Hlavní obsah

Plašil je myšlenkami doma ve Francii: Lidé se bojí, aby útoky nepokračovaly

Ostrava

Český národní tým měl v pátek po výhře nad Srbskem v přípravě na evropský šampionát ve fotbale důvod k úsměvům. Teroristické útoky v Paříži, kde za sedm měsíců startuje fotbalové EURO, ale hráčům dobrou náladu kalily. Především pak Jaroslavu Plašilovi, jenž ve Francii žije a hraje od svých 16 let. „To, co se stalo, je obrovská tragédie. Lidé ve Francii teď mají určitě veliký strach, aby to nepokračovalo,“ popisoval 33letý reprezentační záložník.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český fotbalista Jaroslav Plašil (vlevo) v souboji s Emilem Hallfredssonem z Islandu.

Článek
Fotogalerie

Mohou útoky teroristů, které se uskutečnily i poblíž Stade de France, na němž zrovna hrála Francie proti Německu a kde se bude hrát zahajovací i finálový zápas, ohrozit pořádání fotbalového ME?

Těžko říct, zda to, co se stalo, může šampionát ohrozit. Každopádně je to obrovská tragédie. Mám v Paříži přátele a kamarády a i když jsme v pátek vyhráli nad Srbskem, tak jsem moc dobrou náladu neměl. Hned jsem se s nimi spojil, naštěstí jsou všichni v pořádku. Nicméně lidé tam mají teď určitě veliký strach, aby se to znovu neopakovalo.

Hrajete za Bordeaux, které je od Paříže relativně daleko. Je tam jiná atmosféra než v Paříži?

Daleko to možná je, ale to, co se stalo v Paříži, se může stát v každém městě. Jsem, rád že mí přátele z Paříže jsou v pořádku, ale velmi soucítím se všemi, kterých se to jakkoli dotklo a především s rodinami, které o někoho přišly.

Jak vnímáte pochybnosti, že se pořadatelům nemusí podařit dostatečně zajistit bezpečnost hráčů i fanoušků, kterých do Francie k vysokému počtu zúčastněných týmů přijedou statisíce?

Myslím, že vedení země a prezident Francois Hollande udělají všechny potřebné kroky, které se musejí udělat. Co vím, tak Francie už uzavřela hranice, proto věřím, že se všechno zase obrátí a bude to v pořádku. I s výhledem na konání fotbalového mistrovství Evropy.

V přípravě na zmiňované EURO pokračujete v úterý ve Vratislavi utkáním proti domácímu Polsku, v jehož sestavě nebude největší hvězda týmu Robert Lewandowski. Je to dobrá, nebo špatná zpráva?

Z mého pohledu je škoda, že nebude hrát. Každý se chce měřit s těmi nejlepšími a my nejsme výjimkou. Ale Poláci mají v týmu i další kvalitní hráče, kteří ho můžou nahradit.

Vracíte se do míst, kde česká reprezentace slavila úspěšné EURO 2012. Oživujete tyto vzpomínky?

Je pravda, že jsme tam odehráli tři zápasy, v nichž jsme si vybojovali postup čtvrtfinále evropského šampionátu. Byl to pro nás velmi dobrý zážitek a vůbec bych se nezlobil, kdybychom na to v úterý navázali.

Na co si vzpomínáte nejvíce?

Na fanoušky. Z Česka je to do Vratislavi poměrně blízko, takže jich přijelo hodně a udělali výbornou atmosféru. Doufám, že to samé zažijete znovu v úterý.

Na zmiňovaném EURO jste se utkali i s polským týmem? Jak moc se proměnil? V kvalifikaci skončili Poláci druzí ve skupině, nastříleli suverénně nejvíce gólů ze všech a prohráli pouze s Německem. Jsou silnější?

Mají v týmu více hráčů, kteří hrají ve velkých evropských týmech. Navíc mají dobrou formu. Stejně jako my ale budou zkoušet. Šanci dostanou jiní hráči, než kteří hráli například v pátek proti Islandu. Každopádně bude dobré se s nimi poměřit.

Jaký to bude podle vás zápas? Stadión pojme 40 tisíc fandů, tudíž lze očekávat velmi bouřlivou kulisu.

Snad bude a snad nás to požene k tomu, abychom předvedli znovu dobrý výkon a podruhé v přípravě na EURO vyhráli. Šanci zřejmě dostanou i jiní hráči, než kteří hráli v pátek proti Srbsku a určitě budou chtít trenérovi ukázat, že na reprezentaci mají. Budou muset svou šanci chytit za pačesy a rvát se o ME.

Reklama

Související témata: