Hlavní obsah

Fotbal není hokej. Stovka mužstev je vyrovnaná, tvrdí kouč Pešice, že i příprava s Kanadou svůj smysl má

zp, dosSport.cz

Pomalu nikdo o nich nic neví, nikdo z českých fotbalistů netuší, co může od reprezentace Kanady v pátečním přípravném zápase očekávat. Pro fanoušky je výběr javorových listů, jenž si do Evropy odskočil na rakouské soustředění a přípravné zápasy s českým týmem a Slovinskem, prostě exotickým soupeřem a pochopitelně naprostým outsiderem. Dočasný kouč národního týmu Josef Pešice však olomoucké utkání nepovažuje za zbytečné.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Josef Pešice během tréninku české fotbalové reprezentace před přátelským utkáním s Kanadou.

Článek

Upřímně - jsou vůbec podobné zápasy jako s Kanadou k něčemu? Mají nějaký význam?

Měly by samo sebou mnohem větší, kdyby už reprezentace měla nového trenéra. Bohužel, ten stále není, ale i tak se dá z páteční olomoucké přípravy mnohé vytěžit.

Z přípravy s outsiderem, který na žebříčku FIFA figuruje o devadesát míst níže, než česká reprezentace?

Ale ono to podle mého v dnešní době není zase tak jednoznačné. Fotbal dnes hraje na špičkové úrovni pět reprezentačních týmů, za nimiž je seřazeno sto dalších mužstev, mezi nimiž zase až takových rozdílů není. Jen si připomeňme Maltu, s níž jsme v kvalifikaci měli obavy jak před zápasem doma, tak i venku.

Jenže Kanada ani ve zmiňované stovce nefiguruje. Zatímco vašemu výběru patří momentálně na žebříčku sedmadvacátá příčka, výběr javorových listů je o dalších devadesát míst níže...

Ale fotbal není hokej, který umí šest zemí na světě. Kanada dlouho bojovala v americké kvalifikaci o postup na světový šampionát a nemůžeme ji proto podceňovat. Rozhodně neberu přípravu proti ní jako degradaci.

Jaké informace o ní máte?

Po kvalifikaci Kanaďané obměnili kádr, několik starších hráčů skončilo, pět šest mladých kluků ročníků jedena a dvaadevadesát se naopak v kádru objevilo. Náš páteční protivník hraje hodně týmově. Dobře brání, ale když má hru tvořit, dostává se do problémů. Totéž platí i o koncovce. A jen pro zajímavost - v kádru Kanady je i Andrew Hainault, který hrával naši ligu v Mostě a krátce i ve Spartě. Momentálně se Kanaďané připravují v rakouském Bad Waltersdorfu, odkud přijedou do Olomouce v den utkání autobusem.

Tvrdíte, že i zápasy s outsiderem mají svůj význam. V čem tedy vidíte přínos olomoucké konfrontace s Kanadou?

Třeba v tom, že debutující hráči jako Čelůstka či Šural dostanou v reprezentaci příležitost a prostor, aby se ukázali, třeba v tom, že ti ostatní budou moci porovnat svou výkonnost se soupeřem z amerického kontinentu, s nímž se málokdy potkají.

Reklama

Související témata: