Hlavní obsah

Španěly šokoval, teď nabádá k agresivitě. Plašil ví, jak na hvězdný tým hrát

zp, elt (Tours)Sport.cz

Patří k osmi hráčům současného Vrbova výběru, kteří před pěti lety zažili konfrontaci se španělskými mistry Evropy. Tehdy kvalifikační, neboť v Praze i Granadě šlo o postup na EURO 2012. Po pěti letech narazí Jaroslav Plašil na družinu Vincente del Bosqueho znovu. Tentokrát už přímo na šampionátu, neboť duelem proti Španělsku vstupuje český tým dnes odpoledne do francouzského mistrovství Evropy, navíc v zápase, jímž začne druhou stovku reprezentačních startů.

Foto: David Taneček, ČTK

Jaroslav Plašil na úvodním tréninku české reprezentace v dějišti ME.

Článek
Fotogalerie

Češi před zápasem se Španělskem

Granada pro vás musí být památným místem. Moc gólů jste v předchozí stovce reprezentačních startů nedal, ale před pěti lety jste se trefil a připravil Španělům dost šokující úvod utkání.

Jenže co to bylo platné, když jsme pak jen a jen běhali, s míčem se prakticky vůbec nepotkávali a nakonec prohráli? David Villa nám tam dával dva góly, takže má trefa nebyla k ničemu. Teď už slouží pouze ke vzpomínkám.

V Granadě jste běhali tak, že se ještě dnes spousta vašich tehdejších spoluhráčů orosí, když na zápas vzpomenou. Baroš vykládá na potkání, že se nikdy v životě bez míče tolik nenaběhal, Rosický přitakával. Dnes ale budete nejspíše běhat také. A zase hodně!

To víme, protože každý zápas proti Španělům je o běhání. Oni potřebují na kombinaci jen jeden dva doteky a místo nich běhá míč. Takže pokud budeme chtít dnes uspět, musíme hrát jinak, než před pěti lety.

Máte recept, který byste trenérovi Vrbovi nabídl? Ve Španělsku jste za Osasunu ještě před sedmi lety hrával, tamní fotbal dobře znáte a bedlivě sledujete, s čím byste tedy na La Roja vyrukoval?

S důraznou hrou a včasným dostupováním k soupeřům. S agresivitou a důsledností. Musíme se s nimi prostě dostávat do kontaktu, abychom se tolik nenaběhali.

Jenže to bude nesmírně těžké, když Španělé brilantně kombinují a místo nich létá po trávníku míč. Každý kontakt bez balónu pak bude polský sudí pískat a posuzovat jako nedovolený.

Právě proto musíme Španělům kombinaci co nejvíc znepříjemnit a narušit. A když pak získáme míč, musíme se hned dostat do protiútoku a těch v maximální míře využít.

Potkáte se v úvodním duelu šampionátu ještě s nějakým hráčem, s nímž jste nastupoval v Osasuně?

S obránci Juanfranem a Azpilicuetou, z nichž se staly hvězdy evropského formátu. Vždyť první z nich hraje za madridské Atlétiko, druhý za londýnskou Chelsea.

Připomenete jim při nástupu na hřiště výsledek z Granady a branku, kterou jste tam tehdy vstřelil? A co vy? Bral byste podobné resumé i dnes v Toulouse v úvodním šampionátovém duelu?

Góĺovou trefu bych samozřejmě bral, ale výsledek v žádném případě.

Jak dopadne úvodní zápas českých fotbalistů na ME ve Francii?
Španělsko porazí
27,5 %
Se Španělskem remizují
22,1 %
Se Španěly prohrají
50,4 %
Celkem hlasovalo 24286 čtenářů.

Reklama

Související témata: