Hlavní obsah

Brücknera los potěšil, na kvalifikaci ale nemyslí

PRAHA/MONTREUX

Trenér českých fotbalistů Karel Brückner po pátečním losu kvalifikace ME 2008 především kvitoval fakt, že se jeho svěřenci vyhnuli skupině A, kterou zkušený kouč považuje za vražednou. Skupinu D, v níž se Češi budou snažit o postup na šampionát, naopak označil za kultivovanou a přijatelnou.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner

Článek

Los ve švýcarském letovisku Montreux svedl české fotbalisty dohromady s týmy Německa, Slovenska, Irska, Walesu, Kypru a San Marina. Český kouč si bezprostředně po losu netroufl jednoznačně určit největšího soupeře svých svěřenců. Němce, Slováky a Iry považuje za vyrovnané.

"Především jsem rád, že jsme se vyhnuli skupině A, která je svým složením přímo vražedná, sportovně, počtem zápasů i náročným cestováním," poznamenal Brückner. "Na kvalifikaci teď ale nemám myšlenky, plně soustředím na přípravu na světový šampionát v Německu," dodal.

Postoupí čeští fotbalisté na EURO 2008?
Hlasujte v anketě na konci článku.

Na šampionát organizovaný společně Rakouskem a Švýcarskem postupují přímo dva nejlepší celky z každé skupiny. "Jsme velice rádi, že sedmiletá snaha několika asociací včetně ČMFS o zrušení baráže dosáhla svého cíle a na šampionát postoupí dva týmy z každé skupiny přímo. Co se týče složení naší skupiny z ekonomického hlediska, rozhodně není nevýhodné," doplnil reprezentačního kouče generální sekretář svazu Petr Fousek.

Kvalifikace odstartuje letos na podzim, termínovou listinu zápasů musí vedení týmů ve skupinách zkompletovat během měsíce. "UEFA zkrátila dobu, za kterou se svazy musí dohodnout na podobě termínové listiny, z 90 na 30 dní. Zatím se nám nepodařilo dosáhnout shodu ani v termínu konání schůzky, na které se o konání zápasů bude jednat," dodal Fousek, podle nějž má česká delegace připravenu strategii, se kterou chce na schůzce uspět.

Galis považuje Čechy za největší favority

Podle trenéra slovenské reprezentace Dušana Galise je skupina D zajímavá, současně ale těžká. "Naděje na postup si může dělat několik týmů. Je výhodou, že soupeře dobře známe. Za největšího favorita považuji Česko, ale stejně těžkými soupeři budou i Němci. Svou sílu mají i týmy Walesu a Irska. V průběhu kvalifikace může dojít k mnoha překvapením," uvedl pro agenturu SITA Galis.

Vedení slovenského fotbalového svazu věří, že jeho hráči bez šance nejsou. "Nad Českem i Německem jsme už dokázali zvítězit," poznamenal předseda svazu František Laurinec.

Reklama