Hlavní obsah

Byť outsidera ještě neporazila, historickou ostudu nechce česká reprezentace dopustit

Baku

Nejhorší výsledek v kvalifikačních dějinách hrozí české fotbalové reprezentaci, pokud nezvládne čtvrteční předposlední díl bitvy o MS 2018. Postup Jarolímovy družiny do Ruska je už dávno ztracen, jenže případný krach v konfrontaci s domácím Ázerbájdžánem (v 18 hodin, ČT Sport) by odsoudil národní mužstvo k historickému fiasku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kapitánův smutek... Český obránce Marek Suchý po porážce s Německem.

Článek

Od rozdělení federace totiž česká fotbalová reprezentace na mistrovství Evropy či světa buď postoupila, hrála baráž o šampionát nebo v nejhorším případě obsadila třetí příčku ve skupině!

Pod Jarolímovou taktovkou ale národní tým pobral jen devět bodů a drží až čtvrtou pozici za Německem, Severním Irskem a právě Ázerbájdžánem. A pokud domácí borci zvítězí, český tým bude nejlépe čtvrtý, možná dokonce až pátý.

„Pochopitelně jsme si nepředstavovali tenhle vývoj. Přáním bylo hrát o postup do posledního zápasu," netajil trenér českého výběru Karel Jarolím, že cesta do Ázerbájdžánu bez naděje na postup byla mimořádně mrzutá.

A vidina, že jméno Jarolím bude zapsáno u historické ostudy, se jednašedesátiletému rodákovi z Čáslavi pochopitelně už tuplem nepozdává.

„Jednoznačným úkolem je vítězství. Věřím, že z posledních dvou duelů vydolujeme šest bodů," nechtěl si Jarolím před duelem na Olympijském stadiónu v Baku a následné nedělní plzeňské konfrontaci se San Marinem byť jen představit, že by se měl v tabulce krčit za Německem a Severním Irskem, ale rovněž za Ázerbájdžánem a dost možná i Norskem.

Neúspěšné české kvalifikace
MS 1994 3. místo (1. Rumunsko, 2. Belgie)
MS 1998 3. místo (1. Španělsko, 2. Jugoslávie)
MS 2002 2. místo (1. Dánsko, v baráži Česko vyřazeno Belgií)
MS 2010 3. místo (1. Slovensko, 2. Slovinsko)
MS 2014 3. místo (1. Itálie, 2. Dánsko)

„Se spoluhráči si tu možnost nepřipouštíme. Nepřemýšlíme negativně. Je třeba mít čistou hlavu. Věřím, že získáme tři body a odčiníme domácí nezdar," připomínal kapitán Marek Suchý rok starou bezbrankovou remízu ze stadiónu ve Vítkovicích.

Česko v dosavadních dvou vzájemných duelech Ázerbájdžán neporazilo (0:0, 0:2). A ve čtvrtek bude čelit soupeři motivovanému nejen mimořádným finančním bonusem v řádech několika set tisíc korun na jednotlivce a touhou po historickém úspěchu.

Celý tým hostitelů bude bojovat za vítěznou rozlučku kapitána Sadygova, domácí legendy, pro níž bude čtvrteční sto jedenáctý duel v národním dresu tečkou za reprezentační kariérou. „Zasluhuje respekt a gratulaci, nikoliv slitování na hřišti. Ohledy na domácí oslavy brát nebudeme," ujišťoval Suchý, že český národní tým nehodlá přispět k bujarému čtvrtečnímu ázerbájdžánskému večeru.

Utkání kvalifikační skupiny C Ázerbájdžán-Česko začíná v Baku v 18 hodin, hlavním rozhodčím je Slovinec Jug. Přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line můžete sledovat na Sport.cz

Předpokládané sestavy
Ázerbájdžán: K. Agajev - Magomed, B. Gusejnov, Sadygov, Pašajev - Almeida, Garajev, D. Gusejnov - Nazarov, Šejdajev, Ismajlov.
Česko: Koubek (Vaclík) - Kadeřábek, Suchý, Kalas, Bořil - Darida, Barák - Sýkora, Dočkal, Jankto - Krmenčík.
Jak podle vás dopadne zápas české fotbalové reprezentace v Ázerbajdžánu?
Český tým vyhraje
24,9 %
Český tým neprohraje
3 %
Zápas skončí remízou
12,5 %
Český tým prohraje
59,6 %
Celkem hlasovalo 3807 čtenářů.

Reklama

Související témata: