Hlavní obsah

Pešiceho mise udržela Česko ve 2. koši. Elitním týmům se však Rosický a spol. nevyhnou

Praha

Dlouho panovaly obavy o to, jestli se fotbalová reprezentace udrží před únorovým losováním kvalifikace o ME 2016 v druhém koši. Povedlo se. Snaha o účast v Brazílii se sice proměnila ve velkou marnost, nástupce kouče Michala Bílka Josef Pešice však alespoň částečně vytáhl český fotbal z bahna a díky dvěma výhrám na Maltě a v Bulharsku mají hráči se lvem na prsou papírově příznivější šanci probojovat se za tři roky na ME do Francie. Ani tak se ale Rosický, Čech a spol. nevyhnou silným protivníkům.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Bořek Dočkal (vlevo) a Tomáš Hübschman slaví trefu sparťanského záložníka v kvalifikačním zápase o postup na MS 2014 v Bulharsku.

Článek

Mohli o druhý koš přijít, ale díky povedenému závěru kvalifikace o postup do Brazílie ho fotbalisté uhájili. Černý Petr nakonec připadl Turecku, které ve středu podlehlo už jistému postupujícímu Nizozemsku a kleslo až do třetího koše.

Fotbalová generalita tak může pomalu vzhlížet k losu, který proběhne 23. února v Nice. Ani jistota v druhém koši ale neznamená hladký průběh následného kvalifikačního cyklu.

Čeští fotbalisté totiž zcela jistě dostanou minimálně jeden elitní evropský tým - z prvního koše se mohou například utkat s mistry světa a Evropy Španěly, dále hrozí Němci, Nizozemci, Italové, Angličané, zarputilí Řekové, Rusko, Portugalsko či překvapení posledních let Bosna a Hercegovina.

Příští reprezentační trenér si naopak může v klidu škrtnout několik dalších destinací - Švédsko, Ukrajina, Chorvatsko, Dánsko, Švýcarsko, Belgie, Maďarsko a Irsko jsou také v druhém koši a s českým celkem se určitě neutkají. Z dalších košů se jeví jako silní soupeři Srbsko, Turecko, Norsko, Izrael, Polsko nebo Arménie.

Na Euro 2016 se poprvé v historii podívá 24 národních týmů. Do Francie, která má jako hostitelská země účast předem zajištěnou, se kvalifikují první dva týmy z každé z devíti skupin, přímou účast bude mít také nejlepší celek z třetích míst. Zbývající mužstva na třetích místech se utkají v baráži o poslední čtyři místa.

Složení výkonnostních košů pro losování kvalifikace o ME 2016:
1. koš: Španělsko, Německo, Nizozemsko, Itálie, Anglie, Řecko, Portugalsko, Rusko, Bosna.
2. koš: Švédsko, Ukrajina, Chorvatsko, Dánsko, Švýcarsko, Belgie, Česká republika, Maďarsko, Irsko.
3. koš: Srbsko, Turecko, Slovinsko, Rumunsko, Izrael, Norsko, Slovensko, Rakousko, Černá Hora.
4. koš: Arménie, Polsko, Skotsko, Finsko, Lotyšsko, Wales, Bulharsko, Estonsko, Island.
5. koš: Bělorusko, Severní Irsko, Albánie, Litva, Moldávie, Makedonie, Ázerbájdžán, Gruzie, Kypr.
6. koš: Lucembursko, Kazachstán, Lichtenštejnsko, Faerské Ostrovy, Malta, Andorra, San Marino, Gibraltar.
Jistou účast na ME už má pořádající Francie.

Reklama