Hlavní obsah

Brückner: Nominaci na šampionát mohu nahlásit už nyní

Přímo proti dveřím kanceláře trenéra české fotbalové reprezentace Karla Brücknera v útrobách olomouckého stadiónu je tabule a na ní jeho ideální sestava: Čech - Grygera, Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski - Poborský, Rosický, Galásek, Nedvěd - Baroš, Koller. Pod každým jsou dopsáni malým písmem většinou tři možní náhradníci. "Snad se povede, abychom takhle nastoupili na mistrovství světa," pravil, když stavěl na kávu.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner

Článek

Přesně za měsíc začíná sraz národního mužstva před mistrovstvím světa. Už cítíte takové to chvění před velkou akcí? Ne, určitě ne. To všechno kolem má svůj řád. Chvění má svůj čas. Přijde později.

Co vám v téhle době dělá největší starosti? V této fázi sledujeme všechny kandidáty reprezentace, jak kdo hraje nebo nehraje, jak se uzdravují marodi. Veškeré náležitosti spojené s pobytem v Německu máme vyřízené. Takže jsme takřka bez starostí. Ty budou později, spojené s konkrétní problematikou. Starosti nám budou dělat Američani, Ghana, pak Itálie. To, co probíhá nyní, neberu jako starosti. To je práce, která tomu předchází. Nikdy jsem to jako starosti nebral... Je to příjemná práce.

Největší kandidáti Brücknerovy třiadvacítky:
BRANKÁŘI
Čech, Blažek, Kinský
OBRÁNCI
Grygera, Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski, Jiránek, Mareš, Bolf, Kováč, Hübschman, Zápotočný
ZÁLOŽNÍCI
Poborský, Galásek, Rosický, Nedvěd, Plašil, Šmicer, Polák, Vachoušek, D. Jarolím, Jarošík
ÚTOČNÍCI
Baroš, Koller, Štajner, Heinz, Jun, Lokvenc
Hráči vytištění tučně mají podle Práva jasnou nominaci. Mezi zbývajícími se bude rozhodovat.

Neříkejte, že vás nechávají klidným zranění hráči, konkrétně Koller, Grygera, Šmicer, Lokvenc, stejně jako ti, kteří nehrají pravidelně. Především Jankulovski... Tak to ano. To je jiná. A bylo to i horší, kdy z té širší pětadvacítky nastupoval velice omezený počet hráčů. Několik jich bylo zraněných a z těch zdravých polovina nehrála. Teď se to trochu zlepšilo. Ale zbývá ještě měsíc. To je dlouhá doba. Pořád máme ty čtyři vážné marody. Možná i ti, kteří jsou teď zdraví, mohou mít podobné potíže a bude to naopak... Problémy má každé mužstvo. Tomu se nevyhnete.

Řekl jste, že na soustředění do Seefeldu vezmete třiadvacet hráčů. Stále to platí? Ano. Na tom se nic nemění.

Kolik dalších bude na telefonu? Já to tak moc neberu, že bychom někomu museli telefonovat. Věřím, že se to nestane, abychom potřebovali někoho jiného. V přípravném období máme dost času, abychom se zařídili podle situace. Muselo by dojít k něčemu výjimečnému. A pokud takoví hráči budou, tak se s nimi domluvím v tichosti. Nechci kolem toho dělat humbuk, aby se psalo, že někdo nakonec nejede, proč nejede a podobně. Musím pro takový případ vybrat hráče, který za tuto roli bude vděčný a nebude otrávený. Třiadvacet hráčů mi tudíž bohatě stačí. Vezměte si, kolik bychom jich využili na EURO v Portugalsku, kdyby nedošlo k situaci, že jsme po dvou utkáních měli jistý postup a do třetího mohli nastoupit ti, kteří by jinak seděli na lavičce.

O kolika hráčích z té třiadvacítky už jste nyní přesvědčený? Pokud budou všichni zdraví, bohužel musím použít ten nešťastný podmiňovací způsob, pak už je jasná. Vždyť to mužstvo vykrystalizovalo takřka transparentně i podle expertů a různých anket. Nějaký malý otazníček tam je, ale to souvisí s tím zdravotním stavem.

Takže kdybyste musel nahlásit nominaci už nyní, a nikoliv 15. května, tak by to nebyl problém? Nebyl, těch třiadvacet jmen bych hned řekl. Nepotřebujeme dělat další soustředění se čtyřiceti hráči a z těch pak vybírat a zužovat nominaci, jako to chtějí některá mužstva. My dokonce nahlásíme nominaci o tři dny dřív. Ještě před skončením ligových soutěží oslovíme oficiálně kluby, aby mohly hráčům říct, jaký budou mít program po mistrovství světa.

Pojedete se podívat na některého z hráčů? Chtěl bych vidět, až nastoupí ti dlouhodobě zranění. Především Kollera a Lokvence. S Kollerem jsem teď mluvil, je optimista a věří, že stihne ještě poslední tři zápasy bundesligy.

Uvidíte i naše soupeře ve skupině? Mám naplánované ještě jedno utkání. Zatím neřeknu jaké, protože není jasné, jestli to bude vůbec oficiální zápas. Jinak vycházím z videokazet.

Kolik těch videokazet máte a jak často si je pouštíte? Je jich hodně... Nejvíc se dívám na svoje mužstvo, protože vycházím z naší hry. Nejčastěji jsem v poslední době viděl naše poslední utkání s Finskem, Norskem a v Turecku. Ze soupeřů nejvíc sleduji zápasy USA, a pak Ghany. Itálii známe nejlépe, navíc ji uvidíme ve dvou zápasech na mistrovství světa, Ghanu jednou. Nejčastěji si pouštím kazety s USA, to je dobrých osmdesát procent, pak to je Ghana. O Američanech máme hodně informací, oni hrají hodně často. Dívám se na jednu kazetu i vícekrát. Třeba si ji pustím doma celou, pak jen na určité fáze nebo situace. Opakuji si určité momenty a říkám si, teď mě musí něco napadnout. Přímý pohled z hlediště je spíš zpestřením studia soupeře.

Co nejčastěji u soupeřů sledujete? Takové momenty, na které můžeme reagovat. To znamená, že je můžeme ovlivnit tréninkem a prací. Musím objevit něco, co můžu předat svému mužstvu. Ať pozitivního či negativního.

Sledujete i potenciální soupeře, na které bychom mohli narazit po postupu ze skupiny? Vůbec ne. Musíme mít pokoru před soupeři, kteří nás čekají ve skupině.

Poborský hraje druhou ligu. Sledujete ho nějak zvlášť? Není třeba. Samozřejmě bych byl spokojenější, kdyby hrál nejvyšší soutěž... Ale v situaci, k níž došlo, to bylo nejlepší řešení. Tréninkový proces v Českých Budějovicích je nepochybně stejně kvalitní jako v první lize. Karel je profesionál. Ví, co potřebuje. Fotbal nemůže zapomenout. On má za sebou bezpočet náročných zápasů. Nemám o něj obavu. Víc mi vadí, že tolik nevidím hráče v Turecku, především Heinze a Juna.

Sledujete i hráče v naší nejvyšší soutěži? Jistě, především z pohledu budoucnosti a kvalifikace na příští mistrovství Evropy. Před světovým šampionátem už není prostor na zkoušení talentů a experimenty.

Jankulovski se s AC Milán může dostat do finále Ligy mistrů, které se hraje 17. května. Sraz je následující den. Jaromír Blažek může dokonce chytat ještě o den později finále domácího poháru. S tím byste neměl potíže? Byl bych jenom rád, kdyby mi Jankulovski takový problém udělal. Ani s Blažkem to nevidím jako komplikaci.

Přitom soutěže podle rozhodnutí FIFA mají skončit do poloviny května... Právě. Četl jsem a slyšel, že naše liga musela začít tak brzy kvůli reprezentaci. To není vůbec pravda. Nařízení platí pro všechny země. Nejen účastnické. Ta naše by musela skončit dřív ne kvůli českému týmu, ale pokud by se na šampionát probojovalo Slovensko, pak kvůli němu, protože u nás hraje několik jeho reprezentantů. Gambrinus liga s termíny z pohledu našeho národního týmu prakticky nemá problém. Nás z tohoto pohledu nejvíc zajímá ruská liga.

Na co budete klást na soustředění v Seefeldu největší důraz? Příprava, a nejen v Seefeldu, se bude hodně lišit. Někteří hráči budou nastupovat do poslední chvíle ve svých soutěžích. Jinde skončí před půlkou května. Jsou tu i ti současní marodi. Zatížení, a tedy i únava budou na různé úrovni. Devadesát procent tedy bude regenerace a psychické odreagování. Jiní hráči budou zase dotrénovávat. Především půjde o to, všechno sladit, dostat je na stejnou úroveň. Samozřejmě na pořadu bude také náš herní projev, obranná fáze, útočná, soupeři ve skupině a informace o nich. Hodně budeme opakovat různé herní varianty a učit se i nové. Soustředění bude především o práci.

Reklama

Související témata: