,“ řekl Pelta v rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér reprezentace Michal Bílek.

Článek

Výkony mužstva nejsou dlouhodobě dobré, vy se ale trenéra Bílka stále zastáváte a teď se to v očích veřejnosti může obrátit i proti vám. Neměl jste už loni touto dobou říct, že Bílek skončí?

Za léta strávená ve fotbale, a to nejen v klubu, ale třeba v roce 1996 i u reprezentace, jsem udělal zkušenost, že věci je třeba řešit s nadhledem a v nějakém reálném čase. V první řadě je třeba pracovat s fakty. Když jsem byl před rokem zvolen do funkce předsedy FAČR, zdědil jsem realizační tým. Bylo to v době, kdy mužstvo postoupilo z baráže na mistrovství Evropy. Není podstatné, jakého jsme v ní měli soupeře. V cestě na šampionát jsme odehráli dobré i špatné zápasy, některé se mi líbily, jiné nikoliv. Kouč Bílek ale splnil úkol, který dostal. Nebyl důvod měnit trenéra, který postoupil na šampionát.

Nic vás ale nenutilo s ním ještě před šampionátem prodloužit smlouvu. Tento krok mohl počkat po mistrovství...

Před šampionátem jsem se rozhodl deklarovat svoji podporu Bílkovi tím, že jsem využil opce a nabídl jsem mu novou smlouvu. Dohodli jsme se velmi korektně, a to i na výstupní klauzuli, pokud bychom ho propouštěli do třiceti dnů po mistrovství Evropy, kdyby na něm jím vedený tým neuspěl. Do Polska jel s cílem udělat maximum pro postup ze skupiny, v níž byli Řekové, kteří v posledních letech hrají na velkých akcích pravidelně, velmi silní Rusové a domácí Poláci. Národní mužstvo skupinu vyhrálo a postoupilo do čtvrtfinále. Tím byl splněn další cíl, měřitelný sportovně i finančně. Ani proti Portugalcům jsme nebyli úplně bez šancí.

EURO skončilo sportovním a finančním úspěchem. Teď je ale nová situace. Místo sedmi bodů získalo mužstvo na podzim jen pět. Po špatném výkonu a remíze s Bulharskem se znovu zvedla proti Bílkovi velká nevole fanoušků. Vás to nechává klidným?

Nenechává, ale dívám se na situaci realisticky. Máme zraněné klíčové hráče Rosického a Pilaře, nepočítám Jiráčka a Kadlece, kteří se zranili po kvalifikačních zápasech. Gebre Selassie nebo Petržela přestoupili do zahraničí a bojují o místo v sestavě. To však platí i o dalších hráčích, kteří nemají formu. A to se projevuje i na jejich výkonech v reprezentaci.

To říká Bílek veřejnosti stále dokola...

Trenér není v jednoduché situaci, ale nyní přichází moment, kdy si musíme říct, jakou máme momentální kvalitu mužstva, jestli je to v hráčích nebo realizačním týmu. To znamená, zda je správné pozorování hráčů a jestli je správná nominace. Konkrétně neměl-li vzít jiné hráče, a jestli nemá svoje oblíbence, na nichž příliš lpí. Pravda je, že cílem bylo původně minimálně šest bodů, po remíze v Dánsku pak reálně sedm. Máme jich ale jenom pět, takže dílčí úkol splněný nebyl. Samozřejmě k tomu patří i předvedené výkony, které v první půli proti Finsku a hodinu proti Bulharsku byly pod možnostmi mužstva. Hlavně proti Finům to bylo nedůstojné až ostudné, takhle před našimi fanoušky hrát prostě nemůžeme. Na druhou stranu, kdybychom měli těch sedm bodů, tak si teď povídáme o naplněných cílech a jsme spokojení.

Spokojení ale nejsme, tedy především veřejnost. Vás názor fanoušků nezajímá?

Zajímá, fotbal se hraje pro ně, ale nemohu a nebudu podléhat tlaku veřejnosti a médií. Odpovědnost mám já a výkonný výbor.

Sám jste řekl, že podzimní úkol nebyl splněn. Není tedy čas kouče odvolat, dokud je v kvalifikaci ještě o co hrát?

I přes bodovou ztrátu s Bulharskem jsme pořád reálně ve hře o postup nebo minimálně baráž. Teď před sebou máme přátelský, ale velice prestižní, zápas se Slovenskem. Po tomto utkání si sedneme a vážně zhodnotíme po sportovní stránce rok 2012 a zejména pak podzim. Podobné to bude i s jednadvacítkou, která také nesplnila výkonnostní cíle. Při tom sezení se musíme zamyslet, jestli jsme udělali skutečně všechno, co jsme měli. Zda jsme využili skutečně ty nejlepší hráče a neměli být povoláni jiní. A v neposlední řadě, jestli i komunikace mezi trenéry obou zmíněných týmů je správná a pro jednadvacítku nemohli být uvolněni hráči., kteří v áčku seděli jen na lavičce. Výstupem musí být jasná cesta pro jaro, v němž, pokud chceme postoupit, musíme bodovat.

Takže za Bílkem dál stojíte?

Neříkám do jaké míry, protože ne se všemi jeho kroky a už vůbec ne s některými výkony mužstva jsem spokojený. Je třeba si říct, jestli trenér, realizační a jimi vybrané mužstvo má potenciál na to, aby postupový cíl splnilo. Nebo zda je potřeba nový impulz. Má moji důvěru, ale ta je omezená.

Bílek stále hovoří o tom, že hraje s tím, co má k dispozici. Co byste jako majitel Jablonce řekl trenéru Kotalovi, kdyby za vámi přišel, že nemůže hrát dobře, protože nemá hráče?

To je něco úplně jiného. Kotal má k dispozici omezený počet hráčů. Když s tímhle přijde kterýkoliv trenér na jakéhokoliv majitele klubu, pak asi uslyší převážně stejnou odpověď - nemám na posily peníze. Trenér reprezentace má ale mnohem větší výběr. Záleží na něm, koho si sežene. Může říct, že má momentálně slabší generaci hráčů nebo výběr je sice široký, ale ne tak kvalitní. Musí však umět tým dobře složit a vytvořit pro něj vhodný herní systém.

Jablonec hraje na špičce ligy. Tam vám to funguje. Neměl byste tedy jako Bílkův nejvyšší šéf přeci jenom zasáhnout do jeho práce?

To trenérům nedělám. Jak jsem řekl, hodnotím výsledky. Ale faktem je, že teď nastala situace, kdy start kvalifikace nedopadl, jak jsme si přáli, byť situace není katastrofální. Chybí nám dva body a naše postavení v boji o postup je ohrožené. Musíme se s tím vážně zabývat.

Hovořil jste o nevhodnosti nominace některých hráčů. Jaké chyby vidíte vy osobně u Bílka?

Nebylo by vhodné, kdybych ho jako jeho šéf veřejně kritizoval. Už jsem řekl, že nezasahuji do práce trenérů. Navíc o jejich osudu rozhoduje celý výkonný výbor, ne jen předseda. V klubu to je jednodušší. Jako jeho majitel mám mnohem větší slovo, co se týká příchodu a odchodu hráčů i trenérů. Těm ale také do práce nemluvím. Hodnotím je podle výsledků a předváděné hry. To je ale jiná situace... Co se týká Bílka, z mého pohledu bych ale některé nominace řešil jinak, povolal jiné hráče a nechal doma ty, jimž se momentálně nedaří, ale on je stále povolává.

Zeptám se tedy přímo. Je možné, že byste po Slovensku Bílka odvolal?

Uvidíme také, jaké hráče trenér pozve. Především ale, jakým se budeme prezentovat výsledkem a herním projevem. Podle toho se rozhodneme a vyjádříme transparentně i před veřejnosti, jestli budeme pokračovat v tomto složení nebo uděláme nějaké změny.

Uvažoval jste už o nějakém kouči, který by mohl Bílka nahradit?

I když nesouhlasím se všemi Bílkovými kroky, pořád má moji - byť omezenou - důvěru, takže by bylo nekorektní teď říkat nějaká jména. S nikým jsem dosud nejednal ani nejednám. Nebudu tímto způsobem vyvíjet na kouče a mužstvo tlak. Uvidíme po Slovensku. V hlavě si situaci pochopitelně průběžně analyzuji.

Nemáte pocit, že Bílek je trochu nešťastná postava, protože ho veřejnost prakticky nikdy nepřijala?

Překvapuje mě místy až agresivní tlak na jeho osobu. Veřejnost ho skutečně nebrala, ani když měl úspěch... Moji zahraniční kolegové se také ptali, proč fanoušci pískají na trenéra před zápasem, když nevědí, jak vůbec budeme hrát. Podobné to bylo s Milanem Barošem. Také to nechápu. Když fanoušci jeli za mužstvem stovky kilometrů do zahraničí, tak předpokládám, že mu přijeli fandit. Bílek to má u veřejnosti hodně těžké, ale jak jsem řekl, budeme hodnotit jeho výsledky a ne oblíbenost.

Reklama