Hlavní obsah

O dovolené absolvoval fotbalovou univerzitu. O deset let později je Sivok nepostradatelným

Tours

Je jedním z mála borců českého kádru pro francouzský evropský šampionát, který pamatuje mistrovství světa v Německu. Na soupisce tehdejších zápasů byste fotbalového obránce Tomáše Sivoka však hledali marně. Trenér Brückner tehdy zelenáče Sparty vzal jako nehrajícího náhradníka. Nyní 32letý borec se následně odrazil k velké kariéře. A o deset let později je nepostradatelným článkem defenzivy národního týmu!

Foto: David Taneček, ČTK

Čeští fotbalisté po příjezdu k hotelu. Zleva Michal Kadlec a Tomáš Sivok.

Článek

„Vybavuji si to jako dnes," vypráví Sivok. „Začínalo soustředění reprezentace a volal mi tehdejší asistent Jaroslav Šilhavý, jestli jsem ochotný jet jako náhradník. Za tři týdny jsme sice začínali přípravu se Spartou, ale já jsem neváhal ani chviličku," vzpomíná Sivok.

„Bral jsem to jako vysokou školu. Jel jsem se do Německa učit. Vždyť v týmu byli Baroš, Koller, Nedvěd a další esa. Prostě zlatá éra. Všechno bylo v jiné rychlosti, než jsem byl zvyklý. Tempo zcela odlišné proti české lize. Hotová univerzita fotbalu."

Sivok se sice do kádru neprotlačil, ale zkrátka nepřišel. „Neměl jsem žádnou dovolenou, ale nelituji. Trenér Brückner pak přišel a zeptal se, jestli chci zůstat s týmem. Setrval jsem a až před poslední bitvou ve skupině s Italy se přesunul na začátek přípravy Sparty," líčí Sivok.

Na další velký turnaj s českou účastí už byl v kádru. „Na EURO 2008 nejel Nedvěd ani Poborský. V Rakousku a Švýcarsku začínali nastupovat mladší ročníky, ale naše pozice ještě nebyla taková. Vzpomínám si, že při posledním zápase skupiny s Tureckem jsme si na lavičce s Vencou Svěrkošem mnuli ruce radostí z postupu. Ale dopadlo to špatně," připomíná Sivok bitvu s Tureckem, v jejímž závěru reprezentace země od Bosporu uloupila českému týmu postup.

Paradoxně právě do Turecka Sivok mířil. „Smlouvu s Besiktasem jsem podepsal před turnajem. Při vzájemném utkání jsem viděl dva spoluhráče a lidi z realizačního týmu," pátrá v paměti.

V Turecku prožil osm let. S Besiktasem vyhrál v Turecku ligu, dvakrát tamní pohár. A s českou reprezentací se prodral na evropský šampionát 2012. „Můj druhý velký turnaj Kvalifikaci jsme vyloženě vyválčili. Tehdy jsme postoupili přes Skotsko, při boji o šampionát jsme se prezentovali hlavně bojovným fotbalem. A pak přišel hrozný začátek turnaje. S Ruskem jsme vyhořeli. Od všech jsme dostali strašnou čočku," směje se při vzpomínce na okamžiky po prohře 1:4.

„Jenže následně jsme dva zápasy zvládli a šli na Portugalce. V druhém poločase čtvrtfinále nás drtili, ale zpětně jsem litoval, že jsme nedovedli zápas do prodloužení. Tam by byli hratelní, třeba by znervózněli a v následných penaltách se může stát cokoliv," míní Sivok.

Jeho účast na turnajích má stoupající tendenci. Po dvou zápasech v roli náhradníka na MS v Německu a základní skupině ME 2008 přišla čtvrtfinálová účast na evropském šampionátu 2012. Dokáže Sivok s českým týmem udržet nastavenou linii?

„Máme v týmu deset nováčků proti minulému šampionátu. Ale kvalitu jsme proti Polsku neztratili. Vždyť třeba Darida pravidelně nastupuje v předním týmu bundesligy, další kluci nasbírali zkušenosti z evropských pohárů," přemítá Sivok, byť složení skupiny nahání hrůzu. „Myslím, že Chorvati, Španělé i Turci nás berou jako outsidery. Ze zápasu s námi počítají s třemi jistými body. Ale máme sílu. A já věřím, že budeme lepší než v Polsku!"

Reklama