Hlavní obsah

Nejlepší hráčka české historie se vrací na scénu i s dětmi: Syn Matyáš je odkojený tribunou Sparty

Praha
Aktualizováno

Návrat na scénu! Nejúspěšnější česká fotbalistka v historii je zpátky. Pavlína Nováková-Ščasná však neplánuje v pětatřiceti jako dvojnásobná maminka znovu obout kopačky. Je ambasadorkou mistrovství Evropy žen do 17 let, které bude Česko v květnu pořádat. A aktivní zapojení v rámci fotbalové asociace plánuje i do budoucna.

Foto: Jan Tauber

Pavlína Ščasná s trofejí pro vítěze mistrovství Evropy žen do 17 let, které bude hostit v květnu Česko.

Článek

Minulý týden jste rozlosovala skupiny evropského šampionátu. Nikdy jste v národním dresu velký turnaj nezažila. Zastesklo se vám po aktivní kariéře?

Hned bych měla chuť vzít si kopačky a zahrát si. Můj zdravotní stav ale kariéru ukončil. Tak jsem ráda, že můžu turnaj podpořit alespoň v roli ambasadorky. Budu se snažit vidět maximum zápasů.

Vnímáte pořádání turnaje v Česku jako důkaz, že ženský fotbal už není považován za okrajový sport?

Pomyslné bariéry padají a ženský fotbal je brán jako regulérní hra. Pokud nějaké předsudky přetrvávají, tak jsou určitě menší než před dvaceti lety. Vždyť v době mých začátků jsem hrála rovnou za seniorskou reprezentaci. To se dnes žádné z holek stát nemůže. Posun je veliký.

Mrzí vás s odstupem, že jste musela kvůli potížím s kolenem odejít do ústraní už ve třiceti letech?

Musím přiznat, že jsem měla v plánu hrát do třiceti a maximálně si užít fotbalovou kariéru. A pak skončit kvůli mateřství a věnovat se rodině. Vyšlo to do puntíku, za což jsem vděčná. Vlastně jsem na rozloučenou vyhrála titul ve švédském Malmö. Končila jsem v nejlepším. Jakmile jsem pak otěhotněla, už jsem se těšila na novou kapitolu.

Působila jste v americké lize, hrála za Bayern Mnichov a okusila špičkovou švédskou ligu. Je těžší prosadit se na nejvyšší fotbalové úrovni, nebo vychovávat děti?

Nejde to tak úplně porovnávat... Ale jako mnohem, mnohem, mnohem náročnější vidím mateřství. Profesionální fotbalista většinou trénuje jednofázově a má spousta času na jiné aktivity. Jako máma nemám čas na nic.

Chybí vám někdy nalinkovaný harmonogram z doby profesionální kariéry?

Byly to klidnější roky, ale ten současný naplněný den mi vyhovuje mnohem víc. Program je hodně nabitý, i když občas bych si ráda uzmula hodinku jenom pro sebe. Ale ono to časem asi přijde, protože synovi jsou teprve dva roky. Nejnáročnější období mám za sebou. Až začne chodit do školky, bude už jenom dobře.

Váš manžel hraje fotbal na nižší úrovni, vy jste dosáhla na tu nejvyšší. Už tušíte, jestli děti zdědily fotbalové geny?

Podle povahy by mohl ke sportu inklinovat spíš syn. Dcerku jsem na fotbalový trénink odvedla ve čtyřech letech. Ale řekla mi: „Maminko, já nechci být fotbalistkou." Zkusila jsem to ještě o rok později, ale výsledek byl stejný, takže se věnuje tancování.

Mrzí vás, že nebudete mít v rodině následovnici?

Ne. Vůbec. Fotbalové naděje vkládám do syna. Ale i kdyby řekl, že hrát nebude, tak bych se nezlobila. Asi jako každý rodič si přeju, aby děti hlavně byly šťastné. Nechci je do něčeho tlačit, protože to je podle mého nejhorší možná cesta.

Váš otec je úspěšný fotbalový trenér. Má velký vliv na sportovní směrování vašich dětí?

Rozhodně ano. V průběhu prvních měsíců života Elišky i Matyáše jsme trávili hodně času na tribunách. Nejdříve s dcerkou v Teplicích, syn je zase odkojený tribunou Sparty, kam jsme chodili, už když mu byly dva tři měsíce. Občas jsem ho dokonce fakt kojila na tribuně...

Vkládá děda do syna velké fotbalové naděje?

Matyášovi jsou dva roky a stejně jako já v jeho věku moc nemluví, ale pořád by běhal, něco dělal a kopal do míče. K druhým narozeninám dostal na zahradu dvě branky a fotbalový míč. Je hodně činorodý, mám s ním dost starostí. A táta, protože aktuálně nemá angažmá, tak si užívá malého i dceru neskutečným způsobem. Je to děda na plný úvazek.

Pokud by se syn chtěl věnovat fotbalu, bude hlavní vliv z vaší strany nebo Matyášova dědečka?

Zatím je to v mojí režii, protože bydlíme odděleně. Navíc zatím jde jenom o kopání, ne o pilování techniky. Ale jestli děda zjistí, že fotbal Matyáše opravdu zajímá, tak by se určitě zapojil ještě intenzivněji.

Bude vaše aktivní působení při mistrovství Evropy žen do sedmnácti let ojedinělé, nebo se budete ve fotbalovém prostředí angažovat i dál?

Zatím si užívám rodinného života a jsem vděčná za nynější spolupráci s fotbalovou asociací, s níž budu zřejmě spolupracovat i v budoucnosti. Nebo bych si to alespoň přála. Pokud se totiž do fotbalu vrátím, tak určitě v rámci Česka. Sice mám kontakty v zahraničí, ale takové působení by bylo hodně komplikované.

Plánujete předávat zkušenosti v roli trenérky?

Ne, to mě neláká. Vidím u taťky, co ta profese obnáší, i když v ženském fotbale nejsou nervy takové. Ale já bych je nakonec určitě měla a prožívala bych všechno stejně, bez ohledu na to, jestli bych vedla tým z první nebo třetí ligy. Trenérské ambice podědil brácha Michal, který vede tým ve slovenské Senici.

Pavlína Nováková-Ščasná
Narodila se 3. dubna 1982 v Roudnici nad Labem. Jejím otcem je bývalý úspěšný hráč a trenér Zdeněk Ščasný.
Jako malá se věnovala atletice a gymnastice. Když ale otec kvůli trenérským povinnostem odešel na Kypr, začala s fotbalem. „Tam ani jiná možnost nebyla," vzpomíná s úsměvem.
Nastupovala v útoku nebo na pozici střední zálohy. Hrála za Spartu, Bayern Mnichov, Philadelphii, Örebro, Malmö a Boston.
Byla pětkrát vyhlášena nejlepší fotbalistkou Česka. V národním dresu odehrála 50 zápasů a vstřelila 24 branek.
Během angažmá v Německu při studiu na Institutu pro sport a turistiku se stala diplomovanou sportovní marketingovou manažerkou.
S manželem Rostislavem Novákem vychovávají dceru Elišku (5) a syna Matyáše (2).

Reklama