Hlavní obsah

Galásek má jasno: Podcenit nesmíme ani jedno mužstvo

Rozlosování fotbalového mistrovství světa hodně prožíval kapitán české reprezentace Tomáš Galásek. "Na druhou stranu nehraje los tak velkou roli, na mistrovství světa si nevyberete. A pokud chcete postupovat, musíte vyhrávat s kýmkoliv," říká záložník Ajaxu Amsterdam v rozhovoru pro Právo.

Článek

Co říkáte skupině? Přiznám se, že jsem losování hodně prožíval. Na druhou stranu nehraje los tak velkou roli, na mistrovství světa si nevyberete. A pokud chcete postupovat, musíte vyhrávat s kýmkoliv. Podcenit nesmíme nikoho z našich soupeřů.

Experti naší skupinu považují za nejtěžší po skupině C... Souhlasím, ale nemá cenu hovořit o tom, jestli je nebo není hratelná. Prostě v ní jsme a musíme si s tím poradit. Co se týká skupiny C, ta je skutečně velmi vyrovnaná.

Také se vám jeví jako spolufavorit naší skupiny Itálie? Určitě je to silný tým, ale máme výhodu, že ho známe. Italové mají tradičně velmi kvalitní obranu, ale také silnou středovou řadu a dobrý útok. Disponují mnoho vynikajícími fotbalisty a dát dohromady třiadvacet momentálně nejlepších hráčů nebude lehké, protože výběr individualit je široký.

Znáte nějaké hráče z týmu USA, s nímž na šampionátu začínáme? Jen vím, že jich několik hraje v Evropě. I když neoplývají velkými jmény, jsou velice silní jako tým.

Ghana je také neznámou? Nějaké hráče Ghany jsem už potkal, ale jejich národní tým znám jen z televize. Africký fotbal je velmi atletický, rychlý i dynamický. Horší to bývá s taktickou vyspělostí, ale určitě to nebude lehký soupeř.

Hovořil jste o losu se svými spoluhráči v Ajaxu? Samozřejmě jsme ho probírali v šatně před i po sobotním tréninku. Holanďanům se nelíbilo už to, že byli ve třetím koši, mysleli na první. Jsou z losu zklamaní i poněkud zaskočení, protože si uvědomují, jak silnou mají skupinu. V televizi to přiznal i Johan Cruyff.

Brazílii považují odborníci za favorita a my na ni můžeme narazit v osmifinále... Zahrát si s Brazilci je přání snad každého fotbalisty. Rozhodně se jich ale nemusíme bát, v k. o. systému se může stát cokoliv.

Ligové soutěže musí skončit do poloviny května, aby hráči měli čas na odpočinek a přípravu. Projeví se to i v nizozemské lize? Velmi výrazně, protože budeme hrát ligu ještě 26. a 30. prosince. Poprvé za deset let budu v Holandsku trávit Vánoce a teprve na Silvestra se dostanu domů.

Reklama