Hlavní obsah

Zhroutil se mi svět, přiznal sudí, který zbaštil Rezkovu simulaci a nechal Čechy ve hře o EURO

Na Jana Rezka nadosmrti nezapomene. Běžela 88. minuta kvalifikačního souboje o postup na fotbalové EURO 2012 a domácí Skotové tehdy v Glasgowě drželi těsný náskok 2:1 nad Českou republikou. Vtom teplický rodák nafilmoval pád v pokutovém území a arbitr Kevin Blom mu jeho záměr zbaštil. Čechům nakonec vydřený bod právě na úkor Skotů pomohl na evropský šampionát, pro nizozemského sudího naopak začalo nejtěžší období jeho kariéry.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Rezek (vpředu) na tréninku české reprezentace.

Článek

Už když po závěrečném hvizdu a nerozhodném výsledku 2:2 mířil se svými kolegy do šaten, čelil Kevin Blom zlobě nejen skotských fanoušků, ale i funkcionářů. Kromě Rezkovy simulace je rozzuřil i moment v samém závěru utkání na druhé straně hřiště. Obdobný kontakt v šestnáctce mezi Berrou a Hubníkem totiž Blom jako penaltový nevyhodnotil, naopak Berru ještě ocenil žlutou kartou.

„Všechno jste to zvorali," křičeli na rozhodčí činovníci skotského fotbalového svazu. Blomovi následně bylo doporučeno, aby vynechal tradiční večeři pro arbitry a namísto toho raději zůstal na svém hotelovém pokoji.

Udělat tohle v hospodě, dostanete do nosu

Jenže na jakékoliv jídlo už tehdy sedmatřicetiletý soudce neměl vůbec chuť. „Když jsem na svém hotelovém pokoji zhlédl na DVD sestřih zápasu, zhroutil se mi svět. Byl jsem strašně podveden, ten kluk (Rezek) vědomě podváděl. Pokud byste tohle udělali v hospodě, dostanete ránu do nosu," říkal Blom v rozhovoru pro nizozemské noviny Algemeen Dagblad.

„Nemohl jsem jíst a vůbec jsem nespal. Jen jsem ležel, o všem přemýšlel a potil se," vzpomíná na inkriminovaný den. „Pocit, že jste zemi (Skotsko) připravil o mistrovství Evropy, vás vyčerpává. Dlouhou dobu jsem měl splín, trvalo to více než rok," přiznává Blom, se kterým se o dva dny později spojil i Pierluigi Collina, člen komise rozhodčích UEFA.

„Ptal se mě, jak se cítím. Říkal, že on něco podobného v minulosti rovněž zažil, že je to lidské. Pak mi ale sdělil, že na blížící se zápas Ligy mistrů, který jsem měl rozhodovat, budu nahrazen někým jiným. A tím se spirála rozjela."

Vloni se mezi elitní rozhodčí vrátil

Na jaře roku 2012 byl Blom po dalším kontroverzním výkonu v zápase Evropské ligy mezi Bragou a Besiktasem Istanbul vyřazen z listiny elitních rozhodčích a přišel i o účast na mistrovství Evropy.

„Musel jsem ale jít dál. Když řídíte zápas, potřebujete mít čistou hlavu," říká Blom, který se po roce zásluhou zlepšených výkonů mezi elitu vrátil a v minulé sezóně už znovu pískal zápasy Evropské ligy. „Teď už jsem v pohodě. Během uplynulé sezóny nedošlo k žádným přehmatům a už se nemůžu dočkat dalšího ročníku."

Reklama

Související témata: