Hlavní obsah

Se Sionkem zase na olympiádu? Internacionál se vrací od golfu k fotbalu

Praha
Aktualizováno

Jako hráč zažil poslední účast české fotbalové jedenadvacítky na olympijských hrách v roce 2000 v Sydney. A jako nový manažer Lvíčat by se Libor Sionko po dvaceti letech rád dočkal postupu na olympiádu v Tokiu. „Nic jiného si nepřeji. Kluci jsou nadějní, vše se ale odvine od formy a kvality týmu,“ avizuje internacionál na startu nového cyklu.

Libor Sionko novým manažerem u reprezentace do 21 letVideo: Sport.cz

 
Článek

Zahrál si na olympiádě, mistrovství světa i Evropy. V české, rakouské a dánské lize získal celkem sedm mistrovských titulů. Když ale před pěti lety ukončil ve Spartě kariéru, začal se věnovat hlavně golfu. Do fotbalového dění se Libor Sionko vrací až nyní. Od začátku srpna je novým manažerem reprezentace do 21 let.

„Nikdy jsem nechtěl trénovat. A když už u fotbalu zůstat, tak jsem pošilhával po něčem podobném jako je tato funkce. Cítím, že by mě práce mohla naplňovat. Beru ji jako obrovskou výzvu," těší se bývalý hráč Baníku, Sparty, GAK Graz, Austrie Vídeň, Glasgow Rangers či FC Kodaň.

Jaromír Šeterle po šampionátu v Polsku zůstane už jen manažerem áčka, pro Lvíčata hledal novou tvář.

Velké zkušenosti mladíky obohatí

„Vybírali jsme dlouhodobě, Libor není žádnou náhodou. V březnu už jsme variantu představili vedení FAČR. Proto byl jako host již na mistrovství Evropy a začátkem srpna začal pracovat," vysvětluje Šeterle, jemuž tým do 21 let nadále zůstává v gesci spolu s áčkem a dvacítkou.

„Libora znám dlouhou dobu, má co nabídnout. Trénoval jsem ho jako asistent ve Spartě, jeho bohaté hráčské zkušenosti mohou být pro mladíky obohacením," zdůrazňuje trenér Vítězslav Lavička.

Cílem nového týmu je postup na ME 2019 v Itálii a San Marinu. Šampionát bude po čtyřech letech rovněž kvalifikací na olympiádu, tentokrát 2020 v Tokiu.

Lvíčata načnou novou éru přípravným duelem s Tureckem (31. srpna v Praze od 18:00 na stadiónu Evžena Rošického) a prvním kvalifikačním zápasem s Běloruskem (5. září od 18:00 v Jablonci).

Nominace fotbalové jedenadvacítky na Turecko a Bělorusko:
JménoKlubStartyBranky
Brankáři
Martin JedličkaMl. Boleslav00
Jindřich StaněkČ. Budějovice10
Jan StejskalPřevýšov00
Obránci
Matěj HelešicČ. Budějovice00
Karel KnejzlíkLiberec00
David LischkaKarviná00
Jakub PokornýOstrava00
Aleš MatějůBrighton121
Jakub ŠuralBrno00
Záložníci
Václav ČernýAjax Amsterd.137
Michal BezpalecDukla00
Miloš KratochvílBrno00
Jiří KulhánekLiberec00
David MachalíkSlovácko00
Lukáš ProvodSokolov00
Michal SáčekSparta Praha20
Ladislav TakácsMl. Boleslav81
Daniel TrubačTeplice00
Útočníci
Ondřej MihálikJablonec20
Matěj PulkrabLiberec10
Tomáš ZajícSlovácko00

Reklama