Hlavní obsah

Odměna za postup. Češi se před šampionátem utkají s Brazílií

Tbilisi

Naposledy před dvaceti lety se česká reprezentace dospělých utkala s Brazílií. Fotbalisté do 19 let si s Kanárky zahrají již letos. Trenér Jan Suchopárek vyrazil spolu s patronem týmu Radkem Bejblem do Tbilisi, kde se zúčastnili losování závěrečného turnaje ME U19. Jejich mužstvo dostalo za soupeře do základní skupiny Švédsko, Portugalsko a Gruzii. Nachystaný je i plán přípravy, v níž právě dojde i na duel s Brazilci.

Foto: Andres Stapff, Reuters

Devatenáctka si zahraje s mladšími krajany Brazilce Neymara.

Článek

Bývalý vynikající obránce a jeho někdejší spoluhráč ze Slavie a reprezentace stihli v Tbilisi nejen losování, ale viděli také stadióny, ubytování a další potřebné věci, o kterých potřebují mít do zahájení turnaje přehled. V Gruzii se bude hrát od 2. do 15. července.

"Los mohl dopadnout i hůř, ale i tak máme samozřejmě silné soupeře. Slabí tady nejsou. Švédové jsou v mých očích favoritem celého turnaje, hrají už dospělý fotbal a mají v týmu spoustu individualit v čele s gólovým útočníkem Isakem. Portugalci patří ke špičce v mládežnických kategoriích dlouhodobě a jsou také jedním z favoritů. A Gruzie bude doma, bude bojovat a poženou ji diváci. Je dobře, že s ní hrajeme až poslední zápas," líčí Jan Suchopárek v rozhovoru pro fotbal.cz.

Vedle losu podnikli čeští vyslanci také inspekci prostředí a stadiónů, na nichž se šampionát bude hrát. "Viděli jsme toho dost, prakticky všechno, co jsme potřebovali. Některé věci jsou výborné, některé ještě nejsou hotové. Získali jsme důležité kontakty, které využijeme. Musíme se připravit na některé speciální a nezvyklé věci," avizuje kouč.

Dvě hřiště fotbalové asociace podle jeho líčení vypadají dobře, jedno je pro pět tisíc diváků, druhé, na kterém se bude hrát i finálový zápas, má kapacitu 26 tisíc diváků. "Trochu strašákem je sedmdesát kilometrů vzdálené Gori, kde se mají hrát tři zápasy ve skupinách a jedno semifinále. Nejen kvůli vzdálenosti, ale také kvůli stavu hřiště a stadiónu, k němu bylo dost připomínek. A totéž se dá říci i o stadiónu v Tbilisi s atletickou dráhou, kde budou muset udělat pořadatelé ještě dost úprav."

Český tým už má pohromadě plán přípravy do zahájení šampionátu? "Hned po skončení české ligy dospělých nás čeká turnaj v Toulonu. Sejdeme se 28. května a hned druhý den vyrazíme do Francie, kde se střetneme s Brazílií, Indonésií a Skotskem. Turnaj je stejně jako loni pro hráče do dvaceti let, takže pro nás bude dobrou přípravou na EURO," těší se Jan Suchopárek.

Reklama

Související témata: