Hlavní obsah

Absurdní vozit víno do země vínu zaslíbené. V Českých domech se přesto bude moravským připíjet

Tours

Absurdní nosit sovy do Atén, protože v městě pod Akropolí jich bylo vždy plno. Stejně absurdní vozit víno do Francie, země vínu zaslíbené a vínem oplývající. Přesto při slavnostním otevření Českého domu v prvním městě, kde Vrbovi svěřenci nastoupí k úvodnímu šampionátovému zápasu proti mistrů Evropy Španělům, hosté na přípitek moravské víno dostanou. „Ale nejen v Toulouse, i v Lyonu, protože ve Francii budeme mít hned dva České domy,“ potvrzuje šéf českého fotbalu Miroslav Pelta, že pojal prezentaci českého fotbalu skutečně velkoryse.

Foto: FAČR

Víno je nachystáno, teď jen aby Petr Čech, Pavel Vrba, Tomáš Rosický a spol. měli dost důvodů ho otevřít...

Článek
Fotogalerie

Před čtyřmi lety měl všechno mnohem jednodušší a praktičtější. Reprezentace rozbila tábor v polské Vratislavi, kde sehrála všechny tři zápasy základní skupiny.

„Ve Francii je ale všechno naopak, neboť výprava sídlí v Tours a hraje na třech různých místech. Takže nešlo použít polský model a udělat Český dům pro naše hosty, partnery a sponzory fotbalu i reprezentace v Tours," vysvětluje Pelta, proč řešení se dvěma domy a dvěma městy. Jedním v Toulouse, druhým v Lyonu.

„Je to sice finančně náročnější, neboť jsme museli investovat nemalé prostředky, ale v dnešní době je patřičná prezentace fotbalu nezbytností," přiznával Pelta. Zatímco ve Vratislavi byl Český dům v provozu po celou dobu, co česká reprezentace na šampionátu účinkovala, v Toulouse a Lyonu budou otevřeny jen dva dny. Den před zápasem a v den utkání.

Na přípitek se bude v obou podávat zmiňované moravské víno. „Připravili jsme s bráchou speciální kolekci v národních barvách. Bílé s bílou etiketou, což je král vín suchý ryzlink z novosedelských vinic, červenou s etiketou červenou, což je pro změnu polosuchý červený tramín. Jsme zvědaví, jak naše vína budou chutnat hostům z Čech, ale hlavně francouzským znalcům vín, kteří do českých domů v Toulouse a Lyonu zavítají," je Pavel Foltýn celý natěšený, co hosté - a Francouzi především - jak jejich letošní výběr obstojí. Na předchozích šampionátech v Rakousku a Švýcarsku, resp. v Polsku a na Ukrajině sklízeli samou chválu.

„Pozvali jsme nejen předsedu vlády či ministryni školství, mládeže a tělovýchovy, ale samozřejmě i legionáře. Aktéry zlatého Bělehradu i stříbrné Anglie. Až na místě ovšem uvidíme, kdo skutečně přijede. Někteří fotbaloví internacionálové se dopředu omlouvali, neboť je trápí zdraví, další ale ujistili, že přiletí," vykládá Pelta.

„Věříme, že si připijeme i na úspěšné tažení po francouzských stadiónech," je natěšený Foltýn.

Úspěchy na hřišti jsou závislé na fotbalistech, degustace na hostech českého fotbalu.

Reklama

Související témata: