Hlavní obsah

Neúspěch na ME v Dánsku moji generaci přibrzdil, přemítá záložník Dočkal

Radek Malina (Valletta)Sport.czPrávo

Jako kapitán vedl Bořek Dočkal před dvěma lety český tým na mistrovství Evropy hráčů do 21 let v Dánsku. Očekávání bylo veliké. Jenže herně se šampionát nevydařil. A výsledkově přinesl velké rozpaky. Však také tehdejší šéf týmu a nyní pětadvacetiletý záložník Sparty Praha přiznává, že neúspěšné vystoupení bylo těžkým direktem při kroku do elitního výběru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Bořek Dočkal přichází na sraz fotbalové reprezentace před dvojutkáním kvalifikace MS 2014 s Maltou a Bulharskem.

Článek

Trénink fotbalové reprezentace na Maltě.

Tehdy jste v Dánsku postoupili ze skupiny, ale v semifinále podlehli Švýcarsku a v boji o třetí místo zaručující OH v Londýně nestačili na Bělorusko. Poznamenalo to váš tým?

Podle mého názoru ano. Tehdy jsme kvalifikací procházeli skvěle. Nejen výsledkově, ale zvládali jsme zápasy výborně i z herního hlediska. Očekávání bylo fakt veliké. Všichni kolem říkali, že plynule přejdeme do prvního týmu. Jenže Dánsko se nám vůbec nepovedlo.

Na soupisce elitního českého výběru pro nadcházející kvalifikační dvojzápas je osm jmen z týmu, jemuž jste na ME 21 2011 dělal kapitána. Jde definitivně o nástup nové generace?

Byl předpoklad, že ročník osmdesát osm a osmdesát devět jednou reprezentaci převezme. Ale vše trvalo déle, než se očekávalo. Hlavně proto, že se nám finálový turnaj v Dánsku nevydařil, což příliv hráčů mojí generace do seniorské reprezentace přibrzdilo.

Připomínal jste si později nevydařené vystoupení v Dánsku v návaznosti na reprezentační áčko?

Několikrát. Nebylo doceněné, jakou jsme měli generaci a jak jsme tehdy celou kvalifikaci hráli. Chápu však, že rozhodujícím měřítkem byl šampionát. Lidem, kteří nás v předešlých duelech nesledovali, jsme měli ukázat, jak fotbal umíme. A to se nepovedlo.

Většina hráčů z tehdejšího kádru odešla do zahraničí. Je to velké plus pro zařazení do elitního reprezentačního výběru?

Kluci, jež se mnou prošli jednadvacítkou, udělali dál dobré kroky v kariéře a šli do silných klubů, v nichž nastupují a podávají dobré výkony, což je předpoklad pro místo v reprezentaci.

Může být výhodou fakt, že jste společně už v minulosti za národní tým nastupovali?

Hodně jsme toho spolu prošli, známe se dobře navzájem a tíhneme k sobě automaticky. Trávíme spolu čas, vyhledáváme se. Ale jde o individuální výkony a herní sebevědomí jednotlivce. Asi by byla blbost říkat, že vyměníme tým a z mladšího ročníku vezmeme devět hráčů, když šest z nich nebude mít formu. Určitě máme potenciál, ale rozhodující musí být aktuální forma. Nemyslím si proto, že jde o promyšlený tah, který by měl představovat generační výměnu. Jde spíše o odraz momentální výkonnosti, což je vždy i souhra okolností.

Řešil jste s mladšími spoluhráči, jak dlouho jste museli na šanci čekat? Byl jste vy sám mrzutý, že nominace poměrně dlouho nepřicházela?

Jde o věci, které lze jen těžko ovlivňovat. Já cítil, že jsem v poměrně dobrém evropském klubu. Za Trondheim jsem pravidelně hrál, poměrně se mi dařilo. Doufal jsem v pozvánku, ale nebyl jsem nervózní a netrpělivý, že nepřichází. Každý si na šanci musí počkat, a pak je otázka schopnosti příležitost využít.

Reklama

Související témata: