Hlavní obsah

Hodiny sedí u plátna, často strnou v úžasu. Údiv však nevzbuzují hvězdy z Hollywoodu

Tours

Promítací plátno je zcela nezbytnou součástí života českých fotbalových reprezentantů během mistrovství Evropy ve Francii. Jednou z náplní denního programu je sezení v jednom z křídel hotelu Chateau Belmont v místnosti, kam se vejde celý hráčský kádr a jedna stěna je upravena na videoprojekci.

Foto: Jan Tauber

Trenér českého národního mužstva Pavel Vrba s videotechnikem Luďkem Bernátem (vpravo).

Článek

Hráči však společně nesledují oblíbené seriály a filmy. Tématem jsou video rozbory protivníků na šampionátu. Od příjezdu do Tours, kde je dočasný domov českého mužstva, jde o denní pravidlo. „Videa máme spoustu. Trenér nám předává poznatky o soupeři a samozřejmě svoji představu, jak bychom měli hrát," říká brankář Petr Čech. „Je to hodně důkladné," přitakává útočník Tomáš Necid.

U Turecka čas ušetřili

Vrba připouští, že na přípravě v podobě videorozborů protivníka hodně lpí. „Ani nedokážu posoudit, kolik času jsem už během jara strávil sledováním našich soupeřů ve skupině: Jen u Turecka jsem trošku času ušetřil, protože dva zápasy hráli s námi," vykládá s úsměvem trenér českého národního mužstva.

„Koncentrace je udržitelná. Vždy je sestřih maximálně do hodiny. Ale hodně důkladný," zdůrazňuje Necid. „Trávíme u plátna hodně času. V porovnání s klubem o sto procent více. No, vlastně víc. Protože třeba při mém angažmá v Besiktasi jsme měli video jednou v týdnu až před zápasem, maximálně deset minut. A ještě nešlo o pravidlo," vypravuje obránce Tomáš Sivok.

Vrba byl důkladným rozborem zápasů vlastního týmu i protivníka proslulý už v Plzni. Když Západočeši před lety schytali pětibrankový příděl na hřišti Bayernu Mnichov v Lize mistrů, nachystal si nynější kouč národního mužstva specialitu. Sestřih zápasu, téměř hodinový, pustil hráčům dvakrát: „Poprvé jsem hráčům video servíroval jako poučení, respektive aby viděli, jak konkrétní herní situace zvládli či spíše nezvládli. Podruhé šlo o trest, z něhož si měli kluci vzít poučení."

Tresty se nekonaly

Když Vrba usedl s třiadvaceti vyvolenými pro francouzský šampionát v úterý odpoledne k analýze duelu se Španělskem, žádné tresty se nekonaly. „Ukazoval jsem klukům, kde jsme po zisku míče nedokázali jít do brejkových situací, jak jsme si v přípravě plánovali. A krajním bekům jsem pouštěl jejich španělské protivníky, kteří jako včely neustále sprintují za obranu soupeře," říká Vrba.

Rovněž ve středu sezval reprezentanty k sezení. Program se změnil. Místo Španělka byl v hlavní úloze tým Chorvatska a jeho hvězdy. Pomyslný seriál o sokovi z jihu Evropy bude pokračovat ve čtvrtek, další díl přijde na řadu ve zkratce i v pátek před zápasem. „Informace jsou aktualizované o vystoupení v zápase s Tureckem, jinak jde o souhrn z celé kvalifikace i příprav," popisuje Vrba.

Koukali po sobě údivem

Hráči jsou za přísun poznatků rádi. „Je pochopitelné, že rozbory jsou delší a důkladnější, než na úrovni klubů. V národním mužstvu se vidíme jednou za čas. Je třeba ukázat si určité věci, něco vypíchnout. Ale vše lze zvládnout bez potíží," vykládá obránce Daniel Pudil.

„Když jsme sledovali sestřihy duelů Španělska, kolikrát jsme po sobě koukali údivem a mnohdy to mezi námi zahučelo," přiznává Sivok. „Jsou situace, které vyvolávají okamžitou diskuzi. Někdy si důležité věci upřesňujeme okamžitě. Následně vše rozebíráme u jídla nebo třeba na masérně," popisuje brankář Čech. „Člověku ale sestřihy pomohou. Pochopitelně pak záleží i na situaci. Když je hráč po šesti sprintech a má čelit čerstvě nastoupivšímu útočníkovi, tak mu ani video nepomůže," přiznává Sivok při vidině páteční bitvy s Chorvatskem.

Reklama