Hlavní obsah

Pelta si variantami hlavu neboří. K reprezentaci chce Vrbu, ale jeho jméno ani za nic nevyřkne

Zdeněk Pavlis (Valletta)Sport.cz

Mluví jen v náznacích a hádankách, přesto je zřejmé, kam první muž českého fotbalu Miroslav Pelta při hledání nového reprezentačního trenéra pošilhává. Do Plzně, to se ví. Název klubu, z něhož by se měl rekrutovat budoucí kouč národního týmu, přitom za nic na světě nevysloví, natož aby snad probůh vyřkl jméno Vrba. Ale za svým snem si Pelta jde. V duchu svých zvyklostí jako buldok...

Foto: Petr Horník, Právo

Debata dvou fotbalových šéfů - Miroslav Pelta (vlevo) a plzeňský Tomáš Paclík. I o uvolnění trenéra Vrby budou debatovat.

Článek

Na Tahiti jste měl během světového šampionátu v plážovém fotbale dost a dost času na přemýšlení o muži, jenž by vám nejlépe pasoval k národnímu týmu pro další kvalifikaci. Už jste zredukoval varianty, které se vám po Bílkově abdikaci honily hlavou?

Já si nebořil hlavu tím, že bych chystal všelijaké varianty a různé alternativy. Mám jednu a za tou si jdu.

Plzeň ale moc ochoty jednat o uvolnění Pavla Vrby neprojevuje...

Nemluvím o Plzni, ani o jejím trenérovi, ale o variantě, kterou jsem si vybral a na jejíž realizaci pracuji.

Pracujete? Vy opravdu věříte, že se plzeňským majitelem Paclíkem domluvíte?

Mám pocit, že existuje cesta, která by udělala radost nám všem. Tedy jít do kvalifikace o EURO 2016 s vysněným trenérem.

Chcete tím snad říci, že nový trenér je snem?

Člověk přece musí mít své sny. Já je měl vždycky... Ve Spartě jsem snil, že prodloužíme smlouvu s Rosickým, než odejde do Dortmundu a pak pro změnu zase o tom, že přivedeme Poborského, až mu skončí smlouva v Laziu, s Jabloncem jsem si vysnil titul, k němuž jsme jeden rok měli hodně blízko, před nedávnem jsem si vybájil, že porazíme v kvalifikaci o Evropskou ligu Sevillu na jejím hřišti.

Jenže to byl skutečně sen, který se rozpadl na tisíc střepů. Není to se snem o novém trenérovi podobné?

Ve fotbale je možné všechno. Teď musíme dotáhnout kvalifikaci a pak uvidíme, jak si povedou naše mužstva v evropských pohárech a zda zůstanou v soutěžích i na jaře. Teprve pak nastane chvíle, kdy budeme moci seriózně jednat.

Zatím nenastala?

Pravý čas pro oficiální jednání skutečně ještě nepřišel.

Takže kdyby měl po základní skupině Ligy mistrů jistý český účastník na kontě nula bodů a jeho trenér, kterého nechcete jmenovat, cítil, že s mužstvem už za panující konstelace nedosáhne výš, ten pravý čas přijde?

Takhle bych uvažovat nechtěl. Mám sen, za nímž jdu, a uvidíte, zda se mi ho podaří naplnit a zda se vám bude líbit.

Další účast Plzně v pohárové Evropě by tedy představovala ve vašem snění komplikaci?

Opakuji, že nechci mluvit ani o Plzni, ani o jménu trenéra. Ale jsem přesvědčen, že naše šance nejsou nulové.

A když se váš sen nepodaří naplnit? Co třeba trenér z ciziny, o němž už teď někteří hráči mluví?

Zatím mám jednu variantu. Když nevyjde, přijde na řadu druhá. Česká. A pak třeba třetí. Zahraniční. Ale bez trenéra nezůstaneme.

Takže by se mohlo stát, že pokud dočasný kouč Pešice zvládne dva zbývající kvalifikační zápasy, dá se i o něm uvažovat?

Nejdřív ať v pátek tady na Maltě a potom v úterý v Sofii ukáže, co v něm je. Kdybychom se z těchto dvou duelů vraceli s prázdnou, znamenalo by to výrazný propad našeho koeficientu a zřejmě i pád do třetího výkonnostního koše. A to by dobrá vizitka nebyla.

Říkáte, že reprezentace bez trenéra nezůstane. Máte stanoven termín, kdy chcete mít definitivně jasno?

Nová kvalifikace mistrovství Evropy se losuje 23. února příštího roku. Na losování jezdívá předseda, generální sekretář a trenér. Bylo by hezké, kdybychom cestovali už v kompletním složení.

Budete na toto téma mluvit i s hráči?

S radou starších si tady na Maltě sednu. Budu se s ní bavit o budoucnosti, o panující situaci, o rezervách, které ti nejzkušenější hráči kolem národního týmu vidí. Už proto, že nás čeká další kvalifikace.

Na téma nový trenér nezabrousíte?

Mezi čtyřma očima jim řeknu, jak uvažuji a kterým směrem vedu jednání. Ale oni rozhodně neovlivní, kdo se stane novým trenérem reprezentace.

Reklama