Hlavní obsah

Brücknera potěšili především mladíci

PRAHA

Takřka stoprocentně byl s výkonem svých svěřenců v utkání proti Slovinsku spokojený trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner. Ze všeho nejvíc se kouč těšil z toho, že se ve velmi dobrém světle ukázali mladí hráči. Vyzdvihl především záložníka Jana Poláka a útočníka Tomáše Juna. "Mladé pušky si řekly o místo nahoře," řekl kouč s nadsázkou při hodnocení přípravy.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Karel Brückner

Článek

Podle Brücknera ale svoji šanci využili téměř všichni hráči, kteří obvykle nenastupují, nebo ani nebývají v nominaci. "Bylo to naprosto pozitivní, někteří si řekli nejen o nominaci, ale o víc," naznačil kouč, že někdo dokonce může uvažovat o častějším zařazení do sestavy.

Víc než o jiných to zřejmě platí o Polákovi, který se chytil své šance. Při opakovaných zraněních Tomáše Galáska není vyloučeno, že by v záloze hrával častěji. Brücknera potěšil jeho výkon natolik, že libereckého středopolaře místo plánovaného poločasu nechal hrát celý zápas.

"Někdy to ani nelze plánovat. Po zranění Týceho a při trápení Marka Heinze to tak nějak vyplynulo," vysvětlil Brückner, proč středová dvojice Jarošík - Polák odehrála téměř celý zápas.

Cenné nuly

Ale nejen Polák zahřál ve slovinském mrazu jeho trenérskou duši. "Útočná dvojice Lokvenc - Jun prokázala velkou kvalitu. A pozor! Jun nám přinesl zase novou útočnou typologii navíc," liboval si kouč.

Další přínosem je skutečnost, že velmi dobře funguje obranná fáze. "Branky jsme v posledních osmi zápasech dostali jen dvakrát: v prodloužení semifinále Eura s Řeckem a pak v Nizozemsku. Ostatní zápasy jsme odehráli na nulu a to je cennější, než se možná zdá," upozornil Brückner.

Podle něho taková bilance jasně vyplývá z pracovitosti, kterou se jeho svěřenci prezentují. "Bez ní už výsledky nejdou dělat," míní.

Slovince před zápasem charakterizoval jako úporně bránící tým, ale domácí místo toho zlobili spíše v útočné fázi, obrana zaostávala. "Také asi hodně zkouší, trenér Oblak vynechal jednoho defenzivního hráče a poslal tam místo něho jiného do přední linie. Navíc je nutno si přiznat, že s vývojem zápasu hodně udělala rychlá úvodní branka, protože pak se zápas vyvine zcela jinak," řekl Brückner.

Remíza Makedonců s Andorrou nepřekvapila

Z podobných důvodů ho ani zvlášť nepřekvapila remíza Makedonie s Andorrou v kvalifikační skupině, kde hrají také Češi. "Pravidelné výsledky to nejsou, ale občas se to stane i silnějším týmům - vzpomeňme jen na podzimní klopýtnutí Portugalců s Lichtenštejnskem. Nedáte dvě tři šance a začne trápení. Kdo se toho dokáže vyvarovat, má napůl vyhráno," komentoval výsledek ze Skopje, který se dozvěděl krátce po příletu do Prahy.

Jediným výrazným minusem středeční přípravy byly klimatické podmínky, v nichž se zápas hrál. Brückner to sice po vydařeném utkání na sobě nedal znát, ale vysoký mráz ho před výkopem děsil. Bál se zranění hráčů.

"I proto patří dík soupeři. Zápas se odehrál naprosto korektně a hráči se mohou vrátit v klidu do svých klubů," uvedl trenér. Jedinou ztrátou se stalo zranění Romana Týceho, který si pochroumal záda už při rozcvičce a chlad na to podle všeho neměl vliv.

Reklama

Související témata: