Hlavní obsah

FIFA změní kritéria pro žebříček národních týmů

LONDÝN

Mezinárodní fotbalová organizace FIFA zavede nová kritéria pro sestavování žebříčku národních týmů. Chce tak zvýšit objektivitu hodnocení, v němž je nyní Česká republika na druhém místě hned za úřadujícími mistry světa z Brazílie. Nově se bude počítat od 12. července, tedy tři dny po skončení MS.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Čeští fotbalisté jsou momentálně v žebříčku FIFA druzí.

Článek

V dubnu byli na čtvrté příčce žebříčku fotbalisté Spojených států amerických, což po jejich porážce 1:4 s Německem vyvolávalo úsměv na tváři. "Možná někdo ten žebříček bere příliš vážně," řekl tehdy americký gólman Kasey Keller.

Za americkým výběrem, který bude prvním soupeřem Čechů na MS, jsou i evropské velmoci jako Francie, Anglie nebo Itálie. Zámořský celek těží především z toho, že největší význam mají v současném žebříčku výsledky z mistrovství světa, kvalifikace na MS a kontinentálních šampionátu. V zóně CONCACAF, kam USA patří, se přitom kontinentální šampionát koná každé dva roky, zatímco v Evropě ve čtyřletém intervalu. Navíc se v této oblasti hraje o polovinu více kvalifikačních zápasů než v Evropě.

Nová kritéria by měla tuto disproporci zohlednit. Měla by počítat nejen s vyšším počtem zápasů, ale také s poměrně nižší kvalitou tamních týmů. Aby byla zřejmá aktuální forma, budou se brát v úvahu jen výsledky za poslední čtyři roky, zatímco dosud to bylo osm let.

Reklama

Související témata: