Hlavní obsah

Vrbův špión připomínal trenérovi i hráčům: Nesmíte být proti Chorvatům ti hodní

Tours

Moc optimisticky jeho slova tedy zrovna nezní. Strahovského vedoucího trenérsko - metodické úseku pověřil reprezentační kouč Pavel Vrba systematickým sledováním Chorvatů, o nichž chtěl mít dokonalý přehled. „Jsou jako Španělé, v jejichž lize ostatně třetina fotbalistů současného Čačičova kádru působí. Ale hrají jednodušeji a přímočařeji než Španělsko,“ referoval Antonín Plachý kouči národního týmu ještě v Tours, kde se česká reprezentace chystala na druhý šampionátový duel.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Chorvatští fotbalisté slaví gól Luky Modriče (leží na trávníku) proti Turecku.

Článek

Ani další Plachého poznatky a zjištění ovšem nejsou před pátečním zápasem v St. Etienne moc povzbudivé.

„Rychlý přechod do protiútoku, výborná orientace v prostoru, skvělí hráči kalibru Modriče, Rakitiče, Mandžukiče, Vrzalka. Těžko se hledají slabiny. A ještě hůř se Chorvati brání," připomínal Vrbův špión, co v šesti zápasech sledovaných na vlastní oči viděl a co navíc nastudoval u videa, na němž si pouštěl další a další utkání.

„Řeknu to na rovinu. Třeba takového Modriče, největší chorvatskou hvězdu ve službách madridského Realu, lze eliminovat vyloženě blbě," nebral si Plachý servítky a přitom vychvaloval i další soupeřovy hráče.

Nastoupí kapitán Srna?

Ani případná ztráta kapitána Srny, který se sice z pohřbu otce do Francie vrátil, ale nikdo netuší, zda v St. Etienne nastoupí, by defenzívu Chorvatska nepoznamenala. „Vrzalko je ještě rychlejší a aktivnější, a i když víc riskuje, kvalita tím rozhodně neutrpěla."

Dá se tedy vůbec najít recept, který by mohl na pátečního soupeře platit? „Neviděl jsem ho vyhořet, i třeba zápas se San Marinem odjezdili Chorvati do poslední minuty naplno. Proto jsou i tady ve Francii hodně sebevědomí, což úvodní výhra nad Tureckem umocnila ještě víc.

„Prvních dvacet minut hráli opatrněji, než v předchozích zápasech, protože se chtěli vyvarovat chyby. Postupně se ale rozjeli a ukazovali svou tvář. V zápase s nimi nesmíme být proto těmi hodným, čímž ovšem nenabádám k provokacím. Pravdou ale je, že Chorvati jako všichni Jižané občas vystříknou a dostávají spoustu žlutých karet," referoval Plachý Vrbovi i hráčům.

Slabina? Hra dozadu

A ještě jeden poznatek přidal. „Naše obrana je rozhodně méně děravá než chorvatská. Netvrdím, že se právě v zápase s námi díry v soupeřově defenzivě objeví, ale lze vytipovat mechanismy, které se v jejich podání opakují a z nichž se chyby rodí. Půjde ovšem o to se do nich trefit," dal trenérovi Vrbovi jeho zvěd pár námětů k přemýšlení.

„Pokud mají Chorvati nějaké slabiny, tak je to spíše ve hře dozadu. Někdy jim scházela i rychlost, občas vázla spolupráce, což ale bylo dáno i tím, že se jejich sestava dost často měnila. Ale zároveň bylo vidět, že z nich udělal trenér Čačič tým."

Jak dopadne zápas mezi Českem a Chorvatskem na ME ve Francii?
Vyhraje Česko
44,6 %
Utkání skončí remízou
13 %
Zvítězí Chorvatsko
42,4 %
Celkem hlasovalo 12113 čtenářů.

Reklama

Související témata: