Hlavní obsah

Belgie - Česko 2:1Češi zahodili spoustu šancí, Belgičané jim zničili naději na brzký postup

Belgičtí fotbalisté byli v úterním duelu kvalifikace na ME "21" na domácí půdě zralí na debakl. Český tým byl jasně lepší, za promarněné šance však přišel krutý trest. Inkasovaný gól v samém závěru a prohra 1:2 znamenají, že ani výhra v posledním utkání nad Moldavskem nemusí národnímu mužstvu k postupu stačit. Přitom v Lovani mu stačilo získat už jen bod.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české jednadvacítky Vítězslav Lavička.

Článek

Jen prvních pár minut drželi Češi míč, ale pak jako by jim vlezlo do hlav, že jim remíza stačí, a přenechali iniciativu soupeři. Ten toho patřičně využil. V první šanci sice chyběly Engelsovi centimetry, ale po dvanácti minutách dostal Foket dlouhý centr z vlastní poloviny, pronikl do šestnáctky a nekrytý Praet poslal míč dělovkou pod břevno.

Neudržitelný Schick

Český tým se probudil a Belgičanům začal zatápět. Dostal je pod tlak a neřešitelným problémem pro ně byl Schick. Právě on po dvaceti minutách zatáhl míč po pravé straně, bek ho sice vytlačil k brankové čáře, jenže český útočník odtud poslal přes ruku gólmana oblouček a Čermák zblízka uklidil míč do sítě.

Nápor českého týmu pokračoval, Černý si parádně na hranici šestnáctky posunul míč kolem obránce, ale jeho přízemní střela skončila o chloupek vedle tyče. Jankto zase o chvíli později mířil o metr vedle. Belgičané si na chvilku vydechli, ale jejich pokusy o výpady do šestnáctky a vytvoření si gólových situací česká obrana vyřešila spolehlivě. Závěr poločasu patřil opět hostům. Jankto ale nedosáhl na přihrávku Černého a posledně jmenovaný později pálil těsně vedle brány Roefa.

Tielemans rozhodl v závěru

Tlak českého týmu pokračoval i po přestávce. Fantasticky hrající Schick našel Čermáka, jeho ránu vyrazil belgický gólman k Černému, jenže jeho ránu v posledním okamžiku srazila obrana. Následně z rohového kopu Simičova hlavička o trávník orazítkovala břevno! Krátce na to zase nezastavitelný Schick z úhlu napálil gólmana.

Další šanci měl střídající Holzer, který postupoval sám, ale v rozhodujícím momentu nepřehodil gólmana. Belgičané se dostávali k protiútokům jen sporadicky. Jenže český tlak nepřinášel kýžený gól. Schick v další šanci rozezvučel ranou tyč.

Poslední desetiminutovka ovšem patřila domácím. Schrijversova hlavička ještě branku minula, Heylena vychytal Zima, když ale dlouhý výkop gólmana prodloužil Dimata na Tielemanse, ten si našel prostor mezi stopery a střelou k tyči nedal Zimovi šanci.

Kvalifikace ME 2017 fotbalistů do 21 let v Lovani:
Skupina 1:
Belgie - ČR 2:1 (1:1)
Branky: 12. Praet, 88. Tielemans - 21. Čermák. Rozhodčí: Ekberg - Nilsson, Hallberg (všichni Švéd.). ŽK: Engels, Dimata, Tielemans - Čermák, Hubínek.
Belgie: Roef - Castagne (64. Schrijvers), Heylen, Engels, Miangue - Tielemans, J. De Sart - Foket, Praet (73. Verstraete), Bongonda (46. Dimata) - Musonda. Trenér: Walem.
ČR: Zima - Matějů, Lüftner, Simič, Havel - Hubínek, Trávník - Černý (65. Klobása), Čermák (87. Barák), Jankto (60. Holzer) - Schick. Trenér: Lavička.
Lotyšsko - Černá Hora 0:0
Tabulka:
1.ČR962125:920
2.Belgie860214:718
3.Černá Hora934210:1113
4.Moldavsko82155:117
5.Lotyšsko81349:126
6.Malta81255:185
Postoupí čeští fotbaloví reprezentanti do 21 let na mistrovství Evropy 2017?
Ano
73,7 %
Ne
26,3 %
Celkem hlasovalo 11574 čtenářů.

Reklama

Související témata: