Hlavní obsah

Zachránil Rosického pro ME! Kapitán má úlevy, ale vydrží celý zápas, ujišťuje kouzelník Kolář

Kranzach

Sbalil se a letěl do Prahy! Dvoutýdenní intenzivní léčba u profesora Pavla Koláře bezprostředně po lednovém zranění s největší pravděpodobností zajistila Tomáši Rosickému šanci k účasti na ME. „Kdyby vše běželo podle původních prognóz, tak bych nyní na srazu určitě nebyl," uvedl 35letý záložník, že „zlaté kouzelné ruce" vyhlášeného lékaře a fyzioterapeuta opět úřadovaly.

Foto: David Taneček, ČTK

Tomáš Rosický v souboji s maltskou obranou.

Článek

Kolář, jenž pečuje o zdraví mnoha sportovců, dohlíží na Rosického a spol. osobně i během soustředění v rakouském Kranzachu, kde se tým Pavla Vrby chystá na francouzský šampionát. „Máme toho spolu hodně za sebou, i proto k sobě máme blízko," přitakává Kolář, že vztah s Rosickým dávno přerostl jen pracovní rámec.

„Když se Tomáš v lednu zranil, sešlo se více negativních okolností. Hrál tehdy míč v takovém složitém úhlu. Muselo být hrozné naskočit do zápasu po sedmi měsících a za pět minut se zranit," přemítá Kolář. „To se těžko z hlavy vymaže. Není možné, aby člověka něco takového psychicky nepoznamenalo. Stigma opakovaných zranění přetrvává, Tomáš má určitou obavu, aby se něco neopakovalo. Ale postupně si věří čím dál více," vykládá Kolář.

Častá zranění dle vyjádření vyhlášeného odborníka ovlivnila přístup reprezentačního kapitána k přípravě. „Je důslednější v prevenci. Hodně dbá, aby předešel momentům, které v minulosti vedly k potížím," vysvětluje vyhlášený fyzioterapeut. „Aktuálně spolu konzultujeme přípravu, aby měla adekvátní intenzitu. V tréninku má trošku úlevy," připouští Kolář.

Je přesvědčený, že Rosický vydrží v plném zatížení celý zápas, byť vlastně rok nenastoupil do utkání. „Bylo důležité, že nastoupil několikrát za juniorku Arsenalu a absolvoval část přípravy v plném zatížení. Fyzicky nebude mít s devadesáti minutami problém," nepochybuje Kolář.

„Je specifický somatotyp. V jeho věku většina hráčů není tak rychlých, dynamických. Tomáš má relativně mladé tělo," upozorňuje Kolář, čímž jen podtrhuje výpočet britských médií, podle nichž čtyři z deseti sezón v Arsenalu Rosický strávil na marodce. „Lze to interpretovat tak, že jeho tělo je ze sportovního hlediska mladší, protože neměl takovou zátěž. Nedošlo k takovému opotřebení," vysvětlil Kolář.

Reklama

Související témata: