Hlavní obsah

Fotbal s Turky jen na satelitu nebo internetu

PRAHA

Kdo neodcestoval za českými fotbalisty přímo na Balkán, může na podívanou z přípravného dvojzápasu Brücknerových hochů v Turecku zapomenout. Na českých obrazovkách jeden z posledních přípravných podniků před světovým šampionátem v Německu prostor nedostal.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Ilustrační foto

Článek

Pomineme-li kvalifikační zápasy na mistrovství světa v Německu, tak od evropského šampionátu v Portugalsku v roce 2004 Češi sehráli tři přípravná utkání. Záhy po skončení Eura si svěřenci trenéra Brücknera střihli na pražském Strahově odvetu za semifinále s Řeckem, loni v únoru si zaskočili pro vítězství do slovinského Celje a v srpnu před vyvrcholením světové kvalifikace prohráli ve Švédsku.

Nejen Řeky, ale i zápasy se Slovinci a Švédy mohli příznivci fotbalu vidět na obrazovkách v přímých přenosech televize Nova. Ta vlastní vysílací práva na zápasy, přesněji řečeno na domácí utkání české fotbalové reprezentace. A jak vidno, tak se ani v případě přípravného utkání nebrání vyslání štábu na stadión soupeře. Proč tedy do Turecka ne?

"V době, kdy jsme jednali o právech a mohli zařadit utkání do schématu, jsme nedostali nabídku. Nabídka na nákup práv přišla až v momentě již vytvořeného programového schématu, kdy již nebylo možné do programu zasáhnout," vysvětlila tisková mluvčí Novy Veronika Šmítková pro Sport.cz.

Vzhledem k exkluzivitě práv Novy na domácí zápasy, se teoreticky mohla o přenos z Turecka zajímat i České televize. Její vedení nad touto možností ale neuvažovalo. "Platí pravidlo, že ligový a reprezentační fotbal v této sezóně vysílá televize Nova. My jsme pro sportovní fanoušky připravili jinou nabídku, do níž jsem investovali," uvedl mluvčí ČT Martin Krafl.

Kdo tedy nenaladí na satelitu například německou televizi Premiere Sport 1 (přímý přenos zápasu od 17 hodin), musí se spolehnout na internetové on-line reportáže. Průběh všech utkání v Izmiru (ČR 21, ČR B i ČR A) přinese například server Českomoravského fotbalového svazu.

Reklama

Související témata: