Hlavní obsah

Už v Plzni agenti pochopili, že nemá smysl mi hráče vnucovat, říká Vrba před Rakouskem

Olomouc

Dva zápasy, dvě remízy. Na třetí pokus chce reprezentační trenér Pavel Vrba slavit triumf. Český elitní fotbalový výběr se v úterý v Olomouci střetne s Rakouskem (20:30 hodin). A přestože kádr takřka stoprocentně tvoří hráči z Gambrinus ligy, kouč národního mužstva nepochybuje, že je v silách jeho týmu zvítězit. „Myslím, že kluci z ligy mohou překvapit a na podzim být v základním kádru A mužstva," říká Vrba.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Pavel Vrba během tréninku fotbalové reprezentace.

Článek

Neměl jste obavy z případných omluvenek s ohledem na skutečnost, že liga skončila a hráči nemají do startu přípravy příliš dlouhou dovolenou?

Se všemi nominovanými jsem mluvil dva měsíce dopředu. I kluby pochopily situaci národního mužstva a pustily hráče i přes všechny radovánky a povinnosti pro sponzory. Za to patří klubům dík. Hlavně Spartě.

Bývalý trenér Karel Brückner, který působí jako váš konzultant u reprezentace, v minulosti vedl národní mužstvo Rakouska. Předložil vám hodně cenných informací?

Byli jsme v pátek na utkání Rakouska s Islandem a viděli jsme protivníka na vlastní oči. Ale pan Brückner je samozřejmě v daném tématu mnohem silnější, zná rakouský fotbal dokonale. Pomalu u všech hráčů říkal, že byli v národním týmu už pod jeho vedením.

V čem je spolupráce s Karlem Brücknereme nejpřínosnější?

V jeho zkušenostech. Někdy vidí fotbal jinak než já. Ale když se pak bavíme, dojdeme ke stejným myšlenkám a závěrům.

Čím vás Rakousko během pátečního souboje s Isladnem zaujalo?

Ofenzivou v prvním poločase, kdy bylo vážně silnější. Po přestávce už Island lépe kombinoval a domácí nebyli tak aktivní, což nám možná ukázalo cestu.

Úterní protivník pozval na zápas prakticky nejsilnější možný kádr. Vy jste legionáře až na Matěje Vydru oželel. Neuvažoval jste, že přeci jen i na tento duel vezmete některého z hráčů působících v zahraničí?

Uvažoval. Ale byli jsme domluvení dlouho dopředu na určitém postupu. Chci si vyzkoušet další hráče, kteří zatím neměli takový prostor. Myslím, že kluci z ligy mohou překvapit a na podzim být v základním kádru A mužstva.

Kolik hráčů z kádru pro duel s Rakouskem má tedy reálně šanci, aby se objevilo v nominacích i v průběhu kvalifikace o mistrovství světa?

Nyní zde nejsou hráči ze zahraničí, ale neznamená to, že kluci z nynějšího kádru by na podzim nemohli na srazy jezdit. Tím spíše, že zatímco nyní je v kádru osmnáct hráčů, pro kvalifikace budeme povolávat dvacet borců do pole a tři brankáře. Bude záležet tedy jen na jejich formě.

Vnímáte nadšení hráčů z Gambrinus ligy, že nejsou opomíjení a mají šanci dostat se do reprezentace?

Jsem rád, že si kluci šance váží. Už snad není situace jako v minulosti, kdy někteří brali pozvánku do národního týmu jako automatickou záležitost. Snad se chuť kluků projeví i v tréninku a v zápase. Já prostě nechci českou ligu opomíjet. Naše kluby mohou hrát na mezinárodní scéně vyrovnaně s týmy, které mají v kádrech reprezentanty různých národností a patří k nejlepším v Evropě. Věřím, že i na podzim budeme mít zástupce ve skupinové fázi Ligy mistrů či Evropské ligy, což domácí soutěži zase pomůže. Jsem přesvědčený, že spousta věcí se u nás mění k lepšímu. Jen to někteří nechtějí vidět.

Na reprezentační lavičce vás čeká třetí duel. Už jste si téměř za půl roku zvyknul v nové funkci nebo se pořád vyskytují záležitosti, které vás překvapí?

V klubu panuje stálý režim. Člověk jede v určitém cyklu. Pozice reprezentačního trenéra je více o cestování a naježděných kilometrech. Rovněž chceme změnit určité věci u mládeže, kde český fotbal podporuje spíše masovat a ne kvalitu. V žákovských kategoriích je správné, aby základna byla co největší. Ale v dorostu je třeba změny.

V prvním zápase v roli reprezentačního trenéra jste s Norskem remizoval 2:2, stejný výsledek přišel i před jedenácti dny ve Finsku. Cítíte už tlak?

Zatím ne, je to volnější. Ale na podzim se startem kvalifikace tlak nepochybně přijde. Nyní zkoušíme, máme určitý prostor. Až od podzimu začne vše natvrdo a bude pro mě vše stejné jako v klubu, kde je potřeba mít výsledky. Což však nic neubírá na faktu, že chci konečně slavit první vítězství po dvou remízách. Minule ve Finsku měla naše hra určitou tvář, snad vše bude pokračovat dobrým směrem.

V minulosti se často řešila otázka hráčských agentů ve vztahu k reprezentaci. Kontaktují vás před nominaci a vnucují své hráče?

Nevím. Mně žádný agent nevolá. Kdysi se mi to stalo v Plzni. Ale pochopili, že nemá smysl, aby mi volali. Když někdo bude mít potřebnou kvalitu, bude hrát. Jestliže ale hráč není dostatečně dobrý, nastupovat nebude.

Jak dopadne zápas české reprezentace s Rakouskem?
Zvítězí Česká republika
69,7 %
Zápas skončí remízou
19,1 %
Zvítězí Rakousko
11,2 %
Celkem hlasovalo 9883 čtenářů.

Reklama

Související témata: