Hlavní obsah

Vrba zůstává v Plzni, výstupní klauzuli nevyužil

Plzeň/Olomouc

Kouč Viktorie Plzeň Pavel Vrba nevyužil klauzuli ve smlouvě, podle níž se měl dnes rozhodnout, zda zůstane u mistrovského celku, nebo využije nabídky šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty, a převezme reprezentaci. Další možnost je údajně podle smlouvy v polovině června příštího roku, přičemž kontrakt Viktorie s Vrbou je podepsaný do 30. 6. 2015.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Pavel Vrba zůstavá v Plzni.

Článek

Pelta zvedl telefon cestou do Olomouce na zápas s Kanadou. „Zůstávám v klidu. Není to o klauzulích, navíc částky jsou vyspekulované médii, o žádných deseti miliónech a deseti procentech z prémie za postup na EURO 2016 nebyla řeč. Nějaké odstupné tam je, ale podmínky Vrbova odchodu z Plzně jsou otázkou jednání a dohody zainteresovaných, nikoliv o striktním znění smlouvy," řekl Právu Miroslav Pelta.

Pelta má čas do losu

Situace se sice nikam neposunula, ale podle Pelty není důvod k panice. „Pro mne je podstatný termín losu kvalifikace příštího mistrovství Evropy. Ten se uskuteční v únoru, takže na jednání o novém trenérovi je stále dost času. Prioritou pro mne je stále Vrba, o jiné variantě nyní neuvažuji, takže nemá smysl ani spekulovat, koho bych oslovil, kdyby...," dodal předseda FAČR.

Ve smlouvě má být stanoveno, že v případě předčasného odchodu Vrby do zahraničí by zájemce Viktorii zaplatil šest miliónů korun, pokud by kouč zamířil jinam v Česku, pak by to bylo o dva milióny více. K těmto částkám se ale nikdo nechce vyjádřit.

Paclík nechtěl nic komentovat

Šéf plzeňské Viktorie velmi slušně, ale stručně odmítl situaci jakkoliv komentovat: „Moje stanovisko, které jsem zopakoval už několikrát, že Vrbu neuvolníme, stále platí. S panem Peltou jsme se dohodli, že dál nebudeme nic na toto téma komentovat, takže to ctím," řekl Právu šéf Viktorie Tomáš Paclík.

Vrba vedl odpolední trénink Viktorie a do Olomouce na zápas reprezentace neodjel. V sobotu dopoledne bude koučovat Plzeň v pohárovém duelu v Domažlicích. Podle tiskového mluvčího Viktorie Pavla Pillára je v klubu klid. „Není co komentovat ani se k něčemu vyjadřovat. Pokud by došlo k nějaké změně, určitě bychom veřejnost informovali," konstatoval Pillár.

Kouč mlčí, ale má čas

Vrba má ale do půlnoci čas, pokud skutečně zmiňovaná klauzule existuje, a je-li vůbec pro jednání o jeho odchodu k reprezentaci podstatná. Vrba, který působí v Plzni už pět let, se nikdy netajil názorem, že reprezentace je víc než klub. Zcela logicky ale za sebou nechce v Plzni prásknout dveřmi. Má dobré podmínky, pro fanoušky je ikonou, mužstvo si vypiplal a hraje pravidelně evropské poháry i o domácí titul.

I když může mít rozhodnutí zásadně ve svých rukou, ani on nemá kam spěchat. K situaci se nevyjadřuje a zřejmě čeká, jak se domluví vedení Viktorie s Peltou. Navíc v českých krajích není ničím mimořádným, že dnes milovaný trenér po pár neúspěších vyletí. I tuhle variantu Vrba připustil. Zatím má ale na rozhodnutí dost času a tak zůstává loajální s klubem.

Reklama

Související témata: