Hlavní obsah

Nabídka Sparty už je na stole, prozradil Sivok

Isanbul/Praha

Konec spekulací. Pražská Sparta oslovila Tomáše Sivoka, jemuž koncem června končí smlouva v Besiktasi Istanbul a po sedmi letech klub opustí. Jednou z variant, kam se v jednatřiceti letech vydá, je tedy Letná, kde slavil tři mistrovské tituly a nezastírá, že Sparta je jeho srdeční záležitostí. Není to však varianta jediná, jak prozradil v exkluzivním rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Tomáš Sivok

Článek

„Vím, že se o mně a Spartě v poslední době v Česku hodně spekulovalo, ale podle informace od mého hráčského agenta Jiřího Müllera konkrétní nabídka přišla před pár dny. Není ale jediná. Po sezóně si s Jirkou sedneme a probereme všechny možnosti,“ prozradil Tomáš Sivok. V létě také bude volným hráčem, tedy zadarmo, což je pro kluby při jeho kvalitách lákavé.

Přihlédne i k reprezentaci

Jestli bude mít zájem Sparty nějakou „protekci,“ však odmítl komentovat. „Jak jsem řekl, nabídek je víc. Jsem sparťan, takže ta z Letné bude mít svoji váhu, ale je příliš brzy teď říkat, že se tam vrátím. V mých úvahách bude hrát roli i skutečnost, že s reprezentací máme velkou šanci postoupit na mistrovství Evropy a tenhle šampionát by měl či mohl být vrcholem mojí reprezentační kariéry. Budu tedy volit klub, kde budu mít reálnou šanci pravidelně hrát,“ zdůraznil jednatřicetiletý stoper.

Spartu vedl i jako kapitán. Kdyby se vrátil, vzal by pásku Davidu Lafatovi? „V žádném případě! Davida znám ještě z Budějovic, spolu jsme hráli za juniorku, která vykopala na jaře 2001 postup z divize. Dokonce jsme oba kopali v útoku. David byl jako starší spoluhráč můj vzor. Je to velká osobnost, vynikající kanonýr. Má můj obrovský respekt,“ odmítl tuto variantu.

Pořád má v Turecku smlouvu, byť do jejího vypršení zbývají jen týdny. Ale v tamním fotbale je možné ledacos. Podle něho však prakticky neexistuje varianta, že by v Besiktasi zůstal. „Nějaké náznaky o prodloužení smlouvy se sice objevily, ale nic konkrétního. V lednu mě nedali na soupisku pro Evropskou ligu. Byl jsem zraněný. Navíc proběhly i nesmyslné zprávy, že už nechci za Besiktas hrát a jsem domluvený jinde. Vedení mě v podstatě odepsalo, nečekám nějakou změnu v jeho postoji,“ konstatoval Sivok.

Co ho velmi potěšilo, je zájem kouče reprezentace Pavla Vrby. „Telefonoval mi, když jsem šel na operaci s palcem u ruky a zajímal se, jak na tom jsem. Moc mě to potěšilo. Věřím, že když budu zdráv a budu hrát, pozve mě na kvalifikační utkání na Islandu,“ říkal s potěšením.

Nejvíc mu pomohli profesor Kolář a trenér Bilič

Když se zranil v listopadovém kvalifikačním utkání s Islandem v Plzni, netušil, že si fotbal nezahraje víc než čtyři měsíce. „Podle profesora Pavla Koláře stačil menší chirurgický zákrok a do měsíce bych byl zpátky na trávníku, spíš ještě dřív. Jenže klubový lékař byl proti a cpal do mne injekce. Konzervativnější způsob léčky zvolil i pan profesor a moc mi pomohl. Trvalo to déle, ale vrátil jsem se. Problémy ustoupily, v dubnu už jsem hrál,“ vrátil se ke svým zdravotním trablům.

Trenér Slaven Bilič o něj hodně stál. Když měl natrénováno a došli k závěru, že už mu chybí jen zápasová praxe, připravil speciálně kvůli Sivokovi dva přípravné zápasy a poslal ho do boje o titul. Jenže ten nakonec Besiktas s největší pravděpodobností nezíská.

Úplně ztracený ještě není, zbývají nám tři zápasy, ale situaci nemáme plně ve svých rukou. Čtyři důležité body jsme ztratili remízami s Gaziantepsporem a Akhisarem. V neděli 24. května hrajeme na trávníku Galatasaraye, to může být klíčový duel. Bude to ale hodně těžké. V závěru soutěže nám nedošly síly, ale chybělo spíš štěstí. V obou remízových utkáních jsme měli k vítězství blízko. V mužstvu máme hodně mladých hráčů, zatímco Galatasaray a Fenerbahce se opírají především o mezinárodně zkušené borce. Naše výkony nebyly tak dobré jako v předchozích zápasech,“ posteskl si Sivok.

I když Besiktas zůstane nejspíš bez trofeje, Sivok je s jarem spokojený. „Zdravotně jsem v pořádku a hraji. Pomoc profesora Koláře a jeho týmu společně s důvěrou trenéra Biliče mi moc pomohly, takže osobně jsem se závěrem sezóny spokojený. I když vlastně nevím, jestli ji dohraji, protože podmínkou pro moje zařazení do sestavy byl boj o titul. Besiktas nemá titul, je možné, že Bilič se bude poroučet, i když odvedl obrovský kus práce. Na titul zbývá už jen malá šance. Třeba dostane příkaz a už mě nepostaví dneska proti Konyasporu... Jsem ale optimista a věřím, že všechno ještě dopadne dobře,“ přál si Sivok.

Reklama

Související témata: