Hlavní obsah

Bez útočníka? I to je varianta české sestavy na Španělsko rodící se v přísném utajení

Tours

V absolutním utajení probíhají tréninky českého národního mužstva před úvodním vystoupením české fotbalové reprezentace na mistrovství Evropy ve Francii. Po středeční otevřené přípravě v Tours, na kterou dorazily téměř čtyři tisíce fanoušků, trenér Vrba tři další tréninkové jednotky uzavřel. Chce eliminovat možnost, že i minimální únik informací sníží naději jeho družiny na úspěch. A tak jen pod dohledem ochranky chystal s výběrem vyvolených taktiku na pondělní střet se Španělskem.

Daniel Kolář o Španělsku a hře bez útočníkaVideo: Sport.cz

 
Článek

Hráči pochopitelně neprozradili ani ťuk z herních variant, které se mezi tribunami druholigového stadiónu ve střední Francii chystají. Nicméně nepopírají, že jednou z alternativ, jak čelit obhájcům evropského zlata, je sestava bez klasického útočníka.

„Nic nevím," culil se záložník Vladimír Darida. „Musíte se zeptat trenéra," ošíval se i další středopolař Daniel Kolář nad dotazy k náplni tréninků. Ještě v době, kdy nynější reprezentační kouč vedl Plzeň, právě třicetiletý ofenzivní univerzál okusil taktickou variantu bez hrotového hráče.

„Moc dobře to tehdy nedopadlo," vybavil si Kolář bez problémů vystoupení Západočechů na hřišti Bayernu Mnichov v Lize mistrů. Bavorský gigant doma v utkání základní skupiny před třemi lety slavil výhru 5:0. „Ani jsme se na tu taktickou variantu nepřipravovali v tréninku, nepilovali jsme to. V den zápasu se prostě trenér rozhodl a šli jsme do toho," říkal Kolář, jenž právě plnil roli falešného hrotového hráče.

„Zásadní rozdíl proti mojí tradiční pozici coby středního záložníka pod hrotem, je v tom, že člověk přebírá míč zády k bráně. Ale jinak vlastně o žádný rozdíl nejde. Při defenzivě se člověk musí stejně svědomitě zařadit do zformovaného bloku," krčil rameny Kolář. „Navíc sami Španělé kolikrát nastupují bez klasického útočníka. Vůbec nejde o to, kdo je na hrotu," říkal Kolář.

I Darida má s hrou bez hrotového útočníka zkušenosti. A jsou hodně čerstvé. „Zkusili jsme s Herthou podobnou variantu při podzimním utkání v Dortmundu. Byli jsme ve dvou vlnách, a po zisku míče jsme vysunuli našeho nejrychlejšího hráče na polovinu hřiště, na něhož jsme kopali dlouhé míče. Dvakrát se dostal do brejku, ale gól nedal," líčil Darida vzpomínku na prohru 1:3.

Zvolí trenér Vrba proti evropským šampiónům podobnou variantu? „Vybavuji si, jak po tehdejším duelu v Mnichově prohlásil, že už to nebude hrát. Jenže Bayern byl tehdy silnější, než španělská reprezentace," přemítal Kolář.

Nicméně už před pražskou generálkou proti Korejcům se spekulovalo, zda si snad šéf českého týmu nevyzkouší hru bez klasického útočníka a s přehuštěnou středovou řadou.  „Proti Španělsku se může stát, že bez klasického hroťáka skutečně nastoupíme," připustil Vrba, ale současně ujišťoval, že nehodlá odkrývat karty právě proti Korejcům.

„Já jen doufám, že ať se trenér rozhodne pro jakoukoliv variantu, nečeká nás kolotoč jako tenkrát v Mnichově," usmál se Kolář v očekávání tuhé úvodní bitvy.

Reklama