Hlavní obsah

Brückner povolal Matějovského a Lafatu

Trenér českých fotbalistů Karel Brückner v pondělí doplnil nominaci na úvodní dvojzápas kvalifikace pro mistrovství Evropy o dva nováčky. Na svou premiéru v reprezentaci se mohou těšit čtyřiadvacetiletý jablonecký útočník David Lafata a stejně starý záložník Mladé Boleslavi Marek Matějovský. Scházet naopak bude zraněný David Jarolím.

Článek

Záložník Hamburku o úvodní kvalifikační duely v sobotu v Teplicích s Walesem a příští středu v Bratislavě se Slovenskem přijde, protože v neděli při jednom ze soubojů o míč nešťastně upadl na pravou ruku. Nyní ji má v sádře a s největší pravděpodobností se v nejbližších dnech v Hamburku podrobí operaci, která by léčení měla uspíšit.

Matějovský, o jehož možném reprezentačním debutu se díky jeho výkonům v dresu ligového lídra hovořilo už delší dobu, se už krátce po poledni zdravil s budoucími spoluhráči na srazu v hotelu Praha. Novinářům prozradil, že z velkých jmen byl zpočátku trochu nervózní. "Se všemi jsem si ale už podal ruku, takže doufám, že to bude probíhat v pořádku. Navíc se zdá, že parta je tu dobrá," zhodnotil své první dojmy.

Čtyři góly v pěti zápasech

Lafatu povolal Brückner až odpoledne. Útočník ho upoutal tím, že v pěti zápasech vstřelil čtyři góly a svou roli mohlo sehrát i to, že jablonecký trenér Petr Rada je nově Brücknerovým asistentem. "Je to hráč, který je trochu typologicky odlišný od těch, které zatím v nominaci máme. A navíc kvalitní výkonnost prokazuje dlouhodoběji," vysvětlil Brückner na tiskové konferenci.

Ještě než Češi vstoupí do nového kvalifikačního cyklu, musí rozhodnout o tom, kdo je do zápasů povede v roli kapitána. Dosavadním šéfem týmu byl záložník Tomáš Galásek, který ale na funkci nijak nelpí. "Kapitánem by měl být někdo, kdo bude hrát za dva roky na mistrovství Evropy. A já to zaručit nemůžu," řekl v pondělí novinářům třiatřicetiletý Galásek. Jeho někdejší zástupce Pavel Nedvěd už s reprezentační kariérou skončil stejně jako další zkušený záložník Karel Poborský.

Ujfaluši a Rosický nejspíše kapitánem

Novými adepty na reprezentačního kapitána by mohli být gólman Petr Čech, obránce Tomáš Ujfaluši, záložník Tomáš Rosický a útočník Jan Koller. V zákulisí se největší šance dávají Ujfalušimu a Rosickému, ani jeden z nich se ale k pásce nehrne. "Pro mě zůstává kapitánem pořád Tomáš Galásek," prohlásil Ujfaluši. "O těchto věcech se budu bavit nejprve se spoluhráči, v tuhle chvíli je to bezpředmětné," uvedl Rosický, který si v sobotu odbyl ligovou premiéru v dresu Arsenalu v duelu proti Manchesteru City.

Reprezentanty dnes čekal úvodní trénink na pražském Strahově. Přípravu vynechal jen obránce Martin Jiránek, který si stěžoval na bolesti kolena a odjel do nemocnice na vyšetření. Naplno mohl naopak trénovat gólman londýnské Chelsea Petr Čech, který je po červnové operaci ramen už téměř úplně fit, bez potíží odchytal i nedělní zápas proti Blackburnu. "Jsem v naprostém pořádku, v neděli jsem poprvé po 15 měsících mohl jít do zápasu bez utišujících injekcí," pochvaloval si Čech, který v neděli udržel další nulu.

Reklama