Hlavní obsah

Vácha dostal nominaci k narozeninám, Vrba bere do Finska také Štěcha a Kadeřábka

Praha
Aktualizováno

Nominace do národního týmu k narozeninám. To je parádní dárek pro letenského záložníka Lukáše Váchu. Trenér fotbalové reprezentace Pavel Vrba vezme k přátelskému zápasu do Finska (příští středu 21. května od 19:00 v Helsinkách) také další dva nováčky, brankáře Marka Štěcha z druholigového anglického Yeovilu a obránce Pavla Kadeřábka, dalšího sparťana. Mistr české ligy má v týmu šest hráčů, Plzeň tři.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Sparty Praha Lukáš Vácha prožívá úspěšné období. Po zisku mistrovského titulu byl poprvé v kariéře povolán do národního týmu.

Článek

Tisková konference s Pavlem Vrbou

Mistrovský titul před týdnem, teď i první nominace do národního týmu. Jízdu mistrovské Sparty nemohl nový kouč reprezentace pominout.

„V dnešní době je Kadeřábek nejlepší pravý bek v lize, zaslouží si to. Také Vácha prokazuje náležitou kvalitu, ve Spartě jsou oba velice důležití. Vácha dostal nominaci k narozeninám," směje se trenér Pavel Vrba.

Větším překvapením je brankář Štěch. „Má ve druhé anglické lize odchytány všechny zápasy. Ovšem sestupuje do třetí ligy, je tedy podmínka, že pokud chce vyrůstat v reprezentaci, měl by změnit dres. Brankář ze třetí ligy těžko může být v národním týmu. Gólmani v zahraničí nechytají v klubech vůbec, roli hrálo i to, že se zranil Čech," vysvětluje Vrba.

Nejhezčí období v kariéře

Právě dnes 25letý Vácha před startem jarní části sezóny vyhlásil, že jeho cílem je také nominace do národního týmu. Jeho 22letý klubový parťák Kadeřábek pak povýšil do áčka z jedenadvacítky, kam ještě věkem spadá.

Teď se oba shodují, že prožívají nejhezčí období v kariéře. „Mám obrovskou radost! Navíc ještě poté, co jsme přehráli ve velkém stylu Olomouc, jsem vážně šťastný," řekl Vácha pro sparta.cz.

„Co víc si přát. Pro mě to dnes sice nebylo překvapení, protože jsem s trenérem Vrbou mluvil už minulý týden a naznačil mi, že bych mohl jet, i tak je to ale paráda," dodává Kadeřábek.

Sparta a Plzeň jsou základem

Proti prvnímu letošnímu zápasu s Norskem udělal kouč v nominaci osm změn. „Někteří hráči chybí ze zdravotních důvodů. Čech je po operaci ramene, Hloušek má natržený sval a ještě navíc zánět achilovky. Před začátkem těchto tří zápasů jsem řekl, že chci vyzkoušet co nejvíc hráčů. S Rakouskem budou další změny," avizuje kouč.

„Je obrovská výhoda, že v české lize je o titulu rozhodnuto. Myslel jsem, že Finsko bude o zahraničních hráčích a Rakousko o českých. Jelikož je liga rozhodnutá, dohodl jsem se s funkcionáři a hráči Plzně a Sparty, že to udělám jinak," líčí Vrba, jak jeho nominace vznikala.

„Zápas ve Finsku je až po finále poháru, cítil jsem podporu z těchto klubů. Jsou hráči, kteří tu byli s Norskem a nyní nejsou. Neznamená to však, že by nemohli zasáhnout do kvalifikace.

Jezdil jsem hlavně po české lize. Sparta i Plzeň hrají zajímavě, pokud jejich hráči kvalitu přenesou také do reprezentace, budu jen rád," libuje si Vrba, že může sázet na motivaci hráčů z domácí soutěže.

Nominace české fotbalové reprezentace na přípravný zápas ve Finsku (21. května v Helsinkách):
Jméno a příjmeníKlubPočet startůBranky
Brankáři
Tomáš VaclíkSparta10
Marek ŠtěchYeovil00
Obránci
Pavel KadeřábekSparta00
Václav ProcházkaPlzeň20
Marek SuchýBasilej180
David LimberskýPlzeň240
Michal KadlecFenerbahce Istanbul528
Záložníci
Tomáš RosickýArsenal9422
Lukáš VáchaSparta00
Vladimír DaridaFreiburg160
Josef HušbauerSparta70
Bořek DočkalSparta72
Tomáš HořavaPlzeň31
Ondřej VaněkKayserispor60
Daniel PudilWatford242
Ladislav KrejčíSparta41
Útočníci
Václav KadlecFrankfurt82
Matěj VydraWest Bromwich103

Reklama

Související témata: