Hlavní obsah

Tvrdík hrozí bojkotem reprezentace, Berbr se jeho pohrůžkám jen směje. A ví proč

Praha

Sice populistická, i když určitě líbivě znějící pohrůžka. Odpůrcům momentální strahovské vlády a jejího náčelníka Romana Berbra se určitě dobře četla a poslouchala. Potíž je ovšem v tom, že hrozba slávistického bosse Jaroslava Tvrdíka, že vzhledem k atmosféře panující na Strahově kolem národního mužstva a jejího kouče Karla Jarolíma by jeho klub nemusel v budoucnu uvolňovat své hráče pro potřeby reprezentace, je nesplnitelná. Anebo splnitelná jen v případě, že by všichni slávističtí hráči oficiálně deklarovali, že se vzdávají reprezentace a nechtějí už být do národního týmu povoláváni.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Druhý místopředseda za Čechy Roman Berbr na tiskové konferenci po zasedání výkonného výboru Fotbalové asociace ČR.

Článek

Místopředseda FAČR Roman Berbr kritizuje Karla Jarolíma

Těžko ovšem předpokládat, že by něco takového udělali všichni ti Bořilové, Zmrhalové, Součkové, Sýkorové, Škodové, Necidové či Hušbauerové po slovech, že reprezentace pro ně představuje nejvíc, čeho mohli v kariéře dosáhnout.

Nemluvě o materiálních požitcích plynoucích z nominace do národního mužstva a své ceně, kterou každým reprezentačním startem pochopitelně zvyšují a sami sebe tak zhodnocují.

Zkuste to a uvidíte, hrozí řády

Prostě jen výkřik! Plácnutí do vody. Populistická hrozba, ze které faktický vládce nad českým fotbalem Roman Berbr rozhodně nemusí mít bolavou hlavu.

„Účast hráče na utkání reprezentace je na vůli klubu nezávislá. Jde o povinnost klubu, nikoli jeho právo," připomněli Tvrdíkovi ze Strahova v oficiálním vyjádření.

Slavia si skutečně nemůže dovolit odmítnout uvolňovat své hráče pro potřeby reprezentace jen proto, že se jejímu nejvyššímu bossovi Jaroslavu Tvrdíkovi nezdá momentální atmosféra kolem národního mužstva a kouče Karla Jarolíma patřičně důstojná. Natož aby do svého palebného arsenálu zahrnul výhrady vůči trenérovu měsíčnímu platu, který podle informací serveru Seznam Zprávy činí 641 300 Kč.

Ostatně, Berbr byl v tomto směru jako vždy opatrný a při úterní Jarolímově popravě v přímém přenosu prohlásil, že na případné snížení trenérova platu vůbec nepřišla řeč.

"Z naší strany rozhodně nedošlo k žádnému systémovému úniku citlivých údajů," přidala se v prohlášení fotbalová asociace, že by snad k úniku informací o platu trenéra Jarolíma došlo na Strahově.

Pokuta, stop pro hráče, kontumace i vyloučení

„Na případy, kdy klub odmítne uvolnit hráče pro potřeby reprezentace, pamatuje Soutěžní řád FAČR," upozorňuje expertka na sportovní právo Markéta Vochoska Haindlová a ukazuje přílohu č. 5, která se přímo věnuje povolávání hráčů do reprezentačních mužstev. Cituje přitom paragraf 1 určující povinnost klubu hráče uvolnit, stejně jako třeba paragraf 13 upravující sankce, které za porušení hrozí.

Po ruce má i předpisy FIFA (Regulations on the Status and Transfer of Players), které zavazují profesionální fotbalové kluby k tomu, aby uvolňovaly své hráče pro stanovená mezinárodní utkání tak, aby tito hráči mohli reprezentovat své národní tymy. Sankcí za nesplnění této povinnosti může být až vyloučení klubu z pohárových soutěží FIFA a UEFA.

Tuzemský disciplinární řád FAČR pak v článku 18 stanovuje, že pokud se hráč registrovaný ve FAČR přes řádné pozvání nezúčastní bez opodstatněné omluvy reprezentačního srazu na jakékoli úrovni, může být potrestán zastavením na dva týdny až tři měsíce, popřípadě i peněžitou pokutou.

Pokud se spoluúčasti dopustí trenér, vedoucí družstva nebo jiný funkcionář klubu, který měl na provinění hráče podíl, může být potrestán zákazem výkonu funkce na čtyři týdny až čtyři měsíce, popř. i peněžitou pokutou.

Slavii by ovšem hrozily i další sankce...

Její hráči by nesměli nastoupit k soutěžnímu zápasu ještě pět dnů po konci reprezentační akce, v řádech dokonce stojí, že Komise FIFA pro status hráčů bude vyžadovat na FAČR, aby veškerá utkání, jichž se tento hráč zúčastnil v období, na které byl povolán. kontumovala ve prospěch soupeře.

Sparta by mohla vyprávět

I proto se může Roman Bebr hrozbám slávistického bosse Jaroslava Tvrdíka jen usmívat.

A třeba mu připomenout, jak dopadla pražská Sparta, když se během soustředění ve Španělsku v únoru 2011 pokoušela přelstít reprezentační trenéry tím, že na turnajový zápas s Petrohradem oblékla Kadlece a Pekharta omluvené z důvodu nemoci do dresů s jmenovkami Kadeřábka a Abeny. A to jen proto, aby její hráči nemuseli odjet na sraz jednadvacítky, kterou čekal zápas s Nizozemskem.

A aby toho nebylo málo, zamaskovala i Pamiče povolaného do chorvatské reprezentace, která měla hrát shodou okolností s českým národním týmem.

Kadlec a Pekhart dostali do disciplinární komise stop na dva zápasy, trenér Jozef Chovanec nesměl na lavičku deset týdnů, Sparta zaplatila pokutu 750 000 korun. A to měla ještě štěstí, že chorvatský fotbalový svaz nad celou kauzou mávl rukou a sankcí se nedožadoval.

„Žádný skandál z toho dělat nebudeme. Jestli se Pamič tak rychle uzdravil, pak mu gratulujeme," prohlásil v Pule mluvčí chorvatské reprezentace Davor Gavran.

Slávistický šéf Jaroslav Tvrdík měl určitě pravdu v tom, že současný stav a situace české reprezentace vyžaduje diskusi expertů, z níž by vzešla vize pro budoucnost, ale s hrozbou zveřejněnou na svém oficiálním twitteru je úplně vedle.

Proto posloužil strahovskému náčelníkovi Romanu Berbrovi, který nad ním měl navrch už při červnové valné hromadě FAČR, zase jen k pobavenému úsměvu.

Fotbalová Slavia volá po změnách v českém fotbale, jinak hrozí, že nebude uvolňovat hráče pro národní tým. Kdo by měl tedy skončit?
Pouze trenér reprezentace Karel Jarolím
2 %
Pouze místopředseda FAČR Roman Berbr
22,9 %
Celé vedení FAČR včetně trenéra reprezentace Karla Jarolíma
75,1 %
Celkem hlasovalo 28013 čtenářů.

Reklama