Hlavní obsah

Fenomenální rekord, připomínal kouč Severních Irů jejich bilanci v kvalifikaci

Znovu je národním hrdinou. Tak jako před rokem, kdy se na evropském šampionátu ve Francii prodral s reprezentací Severního Irska do osmifinále a teprve v něm ji srazil v konfrontaci s Walesem vlastní gól... Po pondělní výhře nad českou reprezentací má ovšem Michael O´Neill nakročeno k počinu doslova historickému. Do baráže o Rusko a z ní třeba ještě dál. Na mistrovství světa, na kterém hráli Severní Irové naposledy v roce 1986. „Účast ve Francii představovala pro nás všechny úžasnou motivaci a hnala nás vpřed,“ přiznával osmačtyřicetiletý kouč v rozjásaném Windsor Parku, kde jeho svěřenci oslavovali druhou příčku ve skupině.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Euforie v podání fotbalistů Severního Irska po gólu v síti českého týmu v utkání fotbalové kvalifikace o postup na MS 2018.

Článek
Fotogalerie

Jarolím o konkurenci na pravém obránci

Trenér národního týmu Jarolím hodnotí výkon Filipa Nováka

Češi už nemají nárok. Ázerbájdžánci a Norové také ne. Severní Irové slavili a celý Belfast s nimi. Druhé místo ve skupině jim už nikdo nevezme.

„A věřím, že nám nikdo nevezme ani účast v baráži," narážel trenér Ostrovanů na fakt, že jeden z týmů na druhém místě v evropských kvalifikačních skupinách bude mít smůlu a do baráže o postup na mistrovství světa 2018 se nedostane.

Třináct bodů by mělo stačit

„My bychom to být neměli. Ze čtyřiadvaceti možných bodů jich máme devatenáct, a když odečtu šest získaných se San Marinem, jsme na třinácti. Hned jsem se zkusil podívat, jak to vypadalo při předchozím mistrovství světa v Brazílii. Náš současný bodový zisk by na baráž postačoval, protože tehdy se do ní nedostalo Dánsko, které uhrálo jen deset bodů," měl O´Neill, který vede Severní Iry už šest let, po ruce hned matematické propočty.

„I proto bylo vítězství nad Čechy tolik důležité, neboť jsme se dostali na třináct bodů, což je víc než dost. Navíc jsme ještě neskončili, protože máme před sebou dva zápasy, v nichž budeme chtít uhrát alespoň remízu. To by měla postačovat k úplné jistotě," připomínal říjnové zápasy doma s Německem a poté v Norsku.

Přemýšlel přitom už o potencionálních soupeřích, na které může jeho tým v baráži narazit. „Portugalsku, Švédsku, Itálii, nikomu z nich nebude dvakrát po chuti narazit zrovna na nás. Vzhledem k tomu, co jsme ve skupině dokázali a kolik bodů získali, ale třeba i proto, že jsme ze všech mužstev v evropské kvalifikaci udrželi nejčastěji čisté konto."

Ani mistři světa to nesvedli

Severní Irové postavili úspěch ve skupině skutečně na neprostupné defenzivě. V dosavadních osmi zápasech inkasovali pouhé dva góly a to ještě v duelu s Německem. V sedmi zbývajících duelech branku nedostali, což se nikomu jinému na starém kontinentě nepovedlo.

I Němci, kteří obdrželi jen dvě branky, dostali po gólu od Ázerbájdžánců a Čechů, Chorvaté ve skupině I pak inkasovali v zápase s Tureckem a Islandem.

„Pyšnit se čistým kontem v sedmi z osmi odehraných zápasů, to je prostě fenomenální rekord. Právě to je náš vzkaz a výzva pro potencionální soupeře. Pracovitost, disciplinovanost a duch našeho mužstva rovněž. Právě ten rozhodoval v zápase, jako byl ten s Čechy. Neměli jsme míč tak často, jak jsme chtěli a předpokládali, ale i bez něho jsme pracovali nesmírně tvrdě. I proto jsme uspěli. Proti Čechům, stejně jako proti dalším konkurentům ve skupině," glosoval O´Neill cestu k druhé příčce za Německem.

Skončí čekání trvající 32 let?

Teď vyhlíží listopadovou baráž. „Ostatní výsledky nemůžeme ovlivnit, proto za baráží musíme jít tvrdě dál," nechce nic ponechat náhodě.

„A až v ní budeme, začne už pro nás vlastně mistrovství světa. Nemůžeme sice vybírat a skládat národní tým z takového počtu hráčů, jako potencionální soupeři, ale můžeme spoléhat na jejich obrovskou motivaci a touhu se na mistrovství světa dostat. Vždyť Severní Irsko na něm nehrálo dvaatřicet let, takže by šlo o splnění snu hned několika generací," naznačoval kouč pondělního přemožitele českých fotbalistů O´Neill, proč je už teď pro svou zemi národním hrdinou.

Reklama

Související témata: