Hlavní obsah

Nedvědovi reprezentační loučení pokazili Srbové

Tomáš FlieglSport.cz

Loučení s reprezentační kariérou si Pavel Nedvěd určitě představoval jinak. Čeští fotbalisté ve středečním přípravném utkání prohráli se Srbskem 1:3 a záložník Juventusu se s národním celkem rozloučil porážkou. V Uherském Hradišti poslal Česko do vedení Jiří Štajner, skóre otočili po chybách obrany Lazovič, Pantelič a Trišovič.

Článek

S kapitánskou páskou přivedl své spoluhráče na hrací plochu Pavel Nedvěd, který si se zavřenými očima naposledy vychutnal českou hymnu. "Přehrával se mi celý fotbalový život, ve Spartě i v nároďáku. Bylo toho strašně moc. Klepaly se mi nohy, vůbec nic si nepamatuju," řekl Nedvěd v rozhovoru pro ČT během poločasové přestávky.

Do základní sestavy se ani jeden z reprezentačních nováčků nedostal. V brance dostal šanci Jaromír Blažek, v záloze od úvodních minut nastoupil ke druhému reprezentačnímu startu Karel Piták ze Salcburku.

Fotbal on-line na Sport.cz:
Příprava: Česko vs. Srbsko

Naopak poprvé se na reprezentační střídačce posadil nový asistent Petr Rada. Bývalý reprezentant pak od úvodních minut sledoval nápor českého celku. Nejprve se po centru Pitáka tlačil do zakončení Koller, ale gólu se do posledního místečka zaplněné ochozy dočkaly až vzápětí. Fatální hrubku vyrobil stoper Bičevac, který netrefil při odkopu míč. Jiří Štajner byl na správném místě a pohodlně poslal domácí do vedení.

Za Srby mohl odpovědět po centru Iliče Dejan Stankovič, největší hvězda hostů z dobré pozice hlavou mezi tyče nezamířila. Vidět byl Pavel Nedvěd, který odehrál jen necelý poločas. Vedení národního celku chtělo, aby se s aktivní kariérou rozloučil s náležitými ovacemi publika. Záložník Juventusu nejprve trefil z přímého kopu nohy obránce, pak našel přesným centrem hlavu Jana Kollera. Dlouhán z Monaka druhou trefu nepřidal.

Legendu vystřídal Jarolím

Loučení Pavlu Nedvědovi soupeř poprvé pokazil ve 41. minutě. Lukovič si na levé straně povodil Pitáka a poslal přesný centr na hlavu Danka Lazoviče. Útočníka Vitesse Arnhem nechal osamoceného Ujfaluši a srbský fotbalista se trefil přesně. Za několik okamžiků skončil reprezentační život Pavla Nedvěda. V poslední minutě prvního poločasu se objal s kamarádem Stankovičem, pozdravil se spoluhráči, a se slzami v očích naposledy zamířil na střídačku. Pozdravil se Davidem Jarolímem, který jej nahradil, pak s trenérem Brücknerem. Na střídačce se objal se všemi spoluhráči i členy realizačního týmu a pak už jen poslouchal ovace stojících diváků.

Po přestávce trenér Brückner obměnil základní sestavu a poprvé v oficiálním utkání se v reprezentaci představil kapitán Liberce Tomáš Zápotočný. Na pozici defenzivního záložního štítu přišel Kováč, Sionko vystřídal Plašila.

Debut Zápotočnému už po několika minutách Srbové zošklivili. Jeden z nejlepších hráčů Gambrinus ligy netrefil při odkopu míč a v situaci proti dvěma protihráčům nedokázal zabránit narážečce Žigiče a zakončení Marka Panteliče. Pozdě vyběhl i Blažek, podél kterého forvard Herthy Berlín poslal míč do sítě.

Nováčci v útoku se neprosadili

Trenér Brückner poslal do hry Marka Kuliče a po deseti minutách i Romana Bednáře. Srbové se ale po vstřelení vedoucí branky osmělili a jejich sebevědomí narostlo. Zpřesnili rozehrávku a zodpovědně napadali české hráče.

Navíc střídající Ljuboja obešel Ujfalušiho a podél Zápotočného uvolnil Aleksandara Trišoviče. Záložník Krivého Rohu přeloboval vybíhajícího Blažka a zvýšil na hrozivých 1:3. Čtvrt hodiny před koncem byl po faulu na Kuliče zezadu a druhé žluté kartě vyloučen Stěpanov.

Češi se nadechli k náporu, ale agilní Kulič, ani kanonýr Koller své šance neproměnili. Jedna z legend českého fotbalu Pavel Nedvěd tak už v civilu na střídačce sledovala radost Srbů po závěrečném hvizdu rakouského rozhodčího Drabeka. Do úplného konce ale Nedvěd na lavičce nevydržel, v nastavení zamířil naposledy do reprezentační kabiny.

Česká republika - Srbsko 1:3 (1:1)
Branky: 3. Štajner - 41. Lazovič, 54. Pantelič, 70. Trisovič. Rozhodčí: Drabek - Zauner, Buch (všichni Rak.). ŽK: Jarolím, Bednář - Stěpanov. ČK: 76. Stěpanov. Diváci: 8047 (vyprodáno).
ČR: Blažek - Grygera, Rozehnal (46. Zápotočný), Ujfaluši, Jankulovski (70. Bednář) - Piták (60. Kulič), Polák (46. Kováč), Nedvěd (45. Jarolím), Plašil (46. Sionko) - Koller, Štajner. Trenér: Brückner.
Srbsko: Stojkovič - Markovič, Biševac, Stěpanov, Lukovič - Koroman (46. Kovačevič), Stankovič (62. Ljuboja), Duljaj, Ilič (46. Trisovič) - Lazovič (46. Žigič), Pantelič (79. Ivanovič). Trenér: Clemente.

Reklama

Související témata: